fbpixel

Search icon
Search
Σε δημοπρασία πορτρέτο του Winston Churchill αξίας 800.000 λιρών από τον οίκο Sotheby's
ARTS & CULTURE

Σε δημοπρασία πορτρέτο του Winston Churchill αξίας 800.000 λιρών από τον οίκο Sotheby's

Το έργο παρουσιάστηκε για τελευταία φορά στο κοινό το 1982


Μια προσωπική μελέτη του Winston Churchill που βρίσκεται σε ιδιωτικά χέρια για επτά δεκαετίες παρουσιάστηκε στην αίθουσα του παλατιού Blenheim, όπου γεννήθηκε ο πιο διάσημος πρωθυπουργός της Βρετανίας, πριν δημοπρατηθεί τον Ιούνιο. Ήταν έργο του Graham Sutherland, ενός από τους πιο αναγνωρισμένους καλλιτέχνες της εποχής του, στον οποίο ανατέθηκε να ζωγραφίσει τον Churchill από το Κοινοβούλιο για τα 80ά γενέθλια του ηγέτη. Ο διάσημος καλλιτέχνης έλαβε αποζημίωση 1000 γκινεών, ένα ποσό που χρηματοδοτήθηκε από δωρεές από μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων.

«Δεν είναι ένα επίσημο πορτρέτο, αλλά μια οικεία απεικόνιση», δήλωσε ο André Zlattinger, επικεφαλής της σύγχρονης βρετανικής και ιρλανδικής τέχνης στον οίκο Sotheby's, ο οποίος δημοπρατεί το έργο. «Ο Churchill παγιδεύεται σε μια στιγμή αφηρημένης στοχαστικότητας».

1-sutherlandwiki.jpg


O οίκος Sotheby's εκτιμά ότι ο πίνακας θα φτάσει μεταξύ 500.000 και 800.000 λιρών όταν δημοπρατηθεί στις 6 Ιουνίου. «Θα ήταν υπέροχο αν έμενε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά το πραγματικό ενδιαφέρον για τον Τσόρτσιλ είναι στη Βόρεια Αμερική. Περιμένω αυτό το πορτρέτο να έχει απήχηση εκεί», δήλωσε ο Zlattinger.

Ιστορικό flashback στην δημιουργία του πίνακα το 1954

Ο Churchill και ο Sutherland δεν είχαν συναντηθεί πριν από την ανάθεση του πορτρέτου γενεθλίων, αν και μέχρι τότε ο Sutherland θεωρούνταν πιο σημαντικός από τον σύγχρονό του, Φράνσις Μπέικον. Από την άλλη ο ίδιος ο Churchill ήταν ένας έντονος και αναγνωρισμένος ερασιτέχνης καλλιτέχνης.

Όταν οι δυο τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά, ο πολιτικός ρώτησε τον καλλιτέχνη: «Πώς θα με ζωγραφίσεις; Ως χερουβείμ ή μπουλντόγκ;» - ο Churchill κατείχε το παρατσούκλι μπουλντόγκ για τη φυσική του εμφάνιση και την ιδιοσυγκρασία του - με τον Sutherland να απαντά: «Εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το τι μου δείχνετε, κύριε».

240417-winston-churchill-portrait-auction-al-0903-112ea5.webp


Οι δύο άνδρες έγιναν αργότερα φίλοι, αν και ο Sutherland αντιστάθηκε επανειλημμένα στα αιτήματα του Churchill να δει το έργο του σε εξέλιξη. Βλέποντας το τελειωμένο πορτρέτο, ο Churchill το περιέγραψε στον προσωπικό του γιατρό ως «βρώμικο και κακόηθες ». Πίστευε ότι ήταν μέρος μιας συνωμοσίας προκειμένου να τον ρίξουν και απείλησε να μην παραστεί στην τελετή αποκαλυπτηρίων.

Ωστόσο, συμφώνησε να παραστεί στα αποκαλυπτήρια στις 30 Νοεμβρίου 1954. Στην ομιλία του, μίλησε αστειευόμενος ότι ο πίνακας ήταν ένα «αξιοσημείωτο παράδειγμα μοντέρνας τέχνης». Μετά την τελετή, το έργο μεταφέρθηκε στο σπίτι του πολιτικού στο Kent, όπου αποθηκεύτηκε σε ένα κελάρι. Τελικά, ο αδελφός της Grace Hamblin, της ιδιαίτερης γραμματέως του Churchill, το μετέφερε στη μέση της νύχτας στο σπίτι του και το έκαψε στον κήπο του.

Ο ιστορικός Simon Schama είπε το 2015: «Ο πίνακας είναι ένας εξαιρετικός φόρος τιμής στον Churchill. Αυτό που είδε ο Sutherland μπροστά του ήταν ένα υπέροχο ερείπιο. Ο Churchill είπε ότι τον έκανε να φαίνεται μισόμυαλος. Δεν το κάνει. Είναι ένας άνθρωπος ετών».

3461.webp


Info: 
Το πορτρέτο του Churchill βρέθηκε σε δημόσια θέα τις προηγούμενες ημέρες στο παλάτι Blenheim και στον οίκο Sotheby's στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη πριν από την πώλησή του.