fbpixel

Search icon
Search
Ένα αστικό διαμέρισμα σε ιστορικό κτίριο στου Φιλοπάππου διαμορφώθηκε σε ένα κομψό σύγχρονο σπίτι
INTERIORS

Ένα αστικό διαμέρισμα σε ιστορικό κτίριο στου Φιλοπάππου διαμορφώθηκε σε ένα κομψό σύγχρονο σπίτι

Την ανακαίνιση υπογράφει η αρχιτεκτονική ομάδα that studio


Στον πρώτο όροφο ενός ιστορικού διώροφου κτιρίου του 1938 στην οδό Γαληνού, στου Φιλοπάππου, το διαμέρισμα εκτείνεται σε 82 τετραγωνικά μέτρα και ανασχεδιάστηκε από το γραφείο that studio, ώστε να προσαρμοστεί για να φιλοξενήσει μια οικογένεια τριών ατόμων. Η κατοικία συνδυάζει τα προυπάρχοντα χαρακτηριστικά του χώρου με μια σύγχρονη προσέγγιση, προσφέροντας άνεση και λειτουργικότητα σε ένα ιστορικό πλαίσιο.

Η ανακαίνιση διατήρησε και ανέδειξε πολλά από τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του διαμερίσματος, συνδυάζοντάς τα με σύγχρονα στοιχεία. Οι αρχικές εσωτερικές πόρτες συντηρήθηκαν και τοποθετήθηκαν σε νέα πλαίσια. Η παλιά πόρτα εισόδου από ξύλο κερασιάς τοποθετήθηκε σε νέο μεταλλικό πλαίσιο, διατηρώντας την αυθεντικότητά της. 

006-4-scaled-nOOIK.jpg


Τα εξωτερικά παράθυρα συντηρήθηκαν για να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους. Τα ξύλινα δάπεδα και μέρη του παλιού μωσαϊκού διατηρήθηκαν αναδεικνύοντας την ιστορική αισθητική του κτιρίου, ενώ νέα μεγάλα κεραμικά πλακάκια σε ανοιχτές αποχρώσεις καλύπτουν το υπόλοιπο δάπεδο. Ο κύριος χώρος διαβίωσης διαθέτει ουδέτερους λευκούς τοίχους, επιτρέποντας στα δάπεδα, τα νέα μεταλλικά χωρίσματα και το πολύχρωμο κόντρα πλακέ να ξεχωρίσουν και να προσθέσουν ζωντάνια στον χώρο. Τα υπόλοιπα δωμάτια έχουν τη δική τους παλέτα χρωμάτων με ημιγυαλιστερές και ματ επιφάνειες, δημιουργώντας δυναμικούς χώρους που αλλάζουν με το φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας.

077-scaled-dvUTc.jpg


Αρχικά, ήταν χωρισμένο σε χωλ, ενιαίο χώρο τραπεζαρίας και καθιστικού, κουζίνα, δύο υπνοδωμάτια, μπάνιο και αποθήκη. Τώρα, η διάταξη δίνει έμφαση στους χώρους διαβίωσης, η τραπεζαρία, το καθιστικό και η κουζίνα ενώθηκαν σε έναν μεγάλο ενιαίο χώρο. Η κουζίνα, τοποθετημένη στο κέντρο, χωρίζει φυσικά τους χώρους ύπνου από το καθιστικό. Με δύο αντικριστούς πάγκους, επιτρέπεται η άνετη κυκλοφορία και η λειτουργική ενσωμάτωσή της με την τραπεζαρία. Παρόλο που η κουζίνα βρίσκεται σε κεντρική θέση, η περιοχή μαγειρέματος είναι διακριτικά τοποθετημένη. Η εστία βρίσκεται σε μια κοιλότητα στον τοίχο, μη ορατή από την είσοδο και το καθιστικό, διατηρώντας την αισθητική του χώρου καθαρή και
τακτοποιημένη.

055-1536x1025-gAVNZ.jpg


Η διαχείριση του φυσικού φωτός αποτέλεσε βασικό στοιχείο του σχεδιασμού, με παράθυρα και φεγγίτες να γεμίζουν το διαμέρισμα με φυσικό φως. Διαφανή χωρίσματα και εσωτερικά ανοίγματα επιτρέπουν το φως να διαχέεται σε όλους τους χώρους, ακόμη και στους πιο σκοτεινούς, εξασφαλίζοντας ένα φωτεινό και ευχάριστο περιβάλλον καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μερικά δωμάτια δέχονται πρωινό φως, άλλα απογευματινό, ενώ ορισμένα έχουν απαλό έμμεσο φωτισμό όλη την ημέρα.

095-scaled-b7Ycr.jpg


Η ανακαίνιση διατήρησε και ανέδειξε πολλά από τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του διαμερίσματος, συνδυάζοντάς τα με σύγχρονα στοιχεία. Οι αρχικές εσωτερικές πόρτες συντηρήθηκαν και τοποθετήθηκαν σε νέα πλαίσια. Η παλιά πόρτα εισόδου από ξύλο κερασιάς τοποθετήθηκε σε νέο μεταλλικό πλαίσιο, διατηρώντας την αυθεντικότητά της. Τα εξωτερικά παράθυρα συντηρήθηκαν για να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους. Τα ξύλινα δάπεδα και μέρη του παλιού μωσαϊκού διατηρήθηκαν αναδεικνύοντας την ιστορική αισθητική του κτιρίου, ενώ νέα μεγάλα κεραμικά πλακάκια σε ανοιχτές αποχρώσεις καλύπτουν το υπόλοιπο δάπεδο.

093-1-scaled-Gzjfq.jpg


Ο κύριος χώρος διαβίωσης διαθέτει ουδέτερους λευκούς τοίχους, επιτρέποντας στα δάπεδα, τα νέα μεταλλικά χωρίσματα και το πολύχρωμο κόντρα πλακέ να ξεχωρίσουν και να προσθέσουν ζωντάνια στον χώρο. Τα υπόλοιπα δωμάτια έχουν τη δική τους παλέτα χρωμάτων με ημιγυαλιστερές και ματ επιφάνειες, δημιουργώντας δυναμικούς χώρους που αλλάζουν με το φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας.

106-scaled-zl57v.jpg


Φωτογραφία: Alina Lefa