fbpixel

Search icon
Search
Πρέπει να κάνετε ντους το πρωί ή το βράδυ;
FACE & BODY

Πρέπει να κάνετε ντους το πρωί ή το βράδυ;

Η άποψη των ειδικών θα σας εκπλήξει


Οι περισσότεροι άνθρωποι σηκώνονται από το κρεβάτι τους με μάτια που είναι κουρασμένα και μπαίνουν κατευθείαν στο ντους για να φρεσκαριστούν και να ξυπνήσουν για να ξεκινήσουν ημέρα τους. Άλλοι επιμένουν ότι πρέπει να κάνουν ντους πριν από τον ύπνο για να αποφύγουν να μεταφέρουν τη "βρωμιά" της ημέρας στα σεντόνια τους. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να κάνουν και τα δύο και χαιρετίζουμε αυτούς τους πεντακάθαρους ανθρώπους.

Αλλά έχετε σταματήσει ποτέ να αναρωτηθείτε αν είναι όντως καλύτερο να κάνετε ντους πρωί ή βράδυ; Και είναι η μία επιλογή καλύτερη για τη γενική σας υγιεινή; Για να φτάσουμε στην διαλεύκανση αυτού του ερωτήματος, αναζητήσαμε την άποψη των experts, η οποία -ενδεχομένως- θα σας εκπλήξει. 

Το να κάνετε ντους το πρωί ή το βράδυ εξαρτάται συνήθως από τις προσωπικές προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής Εάν ρωτούσαμε 10 άτομα, πιθανότατα οι μισοί θα προτιμούσαν ένα δυναμωτικό ντους, ενώ οι υπόλοιποι θα υποστήριζαν ότι δεν μπορούν να κοιμηθούν χωρίς ένα βραδινό ντους με αρωματοθεραπεία.

shutterstock-1525149380.jpg

Το πρωινό ντους είναι μάλλον πιο δημοφιλές στους ανθρώπους, καθώς ξυπνάει τις αισθήσεις και σας φρεσκάρει έτοιμους για τη μέρα, ωστόσο δεν είναι απαραίτητα καλύτερο για εσάς. Αντίθετα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το να αφήνετε χρόνο για ένα βραδινό ντους είναι ένας καλός τρόπος για να χαλαρώσετε, να καταπραΰνετε τυχόν εντάσεις στη δουλειά ή στο γυμναστήριο αφήνοντας το ζεστό νερό να χτυπήσει τους ώμους και την πλάτη σας, να ξεπλύνετε τους ρύπους της ημέρας και επίσης να προάγετε έναν καλύτερο βραδινό ύπνο, καθώς θα νιώθετε καθαροί, χαλαροί και νυσταγμένοι από το ζεστό νερό και τον ατμό.

Το κύριο πλεονέκτημα των νυχτερινών ντους, ωστόσο, είναι ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας, το σώμα και τα μαλλιά σας μπορούν να συγκεντρώσουν αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα και ερεθιστικά, βρωμιά και ρύπους, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες από τη γύρη, τα χημικά και τον ιδρώτα. Έτσι, αν πάτε για ύπνο χωρίς να κάνετε ντους, αυτά θα μεταφερθούν στη συνέχεια στο κρεβάτι και τα σεντόνια σας και μπορεί όχι μόνο να προάγουν τα βρώμικα κλινοσκεπάσματα και τις νυχτερινές αλλεργίες, αλλά θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν φαγούρα, ερεθισμούς και ξηροδερμία, καθώς και δερματικά προβλήματα στο πρόσωπο, όπως ακμή, λόγω των βρώμικων σεντονιών και μαξιλαροθηκών από το λάδι και τη βρωμιά της ημέρας.

Ωστόσο, αυτό αποτελεί προσωπική προτίμηση και εξαρτάται από τον χρόνο/την εργασία, γενικά πιστεύεται ότι το νυχτερινό ντους θεωρείται καλύτερο για την καθαριότητα και την προώθηση ενός καλού νυχτερινού ύπνου. Επιπλέον, άλλοι θεωρούν ότι η θερμοκρασία παίζει μεγαλύτερο ρόλο από την ώρα στην οποία θα κάνετε το ντους σας.

shutterstock-2181754259.jpg

Το πρωινό ντους μπορεί να είναι αναζωογονητικό. Μπορείτε να κάνετε ντους και να θέσετε τις προθέσεις σας για την υπόλοιπη μέρα, να προγραμματίσετε τις συναντήσεις σας και να έχετε λίγο "me time" πριν ακολουθήσουν οι δουλειές σας. Αν θέλετε να ανεβάσετε ακόμη περισσότερο την ψυχολογία σας, μπορείτε να επιλέξετε κάποια θεραπεία με κρύο νερό. Αυτό είναι τόσο απλό όσο το να τελειώσετε το ντους σας με 30 δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό αναζωογονητικής ψύξης. Οτιδήποτε κάτω από 15 βαθμούς Κελσίου θεωρείται κρύο νερό. Εάν αισθάνεστε γενναίοι, θα μπορούσατε να κάνετε ένα κρύο ντους καθ' όλη τη διάρκεια. Εκτός από το να ξυπνήσετε τον εαυτό σας, τονώνει το ανοσοποιητικό, το κυκλοφορικό και το πεπτικό σας σύστημα. Ακόμα βοηθάει το σώμα σας να αποκατασταθεί γρηγορότερα από τραυματισμό ή απλά από DOM's (delayed onset muscle soreness) που μπορεί να έχετε μετά το γυμναστήριο.

Ένα μακρύ ζεστό ντους θα αυξήσει τη θερμοκρασία του πυρήνα σας, καθώς θα κρυώνετε, θα νυστάζετε, γι' αυτό είναι καλύτερο να το κάνετε 30-45 λεπτά πριν τον ύπνο σας ως φυσικό ηρεμιστικό. Το ντους είναι ιδανικό για την υγεία και την ευεξία: Πρωινό ή βραδινό ντους, η επιλογή είναι δική σας. Απλά να θυμάστε ότι η θερμοκρασία είναι εξίσου σημαντική με την ώρα.

Ζυγίζοντας τα προαναφερθέντα οφέλη των ειδικών, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το βραδινό ντους είναι πολύ πιο ευεργετικό για τον οργανισμό. Ωστόσο, αν οι άνθρωποι αρέσκονται να κάνουν και τα δύο, τότε κάντε το εσείς. Δεν είναι κακό να κάνετε δύο ντους την ημέρα, αρκεί να περιορίσετε τη διάρκειά τους σε 10 λεπτά ή λιγότερο και να διατηρείτε τη θερμοκρασία ήπια.