fbpixel

Search icon
Search
For coffee lovers: Tips για να διατηρείτε τα δόντια σας λευκά εάν πίνετε πολύ καφέ
HEALTH

For coffee lovers: Tips για να διατηρείτε τα δόντια σας λευκά εάν πίνετε πολύ καφέ

«Προστατεύστε» το χαμόγελό σας από τις χρωστικές του λατρεμένου ροφήματος


Η καφεΐνη βρίσκεται παντού, τη συναντάμε στον γνωστό σε όλους μας καφέ, σε όλες του τις εκδοχές από τον κλασσικό και παραδοσιακό ελληνικό καφέ μέχρι και στην πιο updated του μορφή –όπως ο πολυσυζητημένος cappuccino που οι περισσότεροι αγαπάμε, καθώς και το καινούργιο trend που άσκησε τεράστια επιρροή στα social media από τους influencers, το café latte. Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο καφές που περιέχει μεγάλη ποσότητα καφεΐνης, είναι και άλλα αφεψήματα – όπως το πράσινο και το μαύρο τσάι, που οι περισσότεροι το απολαμβάνουν για ηρεμία και χαλάρωση, καθώς και η σοκολάτα που δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην είναι λάτρης της.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, πως ακόμα και οι μη λάτρεις του καφέ καταναλώνουν καφεΐνη, κάτι το οποίο κάνει ακόμα πιο δύσκολη την αποφυγή της! Η καφεΐνη πέρα από τους λεκέδες που δημιουργεί στον σμάλτο των δοντιών, παρεμποδίζει τον φυσικό τρόπο παραγωγής σιέλου, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε ξηροστομία, η οποία με την σειρά της «ευνοεί» την δημιουργία τερηδόνας. Δεν υπάρχει όμως λόγος να πανικοβληθείτε ή να σταματήσετε να απολαμβάνετε τις αγαπημένες σας συνήθειες, καθώς υπάρχουν κάποιοι τρόποι που αν καταφέρετε να τους υλοποιήσετε δεν θα έχετε καθόλου πρόβλημα με το χρώμα των δοντιών σας!

Καταναλώστε άφθονο νερό

1-aXWEy.png

Την στιγμή που θα απολαμβάνετε ήρεμα και ωραία το καφεδάκι ή το τσάι σας, καλό είναι να έχετε δίπλα σας ένα ποτήρι ή ένα μπουκαλάκι με νερό, έτσι ώστε να ξεπλένετε το στόμα σας συνεχώς! Μπορεί να σας ακούγετε πολύ εύκολο αλλά η αλήθεια είναι πως πολύ λίγοι το τηρούν. Αυτός ο τρόπος αποτελεί μια απλή λύση για να μην μένουν οι χρωματικές ουσίες της καφεΐνης, καθώς και στο να μην γίνεται ξηρό το στόμα μας.

Χρησιμοποιήστε λευκαντική οδοντόκρεμα

2-yc5TU.png

Μια λευκαντική οδοντόκρεμα μπορεί άνετα να μειώσει το κιτρίνισμα των δοντιών και να βελτιώσει την λευκότητα. Αυτά τα προϊόντα περιέχουν ισχυρότερα συστατικά από την κανονική οδοντόκρεμα, βοηθώντας στην απομάκρυνση δύσκολων κηλίδων από τροφές. Στην συνέχεια, μια λευκαντική οδοντόκρεμα δεν είναι υποχρεωτικό να διαθέτει λευκαντικές ουσίες, καθώς μια μικρή ποσότητα υπεροξειδίου του καρβαμιδίου ή υπεροξειδίου του υδρογόνου μπορεί να κάνει «θαύματα» στα δόντια σας. Σύμφωνα με μια έρευνα που είχε γίνει το 2014, η λευκαντική οδοντόκρεμα «φωτίζει» το χρώμα των δοντιών κατά 1-2 επίπεδα απόχρωσης.

Βουρτσίστε τα δόντια σας μετά από την κατανάλωση καφεΐνης

3-HN9SM.png

Όταν καταναλώνετε αφεψήματα με καφεΐνη, καθώς και τρόφιμα ή ποτά που μπορεί να αποχρωματίζουν τα δόντια σας – όπως το κόκκινο κρασί, τα βατόμουρα και τα παντζάρια είναι πολύ σημαντικό να τα βουρτσίζετε κατευθείαν. Εάν δεν μπορείτε να τα βουρτσίζετε αμέσως μετά την κατανάλωσή τους, προσπαθήστε τουλάχιστον να τα βουρτσίζετε 2-3 φορές την ημέρα για 2-3 λεπτά. Επίσης, φροντίστε να βουρτσίζετε την κάθε επιφάνεια κάθε δοντιού ξεχωριστά, κάνοντας κυκλικές κινήσεις και αποφεύγοντας να βουρτσίζετε τα ούλα σας.

Τρίψτε στα δόντια σας φράουλα και μπανάνα

4-TFZRA.png

Το μυστικό εδώ κρύβετε στις μπανάνες και στις φράουλες, δυο φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικές ουσίες. Πως μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε το καθένα ξεχωριστά; Για αρχή θα λιώσετε μια ώριμη φράουλα, θα την απλώσετε στα δόντια σας και θα την τρίψετε με μια μαλακή οδοντόβουρτσα. Θα το αφήσετε για 5 λεπτά και θα βουρτσίσετε κατευθείαν μετά τα δόντια σας με οδοντόπαστα, γιατί η ζάχαρη που περιέχουν οι φράουλες δεν πρέπει να μείνει στα δόντια. Την συνταγή αυτή μπορείτε να την κάνετε μια φορά την εβδομάδα. Όσον αφορά τις μπανάνες τώρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εσωτερικό της φλούδας της και να το τρίψετε στα δόντια σας 2-3 λεπτά.

Φτιάξτε φυσική συνταγή για λεύκανση

shutterstock-1751330132.jpg

Σε αυτή την φυσική συνταγή θα χρειαστείτε μόνο δύο υλικά, αλάτι και μαγειρική σόδα! Οι τροφές αυτές συνδυασμένες μαζί θα βελτιώσουν το χρώμα των δοντιών σας ικανοποιητικά πολύ. Πιο συγκεκριμένα, θα προσθέσετε λίγο μαγειρική σόδα, λίγο αλάτι και λίγο νερό σε ένα κουταλάκι του γλυκού, θα το ανακατέψετε με μια οδοντογλυφίδα μέχρι να γίνει πάστα, μετά θα τοποθετήσετε λίγη ποσότητα σε μια καθαρή οδοντόβουρτσα και θα το απλώσετε στα δόντια σας αυστηρά μόνο για 30 δευτερόλεπτα. Τέλος, ξεπλένετε με μπόλικο νερό, προσοχή μόνο μην το καταπιείτε. Την συνταγή αυτή να την αποφύγουν άτομα με σιδεράκια και άτομα που μπορεί να έχουν κάποιο πρόβλημα με τα δόντια τους. Να την επαναλαμβάνετε μόνο μια φορά την εβδομάδα ή μια φορά στις δυο εβδομάδες.