fbpixel

Search icon
Search
Πώς να οργανώσετε τη ζωή σας ώστε να εξασφαλίσετε περισσότερο χρόνο
LIFE & CAREER

Πώς να οργανώσετε τη ζωή σας ώστε να εξασφαλίσετε περισσότερο χρόνο

Κάντε το σωστό για τον εαυτό σας


Όπως είναι γνωστό ζούμε σε μια εποχή όπου ο χρόνος τρέχει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Οι απαιτήσεις στη δουλειά και στη ζωή πολλές φορές μας εμποδίζουν από το να ξεκλέψουμε έστω και λίγο χρόνο για τον εαυτό μας ή για να περάσουμε μερικές στιγμές με αγαπημένα μας πρόσωπα. Το κλειδί βρίσκεται πίσω από τη λέξη οργάνωση. Αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες μας και προσπαθώντας να «χτίσουμε» και να προγραμματίσουμε όσα έχουμε να κάνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να βρούμε χρόνο για να χαλαρώσουμε, να διασκεδάσουμε, να ψυχαγωγηθούμε. Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να «ξεκλειδώσουν» την καθημερινότητά μας.

1-gGwp8.jpg

Ορίστε ρεαλιστικούς στόχους

Μπορεί όντως να ακούγεται σχεδόν αδύνατον, αλλά είναι πολύ σημαντικό να μπορείτε να έχετε ένα πρόγραμμα, το οποίο να είναι και εύκολο να τηρηθεί. Χρησιμοποιήστε είτε παραδοσιακό ημερολόγιο, είτε ψηφιακό και καταγράψτε τις εβδομαδιαίες υποχρεώσεις και δραστηριότητές σας. Καλό είναι να μην υπερφορτώνετε κάθε ημέρα σας, γιατί το σίγουρο είναι ότι θα δυσκολευτείτε πολύ ώστε να το πετύχετε. Προσθέστε τα αντίστοιχα deadlines έχοντας πάντα υπόψη τον εκτιμώμενο χρόνο που χρειάζεται για τη διεκπεραίωση κάθε εργασίας σας. Υπολογίστε να αφιερώσετε ένα οκτάωρο για τον ύπνο, προκειμένου να είστε πιο παραγωγικοί, ξεκούραστοι και συγκεντρωμένοι. Για τις υπόλοιπες 16 ώρες φροντίστε να σημειώνετε τα 3-4 σημαντικότερα πράγματα που θέλετε να κάνετε μέσα στην ημέρα, ώστε να είστε πιο ευέλικτοι να τα διαχειριστείτε και παράλληλα να εξασφαλίσετε χρόνο σε περίπτωση που προκύψει κάτι απρόοπτο.

Μάθετε να λέτε «όχι»

Όσο απλή λέξη κι αν είναι, τόσο δύσκολα μπορεί να ειπωθεί. Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να πούμε όχι, γιατί ελλοχεύει ο φόβος της απόρριψης και της απογοήτευσης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι χρειάζεται να θέτουμε προτεραιότητες στη ζωή μας. Όσο εγωιστικό και αν φαίνεται, κάθε λεπτό που έχουμε να διαχειριστούμε είναι πολύτιμο. Δε χρειάζεται να απολογείστε κάθε φορά που δεν έχετε τη δυνατότητα να κάνετε κάτι που σας ζητούν. Αποφύγετε φράσεις όπως «Λυπάμαι που…», «Χίλια συγγνώμη αλλά…». Ναι, είναι σημαντικό να είμαστε ευγενικοί, αλλά όταν προσπαθείτε να απολογηθείτε φαίνεστε πιο αδύναμοι κι ενοχικοί. Αν είστε πάντα «εκεί» για όλους τους άλλους δε θα μπορέσετε ποτέ να βρείτε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας, κάνοντας πράγματα που σας ευχαριστούν.

