fbpixel

Search icon
Search
Coffee detox: Τι θα γίνει εάν αποτοξινωθείτε από τον καφέ
WELLNESS

Coffee detox: Τι θα γίνει εάν αποτοξινωθείτε από τον καφέ

Βρείτε τις απαντήσεις παρακάτω


Είτε είστε απρόθυμοι είτε ενθουσιασμένοι με την πρόκληση, η επιλογή να αποτοξινωθείτε από τον καφέ δεν είναι εύκολο κατόρθωμα. Αλλά αν αποφασίσετε να το δοκιμάσετε ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορεί να θέλετε να λάβετε υπόψη ξεκινώντας το ταξίδι σας -χωρίς καφέ.

Background research: Ο καφές έχει περισσότερες από 800 ενώσεις, αλλά οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε πολλά για το πιο "διεγερτικό" του συστατικό, την καφεΐνη. Καθώς εκείνη απορροφάται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος, μας δίνει την πρωινή ενεργειακή ώθηση και εγρήγορση που πολλοί επιθυμούμε. Το σώμα σας την αφαιρεί μέσα σε τέσσερις έως έξι ώρες, καθώς ετοιμάζεται για τη μεσημεριανή siesta. Για τους περισσότερους ενήλικες, έως και 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα θεωρούνται ασφαλή, δηλαδή περίπου τρία έως τέσσερα φλιτζάνια καφέ.

coffee-detox1-WfPIi.jpg

Πέρα από την τόνωση της ενέργειας, έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά πιθανά οφέλη από την κατανάλωση καφέ, όπως μειωμένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2, χαμηλότερες πιθανότητες ηπατικής νόσου και φλεγμονών. Από την άλλη ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίνουμε και στους κινδύνους που εγκυμονεί η κατανάλωσή του, όπως η αυξημένη υπέρταση. Οι υψηλές ποσότητες καφεΐνης συνδέονται με το άγχος, τη διαταραχή πανικού και συχνά με την αϋπνία. Ίσως αξίζει να κάνετε ένα διάλειμμα από αυτήν λοιπόν, για να δείτε στην πραγματικότητα πώς επηρεάζει το σώμα σας και ποια τελικά είναι η κατάλληλη ποσότητα για εσάς.


CAFFEINE IN THE BODY


Η καφεΐνη επηρεάζει πολλές φυσιολογικές λειτουργίες: τη διάθεση και την εγρήγορσή μας, την αρτηριακή πίεση, ό,τι σχετίζεται με την καρδιά, την αναπνευστική και νεφρική λειτουργία, την ανοσοποιητική κι εντερική δραστηριότητα, την απόδοση άσκησης και τον κύκλο ύπνου. Αυτό το κάνει καθώς δεσμεύεται σε συγκεκριμένους υποδοχείς σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της διέγερσης της ντοπαμίνης στον προμετωπιαίο φλοιό (μια περιοχή στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου που είναι σημαντική για τη λήψη αποφάσεων που βασίζονται στην ανταμοιβή ή εάν κάτι το αισθάνεστε καλά) και τον ουραίο πυρήνα (ένα μέρος του εγκεφάλου που βοηθά στη ρύθμιση της κινητικής δραστηριότητας και του κύκλου ύπνου). Όταν η καφεΐνη αφαιρείται από τη διατροφή, επηρεάζονται και αυτές οι λειτουργίες. Και αυτό εκφράζεται συχνά με συμπτώματα στέρησης.


WITHDRAWAL SYMPTOMS


Εάν έχετε κάνει αποτοξίνωση από τον καφέ στο παρελθόν, πιθανότατα έχετε βιώσει τουλάχιστον ένα από αυτά τα ήπια συμπτώματα στέρησης: πονοκέφαλο, κόπωση, μυϊκή αδυναμία, μειωμένη εγρήγορση, δυσκολία συγκέντρωσης, διακυμάνσεις της διάθεσης, στομαχικές διαταραχές, λιγούρες ή ανωμαλία στο έντερο. Μερικές φορές οι άνθρωποι εμφανίζουν πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, τάση για/ή και εμετό, μυϊκή δυσκαμψία, κοιλιακό άλγος και πεπτικές διακυμάνσεις. Τυπικά, τα συμπτώματα ξεκινούν δώδεκα έως είκοσι τέσσερις ώρες μετά το τελευταίο φλιτζάνι καφέ, κορυφώνονται περίπου είκοσι έως πενήντα μία ώρες μετά και διαρκούν από δύο έως εννέα ημέρες. Για την πρόληψη ή τον περιορισμό των συμπτωμάτων, ειδικά των πιο σοβαρών, μπορεί να είναι χρήσιμο να μειωθεί σταδιακά η κατανάλωση καφεΐνης.


COFFEE ALTERNATIVES


Είτε αποφασίσετε να αποτοξινωθείτε ολοκληρωτικά είτε απλά να μειώσετε την πρόληψή της καφεΐνης, οι εναλλακτικές caffeine-free ή low-caffeine προτάσεις θα εξομαλύνουν τη διαδικασία. Παράλληλα, μπορείτε να επιλέξετε το μαύρο τσάι, ή κάποιου άλλου είδους τσάι που απολαμβάνετε τη γεύση του. Για πρωί δοκιμάστε την πρόσληψη ενός smoothie που είναι υγιεινό και θα σας κρατήσει και χορτάτους, ενώ τις απογευματινές ώρες μπορείτε να ανατρέξετε στις προτάσεις κάποιου χαμομηλιού, που έχει και αντιοξειδωτικές και χαλαρωτικές ιδιότητες, που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα. 

coffee.webp

A note on decaf coffee: Δεν είναι πάντα χωρίς καφεΐνη -συχνά περιέχει δύο έως δεκαπέντε χιλιοστόγραμμα ανά φλιτζάνι, σύμφωνα με τον FDA (Food and Drug Administration).