fbpixel

Search icon
Search
Πώς ένα μικρό σπίτι μπορεί να παραδίδει μαθήματα design; Την απάντηση τη δίνει αυτό το διαμέρισμα στο Λονδίνο
INTERIORS

Πώς ένα μικρό σπίτι μπορεί να παραδίδει μαθήματα design; Την απάντηση τη δίνει αυτό το διαμέρισμα στο Λονδίνο

Αυτή είναι η ξεχωριστή κατοικία του interior designer Christian Bense


Όπως πολλοί σχεδιαστές εσωτερικών χώρων που μετακομίζουν σε ένα νέο σπίτι, ο Christian Bense είχε μεγάλα σχέδια όταν ο ίδιος και ο σύντροφός του Matt Martin αγόρασαν αυτό το διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων σε ένα βικτοριανό αρχοντικό στο Battersea του Λονδίνου το 2023. Οι τοίχοι θα γκρεμίζονταν σύντομα, η κουζίνα θα απελευθερωνόταν από τον χώρο των τριών τετραγωνικών μέτρων που καταλάμβανε και το δεύτερο υπνοδωμάτιο θα γινόταν ένα μεγάλο μπάνιο. 

christian-bense-battersea13655.webp
Christian Bense


«Δεν κοίταξα καν τη διαρρύθμιση και δεν αναρωτήθηκα αν μας βόλευε», εξηγεί ο Christian, ο οποίος παραδέχεται ότι ήταν η τοποθεσία -ένα λεπτό με τα πόδια από το Battersea Park- που πραγματικά τους τράβηξε το ενδιαφέρον. Μπορείτε να φανταστείτε το σοκ του, λοιπόν, όταν οι περιορισμοί της μίσθωσης έβαλαν τέλος σε κάθε ιδέα που είχε ονειρευτεί ο Christian. «Ζούσαμε εκεί για πέντε μήνες, κλείσαμε τους οικοδόμους και μόνο όταν πήγαμε να πάρουμε το πιστοποιητικό για τις μετατροπές ανακαλύψαμε ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα από αυτά», εξηγεί ο Christian. Είχαν μια επιλογή: είτε να το πουλήσουν είτε να προσπαθήσουν να το κάνουν να λειτουργήσει γι' αυτούς.

christian-bense-battersea13598-edit.webp


Ο Christian ευτυχώς επέλεξε το δεύτερο. «Κάθε έργο χρειάζεται έναν περιορισμό, και για το συγκεκριμένο ήταν το γεγονός ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε ό,τι είχαμε αρχικά σχεδιάσει», θυμάται ο Christian, ο οποίος ξεκίνησε το δικό του στούντιο το 2020 μετά από πέντε χρόνια στην Turner Pocock. «Αυτή ήταν η πρώτη φορά που κοίταξα την υπάρχουσα διάταξη και σκέφτηκα "πώς μπορούμε να το κάνουμε να λειτουργήσει για εμάς;"». 

Το ζευγάρι ζούσε προηγουμένως σε ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα στο Elephant & Castle, αλλά αποφάσισε να το πουλήσει όταν συνειδητοποίησε ότι ήταν αρκετά μεγάλα για τις ανάγκες του. «Εδώ θέλαμε ένα μέρος όπου θα μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε κάθε τετραγωνική ίντσα του χώρου σε καθημερινή βάση», εξηγεί ο Christian και συνεχίζει: «Από έργο ανακαίνισης 6 μηνών έγινε έργο δύο μηνών». Η διαρρύθμιση, τα υδραυλικά και τα ηλεκτρικά παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτα, ενώ οι υπάρχουσες πόρτες και τα θερμαντικά σώματα διατηρήθηκαν. 

christian-bense-battersea13576.webp


Ο διάδρομος του σπιτιού μπορεί να ήταν σκοτεινός, αλλά πολλά από τα δωμάτια που απλώνονταν από αυτόν -ένα καθιστικό, μια ξεχωριστή τραπεζαρία και το κύριο υπνοδωμάτιο- απαιτούσαν πολύ λίγες βελτιώσεις. Το πιο δύσκολο part ήταν η μικροσκοπική κουζίνα, η οποία με διαστάσεις 1,5 x 2,2 μέτρα απαιτούσε «αυτοψία χιλιοστό προς χιλιοστό για να λειτουργήσει». Ο Christian ανταποκρίθηκε στην πρόκληση να χωρέσει ένα ψυγείο πλήρους ύψους, πλυντήριο πιάτων, κάδους απορριμμάτων, ντουλάπια και άφθονο αποθηκευτικό χώρο.

H τέχνη ήταν επίσης αναπόσπαστο κομμάτι του χώρου, γεμίζοντας τους τοίχους στα περισσότερα δωμάτια. «Είχαμε συλλέξει πολλά με τα χρόνια και είχαν γεμίσει τον χώρο του διαδρόμου του παλιού μας διαμερίσματος», λέει ο Christian. 

christian20battersea13782.webp


Άλλωστε, η τέχνη είναι μια βαθιά προσωπική αναπαράσταση του Christian και του Matt -υπάρχει ένα έργο που ο Christian αγόρασε με τον πρώτο του μισθό στη Νότια Αφρική πριν από 14 χρόνια, ένα σκίτσο του παππού του- κι ένα ενδιαφέρον αφηρημένο έργο του Matt Chivers πάνω από τον μικρό καναπέ στο καθιστικό που το ζευγάρι αγόρασε από τη θερινή έκθεση της Βασιλικής Ακαδημίας τη χρονιά που αγόρασαν το διαμέρισμα. «Είναι ένα πραγματικό μείγμα από αρκετά πολύτιμα κομμάτια και πράγματα που δεν αξίζουν απολύτως τίποτα», σημειώνει ο Christian.

christian20battersea13629-edit.webp


Όπως και στη δουλειά του για τους πελάτες του, ο στόχος του Christian εδώ ήταν να δημιουργήσει έναν χώρο που να μοιάζει ζωντανός και αυθεντικός. Και μέσα σε λίγους μήνες, έκανε ακριβώς αυτό εδώ και τελικά η πρόκληση του να πρέπει να επανεξετάσει κανείς το σχέδιο μιας μεγάλης ανακαίνισης καθόρισε ολόκληρο τον διακοσμητικό τόνο και έδωσε τη θέση του σε έναν ευρηματικό, πολυεπίπεδο και πλούσιο χώρο.

Πηγή: House & Garden | Φωτογραφίες: Mark Anthony Fox