fbpixel

Search icon
Search
Power nap time: Όλα τα tips που αναζητάτε για έναν καλύτερο ύπνο
WELLNESS

Power nap time: Όλα τα tips που αναζητάτε για έναν καλύτερο ύπνο

Ακολουθήστε τα βήματα και εισπράξτε όλα τα θετικά οφέλη του


H υπόθεση του ύπνου διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην everyday life routine. Ένα αναπόσπαστο κομμάτι, το οποίο επηρεάζει όχι μόνο τα επίπεδα της ενέργειάς μας, αλλά τη διάθεση, τη διατήρηση ενός «καθαρού» μυαλού και σαφώς τη διασφάλιση της υγεία μας. Ένας καλός – ποιοτικός ύπνος δεν αποτελεί μια εύκολη υπόθεση, καθώς προκύπτουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να τον καταστήσουν αδύνατο. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ανάγκη να κοιμάται αποδοτικά, ειδάλλως την επόμενη ημέρα του εμφανίζονται πολλαπλά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλος, κόπωση, και νεύρα, και αδυνατεί να αντεπεξέλθει.

Το μυστικό, λοιπόν, δεν σχετίζεται με τις αρκετές ώρες ύπνου. Το θέμα είναι να διαχειριστούμε σωστά τα λεπτά πριν από αυτόν, προκειμένου να προετοιμαστούμε κατάλληλα και να καταφέρει να μας τονώσει. Οι ειδικοί έχουν τοποθετηθεί, κάνοντας αναφορά σε ορισμένες πολύτιμες συμβουλές.

Συνεχίστε να διαβάζετε και ανακαλύψτε παρακάτω τα 9+1 tips και υιοθετήστε τα στη βραδινή σας ρουτίνα!

Αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης

Η δράση της μπορεί να παραμείνει στο σώμα για περίπου 6 ώρες και όλοι γνωρίζουμε πως μας εμποδίζει από τον ύπνο. Έτσι, λοιπόν, προτιμήστε κατά τις βραδινές ώρες να πίνετε ένα χαμομήλι, ένα τσάι ή ένα ζεστό γάλα, τα οποία θα σας χαλαρώσουν.

stasi-ypnou.jpg

Ρυθμίστε τη θερμοκρασία δωματίου

Η ιδανική προσεγγίζεται στους 17-20 °C. Ειδικά το καλοκαίρι λόγω της ζέστης καταλήγουμε να ξυπνάμε διαρκώς μες την νύχτα. Δοκιμάστε τρόπους που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε την κατάσταση και να βρείτε ποια είναι η πιο άνετη για εσάς.

Αποφορτιστείτε

Η πρόταση για ένα ζεστό μπάνιο και έναν διαλογισμό πριν κοιμηθούμε, θεωρείται εξαιρετικά αποδοτική. Με αυτόν τον τρόπο, αποβάλλουμε τις τοξίνες σωματικά και ψυχικά.

Επενδύστε στον χώρο σας

Επιθυμούμε να αισθανόμαστε μια ασφάλεια στο δωμάτιό μας, να μας προσφέρει γαλήνη και την πραγματική αίσθηση ενός σπιτιού. Διακοσμήστε το με βάσει τα θέλω σας και φυσικά μην αμελήσετε τα βασικά είδη. Αγοράστε μαξιλάρι, σεντόνια, στρώμα, τα οποία θα είναι άνετα και δε θα «τραυματίζουν» τα μέρη της σπονδυλικής στήλης.

girl-boss-sleep-Thixk.jpg

Μειώστε το blue light

Ένα σοβαρό λάθος που ακολουθούν οι περισσότεροι είναι η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον ύπνο, όπως τηλεόραση, κινητό. Κυριαρχεί η σκέψη πως θα τους βοηθήσει να αποκοιμηθούν, ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Το φως που εκπέμπουν οι οθόνες «μπερδεύει» τον εγκέφαλο και εμποδίζει την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης που σε χαλαρώνει.

Απομακρύνετε τα ηλεκτρονικά είδη από το δωμάτιο

Τα κύματα που εκπέμπουν αποσυντονίζουν τη διαδικασία. Η ραδιενέργεια, δηλαδή το φαινόμενο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας αποτελεί τον πιο γνωστό παράγοντα της αϋπνίας. Επιπλέον, έχοντας τα στη διάθεσή μας, μπαίνουμε στον πειρασμό να ξανά τσεκάρουμε το προφίλ μας στα social media ή να πραγματοποιήσουμε άσκοπες αναζητήσεις στο διαδίκτυο.

Προσέξτε το βραδινό γεύμα

Μην καταναλώνετε προηγουμένως πολλούς υδατάνθρακες, καθώς ακόμα κι αν καταφέρετε να κοιμηθείτε, ο ύπνος δεν θα είναι ιδιαίτερα ξεκούραστος. Αντιθέτως, τα λιπαρά βοηθούν στην επίτευξη ενός ποιοτικού ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο είναι καλά συστατικά για να τα συμπεριλαμβάνουμε στο βραδινό μας.

1-1.jpg

Ακούστε χαλαρωτική μουσική

Κυρίως, οι «λευκοί θόρυβοι», δηλαδή για παράδειγμα ο ήχος από τη φύση, τη βροχή ή τα κύματα, είναι οι κατάλληλοι για αυτόν τον σκοπό. Μάλιστα, μπορείτε να αναζητήσετε και πολλές εκδοχές με πιάνο ή βιολί.

Διαβάστε ένα βιβλίο 

Προσφέρει μια πολύ καλή απόσπαση της προσοχής, όσο ο οργανισμός μας ετοιμάζεται για ύπνο. Επιλέξτε είδη, τα οποία δεν σας προκαλούν άγχος και έντονα συναισθήματα. Επίσης, προτιμάμε την γνήσια στερεή μορφή τους και όχι τα γνωστά e-books, λόγω της αποφυγής των ηλεκτρονικών συσκευών.

Δοκιμάστε την αρωματοθεραπεία

Προετοιμάστε το χώρο με όμορφες μυρωδιές, οι οποίες θα δράσουν ως μέθοδοι αποφόρτισης. Συγκεκριμένα, η λεβάντα είναι ίσως το πιο συνηθισμένο αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται για να συμβάλει θετικά στον ύπνο μας.