3-rcZ8T.jpeg

Βάλτε "airplane mode" στα social media

Αρκετά κοινότυπη συμβουλή. Όμως, αντικειμενικά μιλώντας είναι δύσκολη στην πράξη. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον ρυθμό που εξελίσσονται έχουν την τάση να καταναλώνουν ολοένα και περισσότερο την παραγωγική μας ενέργεια. Ο μέσος άνθρωπος πλέον επειδή από τη φύση του θέλει να είναι «μέσα σε όλα» και να γνωρίζει τα πάντα, διαθέτει λογαριασμό σε τουλάχιστον 3 διαφορετικές πλατφόρμες, όπως είναι το Facebook, το Instagram, το Youtube, το Netflix, το TikTok κ. ά. Είναι αρκετά εύκολο να απορροφηθεί κανείς σε αυτά, χάνοντας αρκετό χρόνο από την ολοκλήρωση των εργασιών του. 

Προφανώς και δε χρειάζεται να τα κόψετε μαχαίρι. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι είτε να απενεργοποιήσετε τους λογαριασμούς σας όσο δουλεύετε, είτε να προγραμματίσετε, μέσω των ρυθμίσεων του κινητού σας, οι εφαρμογές στις οποίες είστε αρκετά επιρρεπείς να μη λειτουργούν στο διάστημα που θέλετε να πραγματοποιήσετε τις εργασίες σας. Με αυτόν τον τρόπο διαφυλάσσετε την παραγωγικότητά σας, είστε περισσότερο συγκεντρωμένοι σε ό,τι κάνετε, χωρίς να σκορπίζεται η σκέψη σας, πετυχαίνετε καλύτερες επιδόσεις και αποδόσεις και μετά μπορείτε να αφιερώσετε όσο χρόνο θέλετε για την προσωπική σας ενημέρωση και ψυχαγωγία.

Αξιοποιήστε τα πρωινά σας

Σύμφωνα με έρευνες το πρωί είμαστε περισσότερο αποδοτικοί. Προτιμήστε, λοιπόν, να ξεκινήσετε με τα δυσκολότερα πράγματα που έχετε βάλει στη λίστα σας, διότι θα είστε πιο ξεκούραστοι, διαθέτοντας μεγαλύτερα αποθέματα ενέργειας για να τα διεκπεραιώσετε. Μπορείτε επίσης να κάνετε ενδιάμεσα μικρά διαλείμματα που θα λειτουργήσουν ως μικρά boost ενέργειας. Αφήστε τις μικροδουλειές για αργότερα, ώστε να μην επηρεαστεί το πρόγραμμά σας. Σε περίπτωση που φαντάζει βουνό το να ξεκινήσετε με κάτι που θεωρείτε πολύ δύσκολο, επιλέξτε να αρχίσετε με κάτι απλό και στη συνέχεια, έχοντας ανακτήσει τον ρυθμό σας «πέστε στα βαθιά».

2-8h9rz.jpg

Μικρά χρήσιμα & θαυματουργά tips

  • Ένα δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας είναι να αφιερώσετε δέκα με δεκαπέντε λεπτά το πρωί κάνοντας διαλογισμό προτού ξεκινήσετε να ακολουθείτε το πρόγραμμά σας. Θα αποβάλετε τις αρνητικές σκέψεις και το άγχος. Με αυτόν τον τρόπο θα υιοθετήσετε μια θετική στάση για το υπόλοιπο της ημέρας, καταφέρνοντας να τα έχετε όλα υπό έλεγχο.
  • Καλό είναι το προηγούμενο βράδυ να κοιτάτε ξανά το πρόγραμμα της επόμενης μέρας, ώστε να κάνετε τις απαραίτητες τροποποιήσεις. Επίσης, μπορείτε να οργανώσετε την τσάντα σας, να διαλέξετε το σύνολο που θα φορέσετε και να προετοιμάσετε σνακ ή το μεσημεριανό σας για να ξυπνήσετε πιο ήρεμοι.
  • Προτιμήστε να διαβάσετε ένα βιβλίο πριν κοιμηθείτε για να εξασφαλίσετε πιο ποιοτικό ύπνο. Επίσης, μπορείτε να έχετε πάντα ένα βιβλίο μαζί σας, ακόμη και σε ηλεκτρονική μορφή, για να αξιοποιήσετε τον «χαμένο» χρόνο σας στις συγκοινωνίες, όταν το αυτοκίνητό σας είναι σταθμευμένο, όταν έχετε κενό στη δουλειά.