fbpixel

Search icon
Search
Πώς θα συνεχίσετε να καίτε λίπος ακόμα και ώρες μετά την προπόνηση
WELLNESS

Πώς θα συνεχίσετε να καίτε λίπος ακόμα και ώρες μετά την προπόνηση

Το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει


Η καύση του λίπους αποτελεί ένα μείζον θέμα, το οποίο απασχολεί κυρίως τις γυναίκες. Με την εορταστική περίοδο να απέχει μόλις μερικές ημέρες και τα parties και τα gatherings να βρίσκονται προ των πυλών, όλες επιθυμούμε να απολαύσουμε τις Χριστουγεννιάτικες γεύσεις και λιχουδιές χωρίς τύψεις. Γι' αυτό καλούμαστε να μπούμε σ' ένα πρόγραμμα από τώρα, έτσι ώστε να είμαστε πιο «ελεύθερες» αργότερα. Υπάρχει λοιπόν, ένας τρόπος, ο οποίος μας επιτρέπει να συνεχίσουμε την καύση του λίπους, ακόμα και αρκετές ώρες μετά την προπόνηση. Ποιος είναι αυτός; 

Αν ανήκετε στους λάτρεις της γυμναστικής γνωρίζετε ότι οι έντονες και γρήγορες επαναλήψεις βοηθούν σημαντικά στην καύση των θερμίδων. Αυτό που χρειάζεται να κάνετε τώρα είναι να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα EMOM (Εvery Μinute Οn the Μinute), το οποίο θα εκτοξεύσει την ένταση στα ύψη. Τι είναι το πρόγραμμα EMOM; Καθένας που το εκτελεί έχει στη διάθεση του ένα λεπτό για να ολοκληρώσει έναν συγκεκριμένο αριθμός επαναλήψεων μια άσκησης και μιλώντας για καύση λίπους εννοούμε κυρίως αερόβιας άσκησης. Όσο πιο γρήγορα εκτελείτε την άσκηση τόσο πιο θεαματικά τα αποτελέσματα που θα έχετε. Μεγάλη προσοχή, καθώς θα πρέπει να δημιουργήσετε το πρόγραμμα με βάση το επίπεδο και τις αντοχές σας. Μην πιέσετε το σώμα σας, καθώς θα έχετε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα και υπάρχει σημαντικός φόβος για τραυματισμούς και αρνητικές επιπτώσεις. Πάντα θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον γυμναστή σας. Προσπαθείστε να προπονήστε τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα και να κάνετε την κατάλληλη προθέρμανση αλλά και τις διατάσεις στο τέλος κάθε προπόνησης. Κάθε φορά μόλις ολοκληρώσετε ένα γύρο ασκήσεων, ξεκουραστείτε για 2 λεπτά και ξεκινήστε από την αρχή. 

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές ασκήσεις που μπορείτε να συμπεριλάβετε στο EMOM πρόγραμμά σας, καθώς βοηθούν σημαντικά στην καύση του λίπους!

Mountain Climbers

shutterstock-1497529169.jpg

Όσο πιο γρήγορα την εκτελείτε, τόσο μεγαλύτερη η καύση των θερμίδων. Τοποθετήστε το σώμα σε θέση σανίδας, με τις παλάμες σας να ακουμπάνε στο πάτωμα. Τα χέρια είναι πάντοτε ανοιχτά στο ύψος των ώμων. Ξεκινήστε με εκρηκτικότητα να φέρνετε τα πόδια σας εναλλάξ στο στήθος, διατηρώντας τη λεκάνη σας όσον το δυνατόν πιο σταθερή.

