fbpixel

Search icon
Search
Πώς η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, "Poor Things", επηρέασε τη σκηνή της μόδας
TRENDS & CATWALKS

Πώς η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, "Poor Things", επηρέασε τη σκηνή της μόδας

Όπως είπε και ο ίδιος ο σκηνοθέτης "It is all about the sleeves".


Ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορεί να προσέξατε για την Bella Baxter, τον γοητευτικό και τόσο επίκαιρο ρόλο της Emma Stone στην ταινία του Γιώργου Λάνθιμου Poor Things, δεν είναι μόνο τα μεγάλα μπλε μάτια της, οι άκομψες αφελείς κινήσεις ή ακόμη και η παιδική της ομιλία, αλλά μάλλον τα φουσκωτά μανίκια που προεξύχαν συνέχεια από τους ώμους της. «Όλο το look έχει να κάνει με τους υπερμεγέθεις ώμους», φέρεται να είπε ο Λάνθιμος στην ενδυματολόγο της ταινίας, Holly Waddington. Και αυτό ακριβώς δημιούργησε: σύνολα με έντονα μεγάλα μανίκια.

screenshot-2024-01-31-at-111712-am.png
Η Emma Stone στην ταινία του Γιώργου Λάνθιμου "Poor Things", 2023 Searchlight Pictures

Τα κοστούμια στο Poor Things ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου, σε μια χρονιά που ήταν ήδη huge για τα μανίκια. Πρόκειται για ένα συχνά παραμελημένο και, θα μπορούσε να πει κανείς, ξεπερασμένο trend στη σύγχρονη μόδα. Όμως, τα τελευταία έχουν πάρει κεντρική θέση στις πασαρέλες, στα κόκκινα χαλιά, στις ταινίες - και τώρα και στο street style. 

screenshot-2024-01-31-at-113749-am.png
Stella McCartney Spring '24

Αρχίσαμε να τα βλέπουμε πέρυσι στις φθινοπωρινές επιδείξεις ready-to-wear: στον Thom Browne αλλά και στον Balenciaga. Στο Met Gala τον Μάιο, η Kendall Jenner φόρεσε μανίκια Marc Jacobs με παγιέτες τόσο μακριά που έφταναν μέχρι το πάτωμα- η Florence Pugh είχε μια παρόμοια εντυπωσιακή εμφάνιση με ένα ογκώδες φόρεμα Valentino στα βραβεία Όσκαρ. Σε κάθε περίπτωση, it was all about the sleeves!

screenshot-2024-01-31-at-114030-am.png
Louis Vuitton Spring '24

Για την άνοιξη, η τάση έχει εξελιχθεί με ακόμα πιο δραματικούς, δημιουργικούς τρόπους. Στον Rick Owens, τα μανίκια ήταν αυστηρά, ενώ στη Stella McCartney, ήταν αρκετά αέρινα. Ο Balenciaga έφερε ένα full wizard aesthetic, ενώ οι Louis Vuitton και Khaite παρουσίασαν ένα old-school glamour. Τόσο ο Cristóbal Balenciaga όσο και η Elsa Schiaparelli έπαιξαν με τα μανίκια καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας τους- απλώς βλέπουμε σύγχρονες avant-garde ερμηνείες.

exhibition.jpg
Madame Grès, evening gown, circa 1980, France, gift of Mrs. Mildred Hilson. Christian Dior (Marc Bohan), dress, peach silk crepe, feathers and rhinestones, fall 1968, France, gift of Mrs. Linda Mitchell. 

«Είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι σχεδιαστές μπορούν πραγματικά να δείξουν το προσωπικό τους στιλ», λέει η Colleen Hill, επιμελήτρια κοστουμιών και αξεσουάρ στο μουσείο του Fashion Institute of Technology. Δεν είναι τυχαίο ότι το μουσείο ξεκίνησε τον προγραμματισμό του για το 2024 με μια έκθεση με τίτλο "Statement Sleeves", που θα διαρκέσει μέχρι τον Αύγουστο, με σχεδόν 80 κομμάτια από τη μόνιμη συλλογή του που αποδεικνύουν πώς αυτή η σχεδιαστική λεπτομέρεια μπορεί να αποτελέσει «σημάδι προσωπικότητας».

Η συλλογή του FIT δεν εκτείνεται σε χιλιετίες, αλλά περιλαμβάνει αποσπώμενα μανίκια από τη δεκαετία του 1770, τα οποία στερεώνονταν στο μπούστο με κορδέλες, καθώς και ένα μανίκι για το πόδι από τη δεκαετία του 1830 που θυμίζει κάπως τα κοστούμια στο Poor Things, τα οποία σκόπιμα δεν ανήκουν σε καμία εποχή και σε κανένα μέρος.

Η έκθεση "Statement Sleeves" υμνεί τις φαινομενικά ατελείωτες δημιουργικές παραλλαγές αυτού του θεμελιώδους στοιχείου της μόδας. Τα εντυπωσιακά μανίκια συνεχίζουν να ασκούν έλξη για τη δημοκρατικότητά τους - δεν περιορίζονται σε ένα συγκεκριμένο φύλο, οικονομική κατάσταση ή σωματότυπο. Όπως εξήγησε η συντάκτρια μόδας Jess Cartner-Morley, «είναι μια τάση που τραβά την προσοχή από το σώμα στα ρούχα.»

Feature image source: Ο Γιώργος Λάνθιμος και η Emma Stone στα παρασκήνια της ταινίας "Poor Things"©Searchlight Pictures/Courtesy Everett Collection