fbpixel

Search icon
Search
Οι συντάκτες του GLOW.GR προτείνουν τα αγαπημένα τους βιβλία για το φετινό καλοκαίρι
WHAT'S GLOW

Οι συντάκτες του GLOW.GR προτείνουν τα αγαπημένα τους βιβλία για το φετινό καλοκαίρι

Τα αναγνώσματα που δεν αφήνουν από τα χέρια τους πλάι στο κύμα


Τα βιβλία για εμάς είναι στιγμές γεμάτες εικόνες. Μικρά και μεγάλα μαθήματα για τη ζωή. Είναι το μέσο μας να ονειρευόμαστε με τα μάτια ανοιχτά, να δημιουργούμε με το μυαλό μας ιστορίες που αντέχουν στον χρόνο και στις οποίες γυρνάμε ξανά και ξανά. Άλλο ένα καλοκαίρι που μας βρίσκει κάτω από τον καυτό ελληνικό ήλιο, σε κάποιον μαγευτικό προορισμό της χώρας μας, κρατώντας στα χέρια το δικά μας αγαπημένο ανάγνωσμα, που μοιάζει να είναι κάτι σαν συνοδοιπόρος μας.

Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε και σας προτείνουμε τα δικά μας best sellers - νέες αλλά και παλαιότερες κυκλοφορίες που έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας!

Σταυρούλα Κλειδαριά

«Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», Νίκος Καζατζάκης

1290309.jpg

Λατρεύω να διαβάζω τα καλοκαίρι και να εμπλουτίζω τις διακοπές μου μ' ενδιαφέρουσες σκέψεις και εικόνες. Είναι ο δικός μου τρόπος να ξεχνάω τα πάντα και να απολαμβάνω περισσότερο τις καυτές ημέρες, πλάι στο κύμα ή ακόμη και στην πόλη. Ένα βιβλίο που δε θα πάψω ποτέ να συστήνω είναι ο «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» από τον σπουδαίο Νίκο Καζαντζάκη. Ένα ανάγνωσμα γεμάτο με υψηλά νοήματα για την αξία της ζωής και όλα αυτά που την κάνουν πιο όμορφη. Σε συνδυασμό με το μεγαλείο της ψυχής του συγγραφέα και τη βαθιά αγάπη του για την Ελλάδα, γίνεται ένα αξεπέραστο ανάγνωσμα που είναι διαχρονικό και πάντα επίκαιρο.

Καλλιρρόη Σιμιτζίδου

"How to be Parisian wherever you are", Anne Berest, Audrey Diwan, Caroline de Maigret, Sophie Mas

21073806.jpg

Το καλοκαίρι και συγκεκριμένα η περίοδος των διακοπών είναι η ιδανική ευκαιρία για την ανάγνωση ενός βιβλίου. Η αλήθεια είναι πως ίσως είναι και η μοναδική ευκαιρία, καθώς η απαιτητική καθημερινότητα πολλές φορές δεν το επιτρέπει. Το καλοκαίρι είναι συνώνυμο της ξεκούρασης και της ανεμελιάς και γι’ αυτό επιλέγω να διαβάζω βιβλία σ' αυτό το στιλ. Για της φετινές μου διακοπές έχω επιλέξει το "How to be Parisian wherever you are", των αγαπημένων μου Anne Berest, Audrey Diwan, Caroline de Maigret, Sophie Mas. Αναφέρεται στο στιλ και την προσωπικότητα των Γαλλίδων, αλλά και συμβουλές για να γίνουμε μια από αυτές οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε . Μέσα από τις σελίδες του μπορείτε να έρθετε πιο κοντά στην παριζιάνικη κουλτούρα και θα μάθετε όλα τα μυστικά τους!

