fbpixel

Search icon
Search
Πώς η Κοπεγχάγη επιβραβεύει τους τουρίστες για την οικολογική τους συμπεριφορά
ECO GLOW

Πώς η Κοπεγχάγη επιβραβεύει τους τουρίστες για την οικολογική τους συμπεριφορά

Μια πρωτοβουλία από το γραφείο τουρισμού της Κοπεγχάγης προσφέρει προνόμια για τους επισκέπτες που μαζεύουν σκουπίδια ή χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς


Το Wonderful Copenhagen, το γραφείο τουρισμού της πρωτεύουσας της Δανίας, ξεκινά ένα πιλοτικό πρόγραμμα που ανταμείβει τους επισκέπτες του για την οικολογική τους συμπεριφορά. Από τις 15 Ιουλίου, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος "CopenPay", δραστηριότητες όπως η συλλογή απορριμμάτων, η χρήση δημόσιων συγκοινωνιών ή η ποδηλασία θα πληρούν τις προϋποθέσεις τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους κατοίκους της περιοχής για μια σειρά από δωρεάν λιχουδιές, όπως δανέζικα αρτοσκευάσματα, δωρεάν καφέδες, κρασί, ακόμη και ενοικιάσεις καγιάκ.

Σύμφωνα με το Wonderful Copenhagen, το 82% των ταξιδιωτών δηλώνουν ότι θέλουν να ενεργούν με βιώσιμο τρόπο, αλλά μόνο το 22% έχει αλλάξει τη συμπεριφορά του. «Υπάρχει ανάγκη να αλλάξει η νοοτροπία των τουριστών και να ενθαρρυνθούν οι πράσινες επιλογές».

Περιβαλλοντική αντιστάθμιση

shutterstock-2466328553.jpg

O τουρισμός προσδίδει στη Δανία ένα τεράστιο χρηματικό ποσό. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία από την κυβέρνηση της Δανίας δείχνουν ότι η χώρα υποδέχθηκε περίπου 15 εκατομμύρια τουρίστες το 2023. Σύμφωνα με τη Statista, τα έσοδα από τον τουρισμό το 2021 ήταν περίπου 118,2 δισεκατομμύρια δανικές κορώνες ή περίπου 17,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ιδέα πίσω από την πρωτοβουλία είναι να προωθήσει τρόπους με τους οποίους οι τουρίστες μπορούν να αντισταθμίσουν το «βάρος» που θέτουν στο περιβάλλον. Η Wonderful Copenhagen σημειώνει ότι «Όλες οι επιλογές μας έχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις, οπότε γιατί να μην λάβουμε συνειδητές αποφάσεις που μας ωφελούν όλους και ανταμείβονται για αυτές;». «Όταν ταξιδεύεις στο εξωτερικό – αν πετάς σε άλλα μέρη ή ταξιδεύεις με αυτοκίνητο – ρυπαίνεις. Ένα από τα πράγματα που μπορούμε να αλλάξουμε είναι να κάνουμε τους ανθρώπους να ενεργούν πιο βιώσιμα στον προορισμό», δήλωσε η Rikke Holm Petersen, διευθύντρια επικοινωνίας της Wonderful Copenhagen.

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή του σχεδίου είναι ότι «βασίζεται στην εμπιστοσύνη», δήλωσε η Petersen, και δεν θα απαιτούσε περίπλοκες αποδείξεις με σκοπό να αποδείξουν οι επισκέπτες ότι λένε την αλήθεια για την ολοκλήρωση μιας φιλικής προς το περιβάλλον εργασίας. «Σε ορισμένα αξιοθέατα ίσως χρειαστεί να δείξετε μια φωτογραφία σας με ποδήλατο ή το εισιτήριό σας για τα μέσα μαζικής μεταφοράς», εξήγησε.

Ένα πράσινο souvenir

dsc-0226.webp

Xαρακτηρίζοντας την ιδέα ως ένα «μικρό βήμα προς την πράσινη μετάβαση», η Petersen αναγνώρισε ότι μόνο «ένα μικρό ποσοστό» των εκτιμώμενων ετήσιων 12 εκατομμυρίων επισκεπτών πιθανότατα θα συμμετάσχει, ειδικά καθώς το πρόγραμμα ανταμοιβής είναι πιλοτικό που αρχικά είχε οριστεί να λήξει στις 11 Αυγούστου 2024.

Ωστόσο, εάν η ανταπόκριση και τα αποτελέσματα λάβουν θετικές κριτικές, το CopenPay θα μπορούσε να γίνει ένα ετήσιο χαρακτηριστικό των επισκέψεων σε μία από τις πρωτεύουσες της Scandi, στέλνοντας τους επισκέπτες πίσω από την πρώτη πόλη της Δανίας με μια ασυνήθιστη εμπειρία. «Φανταστείτε αν μπορούσαμε να έχουμε ανθρώπους να παίρνουν μαζί τους μια πιο πράσινη νοοτροπία – αν αυτό ήταν το αναμνηστικό που πήραν – αυτό θα ήταν εκπληκτικό», δήλωσε η Petersen.

Αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα συμμετέχουν 24 οργανισμοί και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Μουσείου, της Εθνικής Πινακοθήκης της Δανίας, της Σχολής Surf της Κοπεγχάγης, του Go Boat και της τεχνητής πίστας σκι Copenhill.

Κεντρική φωτογραφία: Wonderful Copenhagen - Sustainability in Copenhagen