fbpixel

Search icon
Search
Royals: Τελικά γιατί λατρεύουμε να τους μισούμε;
PEOPLE & MOMENTS

Royals: Τελικά γιατί λατρεύουμε να τους μισούμε;

Τα φώτα στρέφονται επάνω τους, αλλά όχι πάντα για τους σωστούς λόγους


Ο πρίγκιπας William κι η Kate Middleton βρίσκονται -αυτές τις ημέρες- σε βασιλική περιοδεία, στο πλαίσιο των εορτασμών του Πλατινένιου Ιωβηλαίου της Βασίλισσας Ελισάβετ. Μέλη της βασιλικής οικογένειας επισκέπτονται διάφορες χώρες της Κοινοπολιτείας, με τον Δούκα και τη Δούκισσα του Cambridge να βρίσκονται σε πολλά διαφορετικά σημεία της, Καραϊβικής, όπως το Μπελίζ κι η Τζαμάικα, ενώ το ταξίδι τους θα ολοκληρώνεται στις Μπαχάμες. 

Αν όμως κάτι καταλάβαμε για μία ακόμη φορά, στη διάρκεια αυτών των ταξιδιών, είναι πως το πριγκιπικό ζεύγος διατηρεί μία σχέση... αγάπης και μίσους με τον υπόλοιπο κόσμο. Από τη μία οι διαμαρτυρίες που αγγίζουν τα όρια της εχθρικότητας κι από την άλλη η αποθέωση και το ζεστό καλωσόρισμα. Τελικά, γιατί λατρεύουμε να τους μισούμε;

Για μία ακόμη φορά οι αντιδράσεις ποικίλουν!

Οι διαμαρτυρίες στο Μπελίζ 

916942a9-e4f7-4ceb-8ccb-7c4943925987.webp


Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό πως ο William κι η Kate θα επιστεφτούν το Μπελίζ, δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία στο Kingston πριν από την άφιξη της Kate Middleton και του William, τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια και κρατώντας πανό με τη φράση «seh yuh sorry». Πρόκειται για μία τοπική έκφραση, που καλεί τη Βρετανία να ζητήσει «συγγνώμη». Οι κάτοικοι, χαρακτήριζαν την επίσκεψη του Δούκα και της Δούκισσας του Cambridge ως «αποικιοκρατική» και ζητούσαν από τη Βρετανική μοναρχία να πληρώσει αποζημιώσεις για τη δουλεία, με τις αντιδράσεις σε πολλές περιπτώσεις να είναι κάτι παραπάνω από έντονες.

Λίγο νωρίτερα, είχε συνταχθεί μία ανοικτή επιστολή με αποδέκτες το ζευγάρι, στην οποία γινόταν -μεταξύ άλλων- λόγος για «εκμετάλλευση των ιθαγενών της Τζαμάικα, διατλαντική εμπορία Αφρικανών, υποδούλωση κι αποικιοκρατία» και ζητήθηκε να ξεκινήσει μία «διαδικασία επούλωσης, συγχώρεσης, συμφιλίωσης και αποζημίωσης». «Εσείς, που μπορεί μια μέρα να ηγηθείτε της βρετανικής μοναρχίας, είστε άμεσοι δικαιούχοι του πλούτου που συσσωρεύτηκε από τη βασιλική οικογένεια επί αιώνες, συμπεριλαμβανομένου αυτού που προέρχεται από την εμπορία και την υποδούλωση των Αφρικανών. Έχετε επομένως τη μοναδική ευκαιρία να επαναπροσδιορίσετε τη σχέση μεταξύ της Βρετανικής Μοναρχίας και του λαού της Τζαμάικα. Εάν επιλέξετε να το κάνετε, σας προτρέπουμε να ξεκινήσετε με μια συγγνώμη και την αναγνώριση της ανάγκης για εξιλέωση και αποζημιώσεις», σημείωσαν οι ντόπιοι στην επιστολή τους, με το κλίμα για τον William και την Kate να μην είναι θετικό. Στον αντίποδα ωστόσο, υπήρξαν κι αυτοί που αντιμετώπισαν την επίσκεψη του ζεύγους με μεγάλη χαρά κι ικανοποίηση, με το ζεύγος να αποτελεί πόλο έλξης. Έντονες αντιδράσεις από τη μία, αποθέωση από την άλλη. Ο William κι η Kate, βρέθηκαν για μία ακόμη φορά, αντιμέτωποι με την πραγματικότητα.

