fbpixel

Search icon
Search
Πώς θα βρείτε την ιδανική workout routine για εσάς
WELLNESS

Πώς θα βρείτε την ιδανική workout routine για εσάς

Όλα τα tips για να νιώσετε τα οφέλη της γυμναστικής στη σωματική και ψυχική σας υγεία


Για πολλούς ανθρώπους, το ζήτημα της γυμναστικής αποτελεί ένα πολύ σημαντικό, αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητάς τους, ενώ για κάποιους άλλους αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη η ένταξή της στις καθημερινές τους συνήθειες. Εάν ανήκετε στη δεύτερη ομάδα, είναι πιθανό να έχετε δοκιμάσει κάποια είδη γυμναστικής τα οποία είτε δεν ταιριάζουν σε εσάς και τις ανάγκες σας, είτε οι στόχοι που θέσατε δεν ήταν ρεαλιστικοί, με αποτέλεσμα να μην καταφέρατε να χτίσετε μία υγιή συνήθεια. Το φαινόμενο αυτό είναι εξαιρετικά συχνό και οφείλεται εν μέρει στην τάση των ανθρώπων να μην ακούν το σώμα τους, αλλά και σε ακραίες, ανθυγιεινές συνήθειες που προωθούνται συνεχώς στο πλαίσιο διαταραχών. Παρακάτω, συγκεντρώσαμε όλους τους τρόπους που θα σάς βοηθήσουν να χτίσετε βήμα-βήμα μία υγιή σχέση με τη γυμναστική, βρίσκοντας τη ρουτίνα που ταιριάζει αποκλειστικά σε εσάς.

Ακούστε το σώμα σας

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να συντονιστείτε με τον εαυτό σας και να κατανοήσετε τις ανάγκες σας τη δεδομένη στιγμή. Εάν, για παράδειγμα, έχετε κάποιον τραυματισμό ή ορμονικό πρόβλημα είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με το ποια είδη γυμναστικής πρέπει να αποφύγετε, αλλά και ποια μπορούν να σας βοηθήσουν, π.χ. είναι αποδεδειγμένο ότι η γυμναστική Pilates συμβάλλει στην ελάττωση χρόνιων πόνων στην πλάτη. Ακόμη και αν δεν είναι αυτή η περίπτωση, κάθε σώμα αντιδρά με διαφορετικό τρόπο στα διάφορα είδη γυμναστικής, επομένως, προσπαθήστε να βρείτε τη ρουτίνα που ταιριάζει σε εσάς. Ο καλύτερος τρόπος για να το καταφέρετε είναι η μέθοδος trial and error, η δοκιμασία και η (πιθανή) αποτυχία, δηλαδή, έως ότου βρείτε τη σωστή μέθοδο που θέλετε να ακολουθήσετε.

4-DPcND.jpg

Θέστε ρεαλιστικούς στόχους

Ίσως το μεγαλύτερο λάθος που μπορείτε να κάνετε όταν ξεκινάτε κάτι καινούριο είναι να θέσετε ουτοπικούς στόχους, με αποτέλεσμα να απογοητευτείτε και να εγκαταλείψετε από νωρίς την προσπάθειά σας. Το κλειδί για να χτίσετε υγιείς, βιώσιμες συνήθειες που μπορείτε να διατηρήσετε στη διάρκεια του χρόνου βρίσκεται στους μικρούς στόχους που μπορείτε να επιτύχετε μέρα με τη μέρα, για παράδειγμα, να έχετε καλύτερη στάση σώματος στη διάρκεια μιας άσκησης, έτσι ώστε να νιώσετε καλύτερα τα οφέλη της στο μυϊκό σύστημα. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να κατανοήσετε και να θέσετε τους ευρύτερους προσωπικούς σας στόχους: Επιθυμείτε να αυξήσετε την αντοχή σας; Να έχετε περισσότερη ενέργεια; Να χαλαρώσετε; Να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα; Να λάβετε μέρος σε έναν μαραθώνιο; Όλα αυτά είναι ζητήματα που οφείλετε να λάβετε υπόψιν σας κατά τη διαδικασία της επιλογής του workout προγράμματός σας.

Να είστε open-minded

Στην εποχή μας υπάρχει μία πληθώρα επιλογών γυμναστικής για να δοκιμάσετε και να βρείτε αυτήν που σας ικανοποιεί περισσότερο: Spinning, CrossFit και HIIT για αύξηση της αντοχής σας και απώλεια λίπους, προπόνηση με βάρη για αύξηση της μυϊκής μάζας και βελτίωση του μεταβολικού ρυθμού, Pilates για την αποφυγή τραυματισμών και εκγύμναση μυών που δεν γνωρίζατε ότι υπάρχουν, Yoga για μείωση του stress και αυξημένη ευλυγισία, και, τέλος, περπάτημα για πρόληψη καρδιαγγειακών ασθενειών και αυξημένη ενέργεια. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που μπορείτε να ερευνήσετε ώστε να καταλήξετε σε μία, ή ακόμη καλύτερα σε έναν συνδυασμό δύο ή παραπάνω ειδών για καλύτερα αποτελέσματα, τόσο στη σωματική όσο και την ψυχική σας υγεία.

3-EqRaA.jpg

Spice it up!

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να νιώθετε ότι εξαναγκάζεστε να γυμναστείτε, αντιθέτως, είναι εξαιρετικά ωφέλιμο να απολαμβάνετε το μέρος της ημέρας που αφιερώνετε στη workout routine σας και να ανυπομονείτε για αυτήν, το οποίο μπορείτε να πετύχετε με μικρά tips & tricks, όπως: Δοκιμάστε να γυμναστείτε με κάποιο φιλικό σας πρόσωπο, το οποίο θα σας δώσει κίνητρο να συνεχίσετε την προσπάθειά σας και θα σας βοηθήσει να ξεχαστείτε από το βαθμό δυσκολίας της άσκησης ή δείτε μία σειρά, ένα video που σας ενδιαφέρει κατά τη διάρκεια. Ακόμη, το να φορέσετε ένα workout outfit που σας κάνει να νιώθετε καλά και σας δίνει αυτοπεποίθηση μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για να γυμναστείτε και να ανυπομονείτε κάθε φορά για αυτό.

Τέλος, πειραματιστείτε με βαθμούς ταχύτητας και δυσκολίας αλλά και με διαφορετικές ώρες (για παράδειγμα πρωί ή βράδυ) πέρα από τα είδη και είναι σίγουρο ότι πλέον η ώρα του workout σας θα είναι το highlight της daily routine σας.