fbpixel

Search icon
Search
Πώς μια παραδοσιακή κατοικία στην Τήνο μετατράπηκε σ' ένα μοντέρνο περιβάλλον
DESIGN

Πώς μια παραδοσιακή κατοικία στην Τήνο μετατράπηκε σ' ένα μοντέρνο περιβάλλον

Με την υπογραφή των Bobotis+Bobotis Architects


Το αρχιτεκτονικό γραφείο Bobotis+Bobotis Architects βρίσκεται πίσω από τα πιο σημαντικά projects, ενώ πρόκειται για την ομάδα που ανέλαβε και υλοποίησε την αναδιαμόρφωση του αεροδρομίου «Μακεδονία». Οι designers που βρίσκονται στο τιμόνι του γνωρίζουν πολύ καλά τι πάει να πει υψηλή αισθητική, δημιουργώντας τα πιο εντυπωσιακά και σύγχρονα κτίσματα που έχουμε θαυμάσει τα τελευταία χρόνια.

Πριν από μερικά χρόνια, ολοκλήρωσαν τη διαμόρφωση μιας υπέροχης κατοικία στο μαγευτικό νησί της Τήνου. Αυτό το παραδοσιακό σπίτι, που χτίστηκε αρχικά το 1910, έχει επανασχεδιαστεί με αγάπη κι έχει μετατραπεί σ' ένα μοντέρνο κατάλυμα. Βρίσκεται στο ορεινό χωριό Φαλατάδος, κάθε γωνία του ανακαινισμένου σπιτιού «παντρεύεται» με τις αρχικές λειτουργίες του κτιρίου και αναβιώνει αυτούς τους χώρους μ' έναν φρέσκο ​​και σύγχρονο τρόπο.

Take a tour!
bobotis-tinos-26.jpg


Το κατώτερο επίπεδο, φιλοξενούσε αρχικά ζώα και διέθετε επίσης ένα πατητήρι. Στον επάνω όροφο, ήταν ο κεντρικός οικιακός χώρος. Αυτοί οι δύο χώροι ήταν, και συνεχίζουν να είναι, χωρισμένοι σε δύο ορόφους και συνδέονται με μια εξωτερική σκάλα. Αυτές οι ιστορικές χρήσεις δημιούργησαν μια ευκαιρία για εφεύρεση.

Στο επάνω επίπεδο, βασικές λεπτομέρειες, όπως η προσθήκη ημιώροφου που στηρίζεται σε μεταλλικό δοκάρι, εισήγαγε ένα επιπλέον υπνοδωμάτιο με ενιαία διαρρύθμιση. Στον κάτω όροφο, ο χώρος που παλαιότερα στεγαζόταν το πατητήρι έχει μετατραπεί σε κρεβατοκάμαρα με αποθηκευτικό χώρο. Σε κάθε σημείο διατηρήθηκαν πρωτότυπες λεπτομέρειες από το παρελθόν, όπως τα δοκάρια.

bobotis-tinos-23.jpg


Η updated κατοικία διαθέτει μια μεγάλη κουζίνα, με την αρχική ξύλινη σόμπα εκσυγχρονισμένη για να διοχετεύει ζεστό αέρα σε όλο το σπίτι κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Εν τω μεταξύ, ένας μικρός κήπος με βότανα φιλοξενεί θυμάρι, λεβάντα, ντομάτες – σε κοντινή απόσταση από την κουζίνα. Από τον κήπο υπάρχει επίσης πρόσβαση στην ταράτσα, με θέα στο κοντινό Ενετικό Κάστρο του Εξωμβούργου.

Σε όλο το εξωτερικό και το εσωτερικό, δίνεται έμφαση στη φύση. Κάθε σημείο είναι κατασκευασμένο από τοπική πέτρα και οι προσόψεις συνδυάζονται με το ευρύτερο περιβάλλον. Κυκλαδικά φυτά έχουν φυτευτεί σε κάθε γωνία για να τονιστεί περαιτέρω αυτή η ολιστική προσέγγιση, ενώ ελαιόδεντρα και αγριολούλουδα περιβάλλουν τις κατοικίες. Στο εσωτερικό, κάθε υπνοδωμάτιο έχει θέα στη θάλασσα, ενώ στο πίσω μέρος των κτιρίων υπάρχουν κήποι που ενδείκνυνται για στιγμές χαλάρωσης.

bobotis-tinos-25.jpg


Κάθε στοιχείο της κατοικίας εξυμνεί τη μαγεία του καλοκαιριού και της φύσης - δύο χαρακτηριστικά τα οποία λειτούργησαν ως πηγή έμπνευσης για το αρχιτεκτονικό team. Ένα απόλυτα family-friendly περιβάλλον, που μοιάζει σαν να έχει βγει από παραμύθι, κάτι που οφείλεται στο ότι η αρχιτεκτονική ομάδα προτίμησε να κινηθεί περισσότερο με γνώμονα την πρακτικότητα και λιγότερο με βάση τα στοιχεία εντυπωσιασμού.

Ο φωτισμός έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στη διαδικασία σχεδιασμού κι εξετάστηκε προσεκτικά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το φυσικό φως ενοποιεί τις διαφορετικές περιοχές του έργου, δημιουργώντας έναν χώρο διαβίωσης με συνοχή, ενώ ο τεχνητός νυχτερινός φωτισμός, χαρίζει ένα εκπληκτικό ατμοσφαιρικό vibe ακόμα και στην παραμικρή γωνία.

bobotis-tinos-15.jpg
Εξερευνήστε την gallery για να ανακαλύψετε περισσότερες φωτογραφίες του σπιτιού!