fbpixel

Search icon
Search
Πώς να απαλλαγείτε εντελώς από οποιονδήποτε στομαχικό πόνο
HEALTH

Πώς να απαλλαγείτε εντελώς από οποιονδήποτε στομαχικό πόνο

Οι εύκολες λύσεις που θα προσφέρουν άμεση ανακούφιση


Ο πόνος στο στομάχι είναι κάτι σύνηθες για πολλούς ανθρώπους και μπορεί να προέρχεται από πολλά διαφορετικά πράγματα. Ίσως φάγατε κάποιο όχι και τόσο καλό φαγητό με μεγάλη ταχύτητα ή κάτι που πυροδότησε μια δυσανεξία που έχετε. 

Ευτυχώς, η συντριπτική πλειονότητα των στομαχόπονων υποχωρούν από μόνοι τους. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε πόσο συχνά εμφανίζονται και πώς τους αισθάνεστε, σε περίπτωση που είναι σημάδι ενός υποκείμενου προβλήματος που απαιτεί μια επίσκεψη στο γιατρό σας. 

Παρακάτω, διαβάστε μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες των πόνων στο στομάχι καθώς και lifesaving συμβουλές για το πώς να τους ξεφορτωθείτε γρήγορα.
shutterstock-1984323800.jpg

Ποιες είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες των στομαχόπονων;

Ο κατάλογος των λόγων για τους οποίους κάποιος μπορεί να αισθάνεται πόνο στο στομάχι είναι μακρύς. Ακολουθούν όμως μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες και πώς διαφέρουν, σύμφωνα με τους ειδικούς.

1. Τροφική δηλητηρίαση: Σε αντίθεση με τους μικρούς στομαχόπονους, τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης τείνουν να διαρκούν περισσότερο (περίπου 24 έως 72 ώρες). Σε ήπιες περιπτώσεις, κάποιος μπορεί να αισθανθεί φούσκωμα και δυσφορία.

2. Σκωληκοειδίτιδα: Ο πόνος που προκαλεί η σκωληκοειδίτιδα εμφανίζεται ξαφνικά και μπορεί να είναι έντονος. Ξεκινά από τη δεξιά πλευρά, στο κάτω μέρος του στομάχου σας. 

3. Τρώτε πολύ γρήγορα: Αν τρώτε πολύ γρήγορα, υπάρχει πιθανότητα να καταπιείτε περισσότερο αέρα από ό,τι θα έπρεπε - αυτό ονομάζεται αεροφαγία.

4. Κύστεις των ωοθηκών: Αυτό είναι πιθανό να γίνει αισθητό στο κάτω μέρος του στομάχου και μπορεί να είναι πολύ επώδυνο.

      5. Καούρα ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Σε αντίθεση με άλλες πιθανότητες, πολλοί άνθρωποι το περιγράφουν αυτό ως αίσθημα καύσου και λιγότερο ως πόνο.

      6. Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS): Το IBS αφορά τις λειτουργικές διαταραχές του εντέρου.

      7. Δυσανεξία στη λακτόζη: Αυτή προέρχεται από την αδυναμία ενός ατόμου να επεξεργαστεί τη ζάχαρη στο γάλα.

      Αν έχετε έναν συνηθισμένο πόνο στο στομάχι ή αν θέλετε να τον αποφύγετε στο μέλλον, σκεφτείτε μια από αυτές τις πιθανές θεραπείες:

      1. Τσάι μέντας ή δυόσμου

      Χάρη στην περιεκτικότητά τους σε μενθόλη, τόσο ο δυόσμος όσο και η μέντα μπορούν να καταπραΰνουν τον πόνο του στομαχόπονου. Αλλά αν αντιμετωπίζετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, είναι καλύτερο να τα αποφύγετε.

      shutterstock-2216561719.jpg

      2. Τσάι ginger

      Μια άλλη απλή θεραπεία μπορεί να σας περιμένει στην κουζίνα σας: Η ρίζα τζίντζερ έχει μια μακρά ιστορία χρήσης ως θεραπεία για το αναστατωμένο στομάχι. Ο λόγος που το τζίντζερ λειτουργεί τόσο καλά για την πέψη δεν έχει ποτέ προσδιοριστεί με ακρίβεια, αλλά κάποιοι λένε ότι επιταχύνει το ρυθμό με τον οποίο η τροφή μετακινείται στο λεπτό έντερο από το στομάχι.

      3. Ήπια κίνηση

      Αν έχετε πρόβλημα δυσκοιλιότητας, η ενασχόληση με μια μορφή ελαφριάς άσκησης μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη κινητικότητα του εντέρου.

      shutterstock-1463525645.jpg

      4. Αποφύγετε τα καυτερά τρόφιμα

      Η κατανάλωση πικάντικων φαγητών πριν από τον ύπνο είναι κοινός ένοχος για την παλινδρόμηση οξέος, όπως και η υπερβολική ή γρήγορη κατανάλωση τροφής, το κάπνισμα και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ. Αλλά σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να σας κάνει να νιώσετε το κάψιμο και να οδηγήσει σε πόνο στο στομάχι.

      5. Αυξήστε τις φυτικές ίνες

      Αν εκτός από πόνο στο στομάχι, αντιμετωπίζετε και άλλα συμπτώματα δυσκοιλιότητας, προσθέστε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας. Γεμίστε το πιάτο σας με περισσότερα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης ή ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα δημητριακό υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.

      6. Αποφύγετε κάποια λαχανικά

      Οι πόνοι στο στομάχι σε αυτό το περιβάλλον μπορούν συνήθως να αντιμετωπιστούν με την αποφυγή συγκεκριμένων λαχανικών όπως τα σπαράγγια, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

      shutterstock-1390237604.jpg

      7. Ενυδάτωση

      Όταν πηγαίνετε για τρέξιμο (ή κάνετε οποιοδήποτε είδος προπόνησης), μπορεί να αισθάνεστε αυτό το μικρό τσίμπημα πόνου στο πλευρό σας. Αυτός είναι συνήθως μυοσκελετικός πόνος που προκαλείται από αφυδάτωση ή από υπερβολική κατανάλωση φαγητού πριν ξεκινήσετε.

      8. Αποφύγετε να ξαπλώνετε πολύ γρήγορα μετά το γεύμα

      Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα που είναι επιρρεπή στην παλινδρόμηση οξέος.