fbpixel

Search icon
Search
Πράσινο τσάι ή black coffee: Τι είναι καλύτερο για την απώλεια βάρους;
HEALTH

Πράσινο τσάι ή black coffee: Τι είναι καλύτερο για την απώλεια βάρους;

Δείτε τα επιθυμητά αποτελέσματα, κάνοντας την καλύτερη επιλογή


Κάνοντας επάνοδο από τις καλοκαιρινές διακοπές, και με τον υγιεινό τρόπο ζωής να έχει γίνει συνήθεια πια, πολλοί αναρωτιούνται πώς θα καταφέρουν να διατηρήσουν σταθερό το βάρος τους - ίσως να απελευθερωθούν και από μερικά κιλά - ενώ παράλληλα απολαμβάνουν κάποιο ρόφημα ή ακόμα και τον αγαπημένο τους καφέ. Εδώ και χρόνια, για την ανάδειξη ενός καλλίγραμμου κορμιού, το πράσινο τσάι φιγουράρει στις top λύσεις, ενώ από την άλλη και ο σκέτος καφές (συγκεκριμένα ο γνωστός black coffee) ενδείκνυται επίσης. Ποια όμως είναι η διαφορά τους, ποιο είναι πιο αποτελεσματικό και γιατί; Φυσικά, όλα τα παραπάνω, για να φέρουν αποτελέσματα θα πρέπει να συνοδεύονται από έναν συνολικά υγιεινό τρόπο ζωής, άσκηση και ξεκούραση. 

Πράσινο τσάι 

rizky-subagja-m0d1sz8opi4-unsplash.jpg

Το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη και ένα είδος φλαβονοειδούς που ονομάζεται κατεχίνη. Η τελευταία αποτελεί στην πραγματικότητα έναν τύπο αντιοξειδωτικού. Μελέτες μάλιστα δείχνουν ότι αυτές οι ενώσεις μπορούν να βοηθήσουν στην αφύπνιση του μεταβολισμού, ενώ η κατεχίνη είναι γνωστό ότι διασπά αποτελεσματικά το έξτρα λίπος στο σώμα. Επίσης, το green tea θεωρείται ασφαλές για κατανάλωση, ωστόσο η ημερήσια δόση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2 με 3 φλιτζάνια. Επειδή περιέχει καφεΐνη, η υπερβολική κατανάλωσή του μέσα σε μια μόνο ημέρα, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ύπνου και να είναι επιβλαβής για άτομα που υποφέρουν από καρδιακά προβλήματα.

Επιπλέον, το πράσινο τσάι δεν είναι μόνο καλό για άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος, αλλά και για όσους προσπαθούν να ακολουθήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Περιέχει βιταμίνη Β, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και φλαβονοειδή, τα οποία σχετίζονται με πολλά οφέλη για τον οργανισμό, όπως η μείωση της χοληστερόλης, η βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας, η μείωση του κινδύνου νόσου Αλτσχάιμερ και η διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Black coffee

andrew-neel-zgq3cqztoli-unsplash-1.jpg

Ο καφές από την άλλη - ιδιαίτερα ο σκέτος ή μαύρος - αποτελεί ακόμα ένα άλλο δημοφιλές ρόφημα που προτιμούν οι περισσότεροι όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος. Ακριβώς όπως το πράσινο τσάι, διαθέτει επίσης εκπληκτικά οφέλη για την υγεία, όπως αύξηση της εγρήγορσης και μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Ο black coffee είναι μια πιο υγιεινή εκδοχή του παραδοσιακού καφέ, καθώς δεν περιέχει κρέμα και ζάχαρη. Προτιμάται κυρίως από άτομα που προσπαθούν να χάσουν κιλά. Ωστόσο, η υπέρβαση στην κατανάλωσή του μπορεί να επιφέρει κάποιες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Μάλιστα, περιέχει καφεΐνη που μπορεί να αυξήσει τη μεταβολική δραστηριότητα και να ενισχύσει το επίπεδο ενέργειας στο σώμα. Η αφύπνιση του μεταβολισμού μπορεί να καταστείλει την πείνα και να σας αποτρέψει από το να καταναλώνετε ανθυγιεινά τρόφιμα. Επιπλέον, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό σας ρυθμό από 3 έως 11%. 

Τέλος, ο μαύρος καφές είναι γεμάτος θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Περιέχει βιταμίνες Β2, Β3, Β5, μαγγάνιο, κάλιο και μαγνήσιο. Η τακτική πρόσληψή του μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της μνήμης και στη βελτίωση της απόδοσης κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Αλλά περισσότερα από 2 φλιτζάνια την ημέρα μπορεί να βλάψουν τον οργανισμό. 

Η ετυμηγορία

alisher-sharip-mumpl9-d7uc-unsplash.jpg

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι και τα δύο αυτά ροφήματα μπορούν να είναι αποτελεσματικά όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Η διαφορά τους είναι μικρή. Ωστόσο, όταν πρόκειται για τη γενική υγεία, τότε το πράσινο τσάι είναι μια καλύτερη επιλογή από τον μαύρο καφέ. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και έχει πολλά αποδεδειγμένα οφέλη για τον οργανισμό σε διάφορους τομείς. Απλά θυμηθείτε να μην υπερβαίνετε τις δόσεις. Ακόμη και οι πιο υγιεινές επιλογές πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Επίσης, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε ότι η απώλεια βάρους είναι αποτέλεσμα της υγιεινής διατροφής και της έντονης άσκησης. Δεν μπορείτε να το πετύχετε μόνο πίνοντας πράσινο τσάι ή μαύρο καφέ. Θα πρέπει να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές και στον τρόπο ζωής σας.