fbpixel

Search icon
Search
Rise and Shine: Ποια είναι η ιδανική ώρα για να ξυπνήσετε το πρωί;
LIFE & CAREER

Rise and Shine: Ποια είναι η ιδανική ώρα για να ξυπνήσετε το πρωί;

Τελικά είναι το πρωινό ξύπνημα το κλειδί για να είμαστε πιο παραγωγικοί και οργανωμένοι;


Μια από τις μεγαλύτερες τάσεις που αφορούν το wellness είναι αδιαμφισβήτητα η πρωινή ρουτίνα και φαίνεται πως το early wake-up θεωρείται σήμερα ο απόλυτος στόχος του lifestyle.

Στην πραγματικότητα, έχει γίνει η απάντηση σε μια μεγάλη ποικιλία προβλημάτων. Αισθάνεστε καταβεβλημένοι; Σηκωθείτε μια ώρα νωρίτερα και φτιάξτε μια ολοκληρωμένη, colour-coded λίστα με τις δουλειές που πρέπει να κάνετε. Θέλετε να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία; Κάντε ένα μάθημα yoga κατά την ανατολή του ηλίου. 

Υπάρχει, λοιπόν, μια "τέλεια" ώρα για να ξυπνήσουμε; Ή μήπως πρέπει να βρούμε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για τον καθένα ατομικά;

Γιατί το πρωινό ξύπνημα θεωρείται καλό πράγμα;

Πέρα από τις τάσεις του TikTok, η ιδέα ότι το πρωινό ξύπνημα είναι κάπως καλύτερο από το πρωινό ξυπνητήρι είναι βαθιά ριζωμένη στη δυτική κουλτούρα. Όχι μόνο η κοινωνία μας περιστρέφεται γύρω από αυτό, αλλά αποδίδουμε και κύρος σε αυτό: όσοι σηκώνονται με το ξημέρωμα για να γράψουν ημερολόγιο/να δουλέψουν/να οργανωθούν θεωρούνται κατά κάποιο τρόπο ανώτεροι από αυτούς που θα αγνοήσουν το ξυπνητήρι για να περάσουν μερικά λεπτά ακόμα κάτω από το πάπλωμα.

Ως αποτέλεσμα, πολλά από τα κοινωνικά μας συστήματα λειτουργούν γύρω από αυτή την πεποίθηση, η οποία επηρεάζει τις επαγγελματικές νόρμες (συμπεριλαμβανομένης της ύπαρξής μας από τις 9 έως τις 5), τις εκπαιδευτικές δομές και άλλες καθημερινές ρουτίνες. Και πέρα από την ιδέα ότι το πρωινό ξύπνημα είναι ανώτερο, είναι απολύτως λογικό - αν αναλογιστούμε τις προ-ηλεκτρικές εποχές, οι άνθρωποι έπρεπε να ξυπνούν με τον ήλιο και να πέφτουν για ύπνο το σούρουπο για να εκμεταλλευτούν τις ώρες της ημέρας.

shutterstock-1102633190.jpg

Σας κάνει καλό να ξυπνάτε νωρίς;

Για ορισμένους ανθρώπους μπορεί πράγματι να υπάρχουν οφέλη που σχετίζονται με το πρωινό ξύπνημα, σύμφωνα με ειδικούς. Μπορεί να αισθάνονται πιο παραγωγικοί, να έχουν περισσότερο χρόνο για δραστηριότητες αυτοφροντίδας όπως η άσκηση ή να απολαμβάνουν ένα χαλαρό πρωινό. 

Ενώ, όμως, το πρωινό ξύπνημα μπορεί να ταιριάζει στον τρόπο ζωής και τις προτιμήσεις ορισμένων ανθρώπων, είναι πραγματικά σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η παραγωγικότητα και η επιτυχία δεν καθορίζονται αποκλειστικά από την ώρα αφύπνισης.

Παρόλα αυτά δε θα πρέπει να αγνοήσουμε το γεγονός ότι περίπου το 30% του πληθυσμού είναι "night owls" και όχι "early birds", λειτουργούν δηλαδή καλύτερα τις απογευματινές και βραδινές ώρες. 

shutterstock-508251841.jpg

Ποια είναι η ιδανική ώρα, λοιπόν, για να ξυπνήσετε;

Υπάρχει η τέλεια στιγμή για να ξυπνήσετε; Από τη μία πλευρά: ναι, αλλά η απάντηση δεν είναι απόλυτη.

Η έννοια της "τέλειας" ώρας αφύπνισης είναι υποκειμενική και διαφέρει από άτομο σε άτομο με βάση ατομικούς παράγοντες, όπως η ηλικία και ο τρόπος ζωής. Ενώ ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται πιο ανανεωμένοι ξυπνώντας νωρίτερα το πρωί, άλλοι μπορεί να λειτουργούν καλύτερα με μια πιο αργή ώρα αφύπνισης έχοντας κοιμηθεί αργότερα. Είναι πιο σημαντικό να δίνουμε προτεραιότητα στη συνέπεια και να ευθυγραμμίζουμε τις ώρες αφύπνισης με το φυσικό ρολόι του σώματός μας, αντί να αναζητούμε μια αυθαίρετη "τέλεια" ώρα.

Τελικά, η καλύτερη ώρα αφύπνισης είναι αυτή που επιτρέπει σε κάποιον να αισθάνεται ξεκούραστος και έτοιμος να αντιμετωπίσει την επόμενη μέρα.

Πώς να πετύχετε το τέλειο ξύπνημα

Υπάρχουν σαφή πλεονεκτήματα στο να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα. Δεν είναι μυστικό ότι το ανθρώπινο σώμα ευδοκιμεί με τη ρουτίνα και τη συνέπεια, με τις τακτικές ώρες φαγητού, ύπνου και άλλα που συμβάλλουν στη μείωση του στρες και στη βελτίωση της ρουτίνας του ύπνου.

1. Το σώμα μας είναι σχεδιασμένο να ευδοκιμεί με τη ρουτίνα

Το σώμα σας λατρεύει τη ρουτίνα λόγω του κιρκάδιου ρυθμού. Το ξύπνημα την ίδια ώρα κάθε μέρα βοηθά στη σταθεροποίηση όχι μόνο του ύπνου και αφύπνισης αλλά και όλων των κυτταρικών δραστηριοτήτων.

2. Βοηθά στη μείωση του στρες

Αν εκτός από μια σταθερή ώρα αφύπνισης, ακολουθείτε επίσης σταθερές ώρες φαγητού, τα κύτταρα ανταποκρίνονται και προβλέπουν τις φυσιολογικές σας ανάγκες και λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Ένα προβλέψιμο πρόγραμμα ύπνου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους μειώνοντας την παραγωγή από τον οργανισμό ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη.

3. Μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου

Οι τακτικές ώρες αφύπνισης μπορούν να οδηγήσουν σε πιο συνεπή μοτίβα ύπνου, διευκολύνοντας τον ύπνο και το ξύπνημα με φυσικό τρόπο.