Burpees

shutterstock-1682801650.jpg

Σταθείτε όρθιοι με τα πόδια στο άνοιγμα των ώμων σας, ωθήστε τους γοφούς προς τα πίσω και χαμηλώστε το σώμα σας σε θέση πλήρους καθίσματος. Τοποθετήστε τα χέρια στο πάτωμα ακριβώς μπροστά και μέσα από τα πόδια. Έχοντας μετατοπίσει το βάρος του σώματος στα χέρια ωθήστε τα πόδια προς τα πίσω με μια εκρηκτική κίνηση. Το σώμα θα πρέπει να έχει έρθει τώρα σε θέση σανίδας σχηματίζοντας ευθεία γραμμή. Με ένα επιτόπιο άλμα μπροστά τοποθετήστε τα πόδια ξανά σε θέση καθίσματος έχοντας πάντα τα χέρια στο πάτωμα. Αφήστε τα χέρια πάνω από το κεφάλι ενώ ταυτόχρονα εκτινάσετε όλο το σώμα επιτόπου και όσο πιο ψηλά μπορείτε. Προσγειωθείτε σταθερά και αμέσως χαμηλώστε το σώμα σε θέση πλήρους καθίσματος ώστε η άσκηση να αποκτήσει μια ενιαία και ομαλή ροή.

Jumping Lunge

shutterstock-1103639012.jpg

Οι προβολές με άλμα γυμνάζουν γλουτούς, τετρακεφάλους και γάμπες. Ξεκινήστε από χαμηλή προβολή, με το αριστερό πόδι μπροστά και τα δύο γόνατα λυγισμένα σε ορθή γωνία. Βάζοντας δύναμη στο μαλακό μέρος του πέλματος, πηδήξτε όσο πιο ψηλά μπορείτε, αλλάζοντας στον αέρα τα πόδια ώστε να προσγειωθείτε σε προβολή με το δεξί πόδι μπροστά. Αυτό αποτελεί 1 επανάληψη. Προσπαθείστε σ' ένα λεπτό να εκτελέσετε σύνολα 20 επαναλήψεις, 10 σε κάθε πόδι. Αν σας είναι δύσκολο, μειώστε την ένταση. 

Skipping

shutterstock-682028083.jpg

Φροντίστε να κρατάτε τους αγκώνες κοντά στα πλευρά και να γυρίζετε το σχοινί κάνοντας μικρούς κύκλους με τους καρπούς σας. Προσπαθήστε να ρίξετε το βάρος στις μύτες των ποδιών και να λυγίζετε ελαφρά τα γόνατα. Μην επιχειρήσετε να κάνετε μεγάλα άλματα σε καμία περίπτωση και μην ζορίζεται το σώμα σας. Διατηρήστε το σώμα και το κεφάλι ίσιο και κοιτάξτε συνεχώς ίσια μπροστά. Να προσγειώνεστε μαλακά καθώς οι φτέρνες δεν πρέπει να το ακουμπούν με ένταση. Η επιβάρυνση στα γόνατα, τους αστραγάλους και τους μηρούς περιορίζεται σημαντικά, αν εκτελείτε σωστά την κίνηση. Πολύ σημαντικό είναι να προσαρμόσετε το σκοινάκι στα μέτρα σας πριν ξεκινήσετε και για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να τραβήξετε το σκοινάκι ψηλά από τις λαβές, οι οποίες πρέπει να φτάνουν μέχρι τις μασχάλες σας.

Russian twist 

shutterstock-296585765.jpg

Καθήστε στο πάτωμα με τα γόνατα λυγισμένα και τις πατούσες στον αέρα. Οι μηροί και ο κορμός δημιουργούν γωνία 90 μοιρών, ενώ τα χέρια είναι ενωμένα στις άκρες των δαχτύλων. Μετακινήστε τα χέρια μία φορά δεξιά-μια φορά αριστερά από το σώμα ακουμπώντας το πάτωμα και στρίβοντας τη μέση και όλο το άνω μέρος του κορμού αντίστοιχα. Όσο περισσότερο βάρος κρατάτε καθώς στρίβεται το σώμα σας, τόσο πιο απαιτητική και έντονη γίνεται η άσκηση. Αν ανήκετε στους αρχάριους ξεκινήστε χωρίς βάρος και αυξήστε το σιγά σιγά.