Ο πόλεμος, το σχόλιο του William και το ξέσπασμα

61f9598b-cc16-402a-8443-0822dfcca354.webp


Αυτή βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ο William γίνεται αποδέκτης τόσο αρνητικών σχολίων. Κάτι ανάλογο συνέβη πρόσφατα, στο πλαίσιο μίας συνάντησης που είχε με εθελοντές στο ουκρανικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Λονδίνο, που γέμιζαν νταλίκες με ανθρωπιστική βοήθεια. Ο Δούκας κι η Δούκισσα συναντήθηκαν μαζί τους, την ώρα που οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονταν στην Ουκρανία, με τον πρίγκιπα να κάνει μία -μάλλον- ατυχή δήλωση, σημειώνοντας πως: «Όλοι είναι τρομοκρατημένοι από όσα βλέπουν. Τα νέα κάθε μέρα είναι σχεδόν απροσμέτρητα. Για τη γενιά μας είναι πολύ ξένο να βλέπεις κάτι τέτοιο στην Ευρώπη. Είμαστε όλοι μαζί σας». Τα social media κατακλύστηκαν από αρνητικά κι επικριτικά σχόλια κι ο κόσμος, τον κατηγόρησε ξανά με χαρακτηριστική ευκολία, με τον ίδιο να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Ο William βρέθηκε για μία ακόμη φορά στο στόχαστρο και κανείς δεν ήταν μαζί του!

Aκόμη και δημοσιογράφοι, σχολιαστές και διπλωμάτες, πήραν θέση απέναντι από τον William κι εξέφρασαν τη βαθιά αντίθεσή τους, με αφορμή όσα είπε. «Πραγματικά δεν περιμένω τίποτα λιγότερο από ένα μέλος μιας από τις πιο βίαιες αυτοκρατορίες στη σύγχρονη ιστορία, που δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη για τα εγκλήματά της κατά εκατομμυρίων ανθρώπων», σημείωσε εξοργισμένη η δημοσιογράφος του Al Jazeera, Sana Saeed. Ο γνωστός παρουσιαστής του CNN, Jake Tapper, από τη μεριά του, δημοσίευσε μια φωτογραφία του Εδουάρδου και της συζύγου, από τη συνάντηση με τον Αδόλφο Χίτλερ το 1937, σχολιάζοντας: «Διάβασε κάνα βιβλίο για την οικογένειά σου». Την ίδια ώρα, ο Robert Johnson, βασιλικός συντάκτης στην Evening Standard υποστήριζε πως η δήλωση του William απομονώθηκε, βλέποντας τις αντιδράσεις να αυξάνονται. Όποια κι αν ήταν η αλήθεια, είναι γεγονός πως για μία ακόμη φορά ο Δούκας δέχθηκε τεράστια «επίθεση» από δημόσια πρόσωπα, αλλά κι απλούς πολίτες, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν και τα όρια.

Σχέση αγάπης-μίσους;

06433f7e-a0b9-40b4-9997-4b8d653db633.webp

Είναι δεδομένο, πως οι royals αποτελούν πάντα κεντρικά πρόσωπα και βρίσκονται σταθερά στην επικαιρότητα. Είναι επίσης δεδομένο, πως μετρούν εκατοντάδες fans σε όλο τον πλανήτη, αλλά και πολλούς haters, που ψάχνουν πάντα έναν καλό λόγο για να τους «επιτεθούν». Υπάρχουν αυτοί που παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τη ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ, που ακολουθούν πιστά τον William και την Kate και που λατρεύουν τον Harry και την Meghan Markle, αν κι η οικογένεια δεν τους θεωρεί -πια- κομμάτι της. Από την άλλη όμως, υπάρχουν κι αυτοί που δε συγκινούνται από τα λόγια τους και στέκονται απέναντί τους, εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε κάθε ευκαιρία. Για ποιο λόγο όμως συμβαίνει όλο αυτό;

Είναι σίγουρο, πως κι οι ίδιοι οι royals έχουν αντιληφθεί ότι ο κόσμος αγαπάει να τους μισεί κι ουσιαστικά, έχουν μάθει να ζουν με αυτό. Τα σκάνδαλα που κλόνισαν το Παλάτι στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών δεν ξεχάστηκαν και δε θα ξεχαστούν ποτέ, όπως κι όλα όσα έχουν ιστορικά συμβεί. Για τη βασιλική οικογένεια όμως, η ζωή συνεχίζεται κι όπως είδαμε και στο πρόσφατο ταξίδι του William και της Kate, πάντα θα υπάρχουν αντιδράσεις, θετικές κι αρνητικές, όπου κι αν βρίσκονται...