fbpixel

Search icon
Search
Project summer body: Τελικά οι υδατάνθρακες είναι εχθρός ή σύμμαχος;
WELLNESS

Project summer body: Τελικά οι υδατάνθρακες είναι εχθρός ή σύμμαχος;

Σημαντικά facts που πρέπει να γνωρίζετε


Το καλοκαίρι είναι πλέον προ των πυλών και τώρα, είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε λίγο περισσότερο focus στον εαυτό μας και να προετοιμάσουμε το σώμα μας για την summer season. Αν αυτό που θέλετε, είναι να υποδεχθείτε τη νέα εποχή με το σώμα που ονειρεύεστε, τότε ήρθε η ώρα να αναλάβετε δράση και να προχωρήσετε σε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας, που θα σας χαρίσουν το αποτέλεσμα που επιθυμείτε. 

Δε χρειάζονται υπερβολές και σίγουρα, δε χρειάζεται άγχος, ωστόσο, χρειάζεται σίγουρα σωστή ενημέρωση και γνώση κι εμείς, σας παρουσιάζουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους υδατάνθρακες και τη διατροφική τους αξία, καταρρίπτοντας μία σειρά από μύθους που τους συνοδεύουν.

Η μεγάλη αλήθεια...

Τι είναι οι υδατάνθρακες;

shutterstock-208501699.jpg

Ξεκινώντας από τα βασικά, θα πρέπει να γνωρίζετε πως οι υδατάνθρακες είναι σύνθετες οργανικές ενώσεις που αποτελούνται από άνθρακα, υδρογόνο και νερό και μαζί με τις πρωτεΐνες και τα λίπη, αποτελούν τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνουμε από την τροφή. Αποτελούν το κύριο και προτιμότερο καύσιμο όλων των ζώντων οργανισμών και παρέχουν άμεσα ενέργεια στο σώμα μας, προκειμένου να επιτελέσει όλες τις κυτταρικές και οργανικές λειτουργίες του. Οι υδατάνθρακες διασπώνται σε γλυκόζη προκειμένου να απορροφηθούν από το έντερο και να εισέλθουν στη συνέχεια στην κυκλοφορία του αίματος κι ο χρόνος διάσπασης τους κατά μήκος της πεπτικής οδού ποικίλλει ανάλογα με το είδος τους. 

Οι απλοί υδατάνθρακες διασπώνται γρήγορα, ενώ οι σύνθετοι με πιο αργό ρυθμό, ανεβάζοντας τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος πιο ομαλά. Αποτελούν το βασικό θεμέλιο λίθο της διατροφής και σύμφωνα με τους diet-experts, θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς συνιστούν την προτιμότερη πηγή ενέργειας του σώματος. Παράλληλα, οι ειδικοί τονίζουν πως στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, είναι προτιμότερο να εστιάζουμε κυρίως στην πρόσληψη σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών, που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού και τη θωράκισή του.

Οι δύο μεγάλες κατηγορίες

shutterstock-2250120203.jpg

Οι υδατάνθρακες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Στους απλούς και στους σύνθετους υδατάνθρακες.

  • Απλοί υδατάνθρακες

Οι απλοί υδατάνθρακες ή αλλιώς σάκχαρα βρίσκονται κατά κύριο λόγο στη ζάχαρη και στα τρόφιμα που την περιέχουν, όπως είναι τα γλυκά για παράδειγμα και μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά και μακροπρόθεσμα σοβαρά προβλήματα υγείας. Ωστόσο, περιέχονται στα φρούτα και στα λαχανικά, τα οποία είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε, εξαιτίας των πολλών θρεπτικών ουσιών που περιέχουν.

  • Σύνθετοι υδατάνθρακες

Ο πιο γνωστός είναι το άμυλο, το οποίο βρίσκουμε στα δημητριακά, το ψωμί, τα κρακεράκια, την πατάτα, το καλαμπόκι, τα όσπρια, το ρύζι κλπ. Αξίζει να σημειωθεί πως συμβάλλουν στη διατήρηση της ευεξίας, αφού παρέχουν στον οργανισμό πλήθος θρεπτικών συστατικών και βιταμινών.

Πρέπει να τους αποφεύγουμε;

shutterstock-1460673539.jpg

Είναι αρκετοί αυτοί που θεωρούν πως οι υδατάνθρακες είναι κακή επιλογή, στην προσπάθεια ενός ατόμου να χάσει βάρος, ωστόσο, πρέπει να ξεκαθαριστεί πως αυτό ισχύει στην περίπτωση που υπάρχει υπερβολή. Είναι ενδεικτικό, ότι μία σειρά από έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν αποδείξει ότι οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να έχουν άμεσα αποτελέσματα επειδή απλά μειώνουν την συνολική θερμιδική πρόσληψη, αλλά μακροπρόθεσμα εγκυμονούν κινδύνους, τη στιγμή που μία διατροφή χαμηλών υδατανθράκων/υψηλών λιπαρών μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματική και πιο ισορροπημένη, εφόσον μειώνεται η θερμιδική πρόσληψη. Παράλληλα, οι food-experts τονίζουν πως ειδικά για όσους γυμνάζονται συστηματικά, οι υδατάνθρακες είναι παραπάνω από απαραίτητοι, καθώς οι μύες και η αποκατάστασή τους εξαρτώνται από την ενέργεια. Μετά από μία προπόνηση υψηλής, είτε και χαμηλής έντασης, η ανατροφοδότηση εξαρτάται αφενός από την αναπλήρωση γλυκογόνου στο μυϊκό σύστημα, μέσω της αποθηκευμένης μορφής υδατάνθρακα κι αφετέρου από την πρωτεΐνη, καθώς το μυϊκό σύστημα αδειάζει από ενεργειακά αποθέματα και βασίζεται στους υδατάνθρακες, ώστε να δημιουργήσει εκ νέου αποθέματα. 

To make the long story short, είναι ξεκάθαρο και σε αυτή την περίπτωση πως η ισορροπία είναι το "κλειδί" και -φυσικά- οι υδατάνθρακες μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια υποθερμιδική διατροφή για απώλεια κιλών, εφόσον δίνεται έμφαση στους σύνθετους, οι οποίοι είναι συχνά πλούσιοι σε φυτικές ίνες και προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία, καθώς ο συνδυασμός τους με λιπαρά και πρωτεΐνες δημιουργεί μία αίσθηση κορεσμού, ενισχύοντας την προσπάθεια για απώλεια κιλών. Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να έχουν εξελιχθεί πλέον σε έναν αρκετά δημοφιλή τρόπο για απώλεια βάρους, ωστόσο, το γεγονός ότι λειτουργούν περιορίζοντας ολόκληρες ομάδες τροφίμων είναι από μόνο του αρκετό για να μας δείξει ότι δεν πρέπει να τις προτιμούμε, καθώς οι υδατάνθρακες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας της αποκατάστασης.

    Αυτό που μπορείτε να κάνετε, αν θέλετε να ακολουθήσετε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα απώλειας βάρους, είναι σημαντικό να εμπιστευθείτε έναν ειδικό διατροφολόγο, που θα διαμορφώσει το ιδανικό diet-plan για τις δικές σας ενεργειακές ανάγκες.