fbpixel

Search icon
Search
Πώς ο πρίγκιπας Harry θέλει να κάνει τον τρόπο που ταξιδεύουμε πιο οικολογικό
ESCAPE

Πώς ο πρίγκιπας Harry θέλει να κάνει τον τρόπο που ταξιδεύουμε πιο οικολογικό

Το νέο πρότζεκτ που μόλις λάνσαρε συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος


Ο πρίγκιπας Harry φαίνεται πως έβαλε στόχο ζωής του, μεταξύ άλλων, να μεταμορφώσει την τουριστική βιομηχανία προς το καλύτερο και να την κάνει απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον. Πρόσφατα, ο Δούκας του Sussex βρέθηκε στο Άμστερνταμ για το επίσημο λανσάρισμα του Travalyst, ένα νέο πρόγραμμα που στοχεύει να κάνει κάθε τουριστικό προορισμό πιο eco-friendly, αποτρέποντας έτσι την κλιματική αλλαγή και να βοηθήσει παράλληλα τις τοπικές κοινωνίες ανά τον κόσμο να αναπτυχθούν οικονομικά.

Το φιλόδοξο αυτό πρότζεκτ είναι το πρώτο από τα πολλά που αναμένονται να πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα της νέας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης του Δούκα και της Δούκισσας του Sussex Meghan Markle, η οποία ονομάζεται “Sussex Royal”. Ο διάσημος γαλαζοαίματος δούλεψε πυρετωδώς επί δυο χρόνια για το Travalyst και συνεργάστηκε με σπουδαίες εταιρίες, που στηρίζουν το εγχείρημά του, τις Booking.com, SkyScanner, CTrip, TripAdvisor και Visa.

«Το ταξίδι έχει τη μοναδική ικανότητα να εκθέτει τον κάθε άνθρωπο σε διαφορετικές κουλτούρες, νέες εμπειρίες και του μαθαίνει να εκτιμά περισσότερο όσα ο κόσμος έχει να του προσφέρει» υπογράμμισε ο Πρίγκιπας σε δημόσια δήλωσή του και πρόσθεσε «Όσο ο παγκόσμιος τουρισμός μεγαλώνει, τόσο μεγαλώνει και η ανάγκη να βρεθούν και βιώσιμες πρακτικές σε διεθνές επίπεδο, ώστε να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη αυτή και τις ανάγκες του πλανήτη και των τοπικών κοινωνιών. Το να φέρνουμε πιο κοντά εταιρίες, καταναλωτές και κοινωνίες είναι αυτό που θα μας επιτρέψει να προστατέψουμε το οικοσύστημα και τις επόμενες γενιές».

prigkipas-harry-2.jpg

Τι σημαίνει ωστόσο να προστατεύουμε το περιβάλλον μέσα από τα ταξίδια μας; Μεταξύ άλλων, να κάνουμε τις σωστές επιλογές που θα αφορούν τα μέσα μεταφοράς που θα επιλέγουμε -π.χ. αν μπορούμε να αποφεύγουμε το αεροπλάνο λόγω των τεράστιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, να προτιμούμε το τρένο- να σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να στηρίζουμε πρακτικά τις τοπικές αγορές και να προστατεύουμε τη χλωρίδα και την πανίδα του μέρους που επισκεπτομαστε.

Φυσικά, το πρόγραμμα αυτό δεν προτρέπει τους ανθρώπους να ταξιδεύουν λιγότερο, αλλά να βοηθά τους τουρίστες να παίρνουν αποφάσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Για παράδειγμα, να τους δίνουν tips σχετικά με το ποια μέσα βλάπτουν περισσότερο το περιβάλλον. Στόχος είναι να τους μάθουν να ταξιδεύουν, έχοντας πάντα στο μυαλό τους τον πλανήτη γη, αλλά και να τους κάνουν να κατανοήσουν τις επιδράσεις που έχει ο «κακός» τουρισμός στο περιβάλλον.

Τους μήνες που ακολουθούν, το Travalyst θα ξεκινήσει ακόμα περισσότερες συνεργασίες, οι οποίες θα επικεντρωθούν σε διάφορες εκφάνσεις της ecology life. Ένα από αυτά μάλιστα είναι και ο υπερτουρισμός, δηλαδή ο κατακλυσμός τουριστών σ’ ένα συγκεκριμένο μέρος, συνήθως σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Σαντορίνη και η Βενετία, μεταξύ άλλων. Αυτό προκαλεί τεράστια ζημιά στις εγκαταστάσεις, τις υποδομές αλλά και τον φυσικό πλούτο, ενώ πολλά δημοσιεύματα χρησιμοποιούν τη λέξη «βουλιάζουν», τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά. 

Αν σκεφτεί κανείς ότι σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη με 1,5 εκατομμύρια κατοίκους, καταφτάνουν κάθε χρόνο 30 εκατομμύρια τουρίστες, καταλαβαίνει ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό. Είναι τρομακτικό να σκεφτούμε ότι, αγαπημένοι τόποι θα είναι εντελώς διαφορετικοί από αυτό που ξέρουμε σήμερα ή κινδυνεύουν ακόμα και με εξαφάνιση, με τις επόμενες γενιές να μην έχουν καν την ευκαιρία να τα απολαύσουν ποτέ κοντά.

prigkipas-harry-3.jpg

Μια τέτοια κίνηση είναι πολύ σημαντική και σίγουρα μελλοντικά θα κάνει τη διαφορά. Μια έρευνα από το Booking.com έδειξε ότι οι μισοί των παγκόσμιων τουριστών θέλουν να κάνουν πιο eco-friendly επιλογές όταν ταξιδεύουν, αλλά δεν ξέρουν πώς.

Ο CEO της SkyScanner Bryan Dove τόνισε «Έχουμε την υποχρέωση να προστατέψουμε τον κόσμο για τις μελλοντικές γενιές, ώστε κι εκείνες με τη σειρά τους να μπορούν να τον ανακαλύψουν και να τον απολαύσουν. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να δράσουμε από σήμερα. Η αλλαγή δεν έρχεται εν μια νυκτί. Ως εκπρόσωποι του παγκόσμιου τουρισμού έχουμε την ευθύνη να ανοίξουμε τον δρόμο και να γίνει αυτό εφικτό».

Εννοείται ότι δεν έλειψαν και οι κακές γλώσσες που βιάστηκαν να κατηγορήσουν τον πρίγκιπα για ψεύτικο προφίλ, αναφέροντας ότι μόνο τον Αύγουστο χρησιμοποίησε το private jet του τρεις φορές, το οποίο εκπέμπει απίστευτες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Όταν ρωτήθηκε γι’ αυτό ο ίδιος υπογράμμισε «Το 99% των φορών που ταξιδεύω, επιλέγω κάποια εταιρία, αλλά κάποιες φορές πρέπει να φροντίσω και για την ασφάλεια της οικογένειάς μου».