Κωνσταντίνος Τανιάς

«Ονειρεύτηκα τη Διδώ», Λένα Διβάνη

rsz-9789601699998.jpg

Εκεί όπου σκάει το κύμα ή στο ημίφως ενός δροσερού δωματίου, δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα για εμένα από αυτό του να ξεφυλλίζεις αργά -δίχως έγνοιες- ένα καλό βιβλίο. Κι ως καλό βιβλίο ορίζω αυτό που καταφέρνει να με κάνει «κομμάτι» της ιστορίας του, να με πείσει πως η ζωή είναι ωραία με τα όμορφα και τα άσχημά της, και στο τέλος, εκεί όπου γράφεται η τελευταία λέξη, να μου διδάσκει ένα μάθημα, κάτι που θα κρατήσω σαν φυλαχτό μέσα μου. Όλα αυτά εντόπισα πρόσφατα σ' ένα πραγματικό αριστούργημα, που ακούει στο όνομα «Ονειρεύτηκα τη Διδώ» και υπογράφεται συγγραφικά από τη Λένα Διβάνη. Ένας ύμνος στην αξεπέραστη Διδώ Σωτηρίου - τη γυναίκα-πολεμίστρια του καλού που διέσχισε ολόκληρο τον 20ό αιώνα. Μιας γυναίκα που βρέθηκε στο επίκεντρο κάθε ελληνικής τραγωδίας -από τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι τη χούντα- και κατάφερε να δρασκελίσει όλα τα ερείπια φορώντας το αιώνιο χαμόγελό της. Ολοζώντανη, ακαταπόνητη και γελαστή: έτσι ακριβώς την ονειρεύτηκε η συγγραφέας κι έπειτα έγραψε την υβριδική βιογραφία μιας προσωπικότητας που το όνομά της θα μείνει ανεξίτηλα γραμμένο στην ιστορία του τόπου μας.

Αγάπη Γαβριηλίδου

«Το Δώρο», Στέφανος Ξενάκης

img-0.jpg

Η αλήθεια είναι πως δεν ήμουν ποτέ από τους ανθρώπους που αγαπούσαν τα βιβλία. Δεν ήταν μέρος της καθημερινότητάς μου, ούτε και αισθανόμουν ότι μου προσέφεραν κάτι. Μέχρι που έφτασε στα χέρια μου ένα πολύ διαφορετικό ανάγνωσμα. Ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης, που στην πραγματικότητα μου έδειξε ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Διαβάζοντας «Το δώρο» του Στέφανου Ξενάκη, συνειδητοποίησα πως δεν ξέρω να εκτιμάω πραγματικά, να αξιολογώ όσα συμβαίνουν γύρω μου και να κρίνω με βάση τις εμπειρίες μου. Συνειδητοποίησα πως πολλά πράγματα, έχουμε μάθει απλά να τα προσπερνάμε. Το βιβλίο αυτό είναι γεμάτο με ιστορίες, με βιώματα, με γεγονότα που θα σας κάνουν να σκεφτείτε, να προβληματιστείτε, να αναθεωρήσετε πολλά απ' όσα πιστεύατε. Κυρίως -όμως- θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πως η ζωή σας είναι ένα δώρο και αυτό είναι το πιο σημαντικό!

Αναστασία Πολίτογλου

«Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες», Delia Owens

karavides-final-cover.png

Αυτόν τον 15Αύγουστου θα τον περάσω κάτω από κάποια αρμυρίκια στις Κυκλάδες και θα διαβάσω το υπέροχο «Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες» της Delia Owens. Με φόντο ένα ήσυχο ψαροχώρι της Βόρειας Καρολίνας, το Μπάρκλι Κόουβ, και με κεντρικό θέμα τις φήμες για την Πιτσιρίκα του Βάλτου αλλά και το θάνατο του νεαρού Τσέις Άντριους όλα μοιάζουν να εξελίσσονται με την ακριβώς αντίθετη τροπή από την προβλεπόμενη. Η Καία, μια ευαίσθητη κι έξυπνη νεαρή δίνει όλη της τη μαεστρία και δημιουργεί εικόνες κι έρωτες μέσα από μια σπαρακτική ιστορία ενηλικίωσης, που μας υπενθυμίζει πώς τα παιδικά μας χρόνια μάς καθορίζουν για πάντα και ότι η ανθρώπινη φύση κουβαλά αρχέγονα, βίαια μυστικά, από τα οποία κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει. Εσάς ποια είναι τα δικά σας; Εγώ πάντως τα δικά μου ακόμη τα αναζητώ.

Ελένη Παπαστεργίου

«Στο τέλος νικάω εγώ», Σοφία Νικολαϊδου

978-618-03-1236-2-1.jpg

Το δικό μου καλοκαίρι έχει αρώματα της αρχοντικής Σύμης και μαζί με αυτήν τα ηχηρά μηνύματα της αγαπημένης μου Σοφίας Νικολαϊδου. Πρόσφατα, πρόσθεσα στη συλλογή μου το συγγραφικό της «παιδί» με τίτλο «Στο τέλος νικάω εγώ». Ιστορίες ανθρώπων από διαφορετικές χρονικές περιόδους έχουν κάτι που τους ξεχωρίζει και μ' εμπνέει. «Ιστορία δεν είναι οι απόψεις των ιστορικών, είναι οι ζωές των ανθρώπων», περιγράφει η ίδια και θυμάμαι πάντα τα λόγια της για την εστίαση στο απλό, το καθημερινό, στην παρατήρηση στο δρόμο. Εκεί βρίσκεις απαντήσεις και ξεθάβεις ενδιαφέρουσες αφηγήσεις...

Καλή ανάγνωση!