fbpixel

Search icon
Search
Πώς να θωρακίσετε το ανοσοποιητικό σας όλο τον χειμώνα
WELLNESS

Πώς να θωρακίσετε το ανοσοποιητικό σας όλο τον χειμώνα

Τα 3 βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να το καταφέρετε


Τον χειμώνα ο φόβος και ο τρόμος όλων μας είναι ο απόλυτος χειμερινός εχθρός... οι ιώσεις και ιδιαίτερα αυτήν την εποχή μιας ανεξέλεγκτης πανδημίας, όπως αυτή του Covid-19. Τα συμπτώματα των απλών κρυολογημάτων λοιπόν, μας ανησυχούν λίγο περισσότερο, συγκριτικά με τους προηγούμενους χειμώνες. Απαραίτητο βήμα λοιπόν είναι να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας όσο το δυνατόν περισσότερο. 

Πώς γίνεται; Θα το μάθετε διαβάζοντας παρακάτω.

Ισορροπημένη διατροφή

Η υγιεινή διατροφή αποτελεί το «κλειδί» για έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής. Τι πρέπει να εντάξεις, λοιπόν, στο διαιτολόγιο σου; Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως πορτοκάλια, πιπεριές, ακτινίδιο και ανανά, αλλά και λαχανικά όπως λόγου χάρη το σπανάκι, το λάχανο, το μπρόκολο, το ραπανάκι και το κουνουπίδι.

1-7LIhx.jpg

Θωρακίσου με τη συμβολή των super foods

    Για να πετύχεις τα βέλτιστα αποτελέσματα χρειάζεται να εντάξεις στην καθημερινή σου διατροφή τροφές που θα σε γεμίσουν με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Κάποια από αυτά είναι τα cranberries, οι ξηροί καρποί, οι σταφίδες και η εχινάκεια (βότανο που δύναται να μειώσει τις φλεγμονές, καθώς έχει αντιτοξικές επιδράσεις και αποτελεί ίσως την καλύτερη επιλογή για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού).

    Τακτική άσκηση

    Η άσκηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα είναι ένα πολύτιμο δώρο που μπορείτε να χαρίσετε στον οργανισμό σας. Επιλέξτε το είδος που σας ταιριάζει και προσπαθήστε να ακολουθήσετε ένα workoutprogram, συνδυαστικά με την ισορροπημένη, μεσογειακή διατροφή. Άλλωστε η άσκηση βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία, συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, κρατά το μυαλό σε εγρήγορση, αυξάνει τη μυϊκή δύναμη και λειτουργεί αγχολυτικά καθώς εκκρίνει την ενδορφίνη (ορμόνη της ευφορίας και της ευεξίας).

    shutterstock-411981367.jpg

    Τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

    • Σκόρδο

    Έχει αντιμικροβιακή δράση και είναι ικανό να αντιμετωπίσει τις λοιμώξεις, ειδικότερα τις αναπνευστικές. Παράλληλα, μειώνει την αρτηριακή πίεση και περιέχει σημαντικές βιταμίνες, όπως μαγγάνιο, φυτικές ίνες και σελήνιο.

    • Γλυκοπατάτες

      Οι γλυκοπατάτες περιέχουν πάνω από τρεις φορές την ημερήσια τιμή της βιταμίνης Α, είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Β6, και επίσης περιέχουν μαγνήσιο και βιταμίνη C. Εκτός αυτού συμβάλλει στην ομαλή εντερική λειτουργία, καταπολεμά τον καρκίνο και βοηθά στη διατήρηση της καλής οράσης.

      shutterstock-1552494959.jpg
      • Μύρτιλα

      Μια δόση (μια χούφτα ή ένα φλυτζάνι) μύρτιλων παρέχει το 16% της καθημερινής συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης C. Βοηθά, επομένως στην προστασία των κυττάρων και είναι απαραίτητο για το σώμα για να παράγει κολλαγόνο (πρωτεΐνη που απαιτείται για να επουλωθούν οι πληγές).

      • Γιαούρτι και κεφίρ

      Τα δυο αυτά τρόφιμα ενισχύουν το ανοσοποιητικό, καθώς περιέχουν χρήσιμα προβιοτικά (μικροοργανισμοί επειδή ωφελούν τον οργανισμό και ειδικά το πεπτικό μας σύστημα), τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της καλής μας υγείας.

        • Πράσινο τσάι

        Το πράσινο τσάι μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στη διατροφή, ιδιαίτερα τον χειμώνα. Έχει εξαιρετικά ωφέλιμες ιδιότητες, όπως την πρόληψη ασθενειών, τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη, καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

        shutterstock-1080773990.jpg
        • Λιπαρά ψάρια

        Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η πέστροφα και οι σαρδέλες είναι πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα, προστατεύουν από την εμφάνιση άνοιας, άσθματος, ενώ βελτιώνει και τη μνήμη.

          Συμπερασματικά, η θωράκιση του οργανισμού μας και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα αυτή την πολυτάραχη χρονιά. Για αυτό το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τα προαναφερθέντα βήματα και να εντάξετε στο διατροφολόγιο σας εκείνες τις τροφές που θα σας ωφελήσουν και θα σας κρατήσουν συντροφιά τον φετινό χειμώνα.