fbpixel

Search icon
Search
Poor Things: Τα περίεργα κοστούμια και το fashion trend από τον Γιώργο Λάνθιμο
ARTS & CULTURE

Poor Things: Τα περίεργα κοστούμια και το fashion trend από τον Γιώργο Λάνθιμο

Τα εκκεντρικά και απρόβλεπτα κοστούμια της Holly Waddington


Βρισκόμαστε μόλις λίγο πριν από την πολυαναμενόμενη άφιξη της ταινίας «Poor Things» στους Ελληνικούς κινηματογράφους, τον Ιανουάριο του 2024. Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης και παραγωγός, Γιώργος Λάνθιμος, μετά τις επιτυχημένες ταινίες "Dogtooth","The Lobster" και "The Killing of a Sacred Deer", μας χαρίζει ακόμη ένα συναρπαστικό φιλμ.

Η ταινία ακολουθεί τη ζωή της νεαρής βικτωριανής γυναίκας, Bella Baxter (Emma Stone), που επανέρχεται στη ζωή από τον επιστήμονα Godwin Baxter. Η ανάπτυξη του εγκεφάλου της όμως δεν είναι αντίστοιχη με τη σωματική της διάπλαση, με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένη να 'μάθει’ την ζωή από την αρχή.

poor-things-022-054-poorthings-ov-v30464704-fp-dpo-prohq-uhd-sdr-24-eng-166-eng-5120-a-ops9z8mjw-tiff53-rgb-custom-988e377965f3950b204a06715c4d2e3f12a8fb1f.jpg

Το πολυσυζητημένο «Poor Things», με πρωταγωνίστρια και συμπαραγωγό, την Emma Stone, αποτελεί τρανή απόδειξη της τολμηρής αλλά διορατικής ματιάς του Γιώργου Λάνθιμου. Κλειδί για την σουρεαλιστική προσέγγιση της ιστορίας αποτελεί η επιλογή και η απόδοση των κοστουμιών. Τα επιβλητικά βικτωριανά κοστούμια των πρωταγωνιστών δημιουργήθηκαν υπό την επίβλεψη της σχεδιάστριας Holly Waddington και πλέον παρουσιάζονται σε έκθεση στο μουσείο ASU FIDM (Fashion Institute of Design & Merchandising) στο Λος Άντζελες.

Παρότι τα γεγονότα της ταινίας διαδραματίζονται την βικτωριανή εποχή (τέλη 19ου – αρχές 20ου αι.), η σχεδιάστρια πραγματοποιεί στιλιστικές αναφορές σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Οι μικρές άσπρες μπότες που φοράει η Bella είναι από την ‘space-age’ του 1960 από τον André Courrèges. Ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζονται και στοιχεία της δεκαετίας του 1930 μέσα από την αντίστοιχη κολεξιόν του οίκου Schiaparelli. Όπως αποκαλύπτει η ίδια η Waddington, «Ήταν μια πολύ ζωντανή παλέτα και νιώθω ότι μπόρεσα να μεταφέρω τον πλούτο του τέλους του 19ου αιώνα με λίγη φρεσκάδα».

poorthings-photo-2-1024x636.jpg

Όταν συναντάμε την Bella για πρώτη φορά στην ταινία, βρίσκεται στα πρώτα στάδια της νοητικής της ανάπτυξης. Ενδυματολογικά παρατηρούμε ότι είναι πιο ντυμένη στο πάνω μέρος – συνήθως φοράει μια ογκώδη μπλούζα, knickers και τα πόδια της είναι γυμνά. Τα καπιτονέ, τα βολάν και τα κρεπ είναι υφάσματα, που κυριαρχούν σε αυτή τη φάση της ταινίας. Η σχεδιάστρια καταφεύγει σε πραγματικά παιδικά υφάσματα, ώστε ο θεατής να αντιλαμβάνεται άμεσα τη διανοητική κατάσταση της Bella. «Όπως όλα τα παιδιά, όταν τα ντύνεις, πολύ γρήγορα γδύνονται. Άρα σε ό,τι βλέπετε, κάτι λείπει. Δεσμευθήκαμε στην ιδέα ότι δεν θα τη δείτε ποτέ σωστά ντυμένη», λέει η Waddington. Σε αυτό το στάδιο, επίσης, γίνεται αναφορά στα γυναικεία γεννητικά όργανα με ενδυματολογικά κομμάτια όπως η «vagina blouse» και η «clitoris blouse».

Όταν η Bella ξεκινά τo ταξίδι της και αρχίζει πλέον να ντύνεται μόνη της, οι ενδυματολογικές της προτιμήσεις γίνονται ακόμα πιο περίεργες. Κάποιες φορές φοράει απλώς ένα εσώρουχο σε στιλ της δεκαετίας του '30 με μπότες εμπνευσμένες από τον οίκο Courrèges της δεκαετίας του ’60. Ενώ στις σκηνές των οίκων ανοχής στο Παρίσι, η πρωταγωνίστρια εμφανίζεται φορώντας χρώματα στον τόνο του δέρματος και μεγάλα μπουφάν από μαλλί σε συνδυασμό με στρώσεις λάτεξ, πηγαίνοντας κόντρα στα στερεοτυπικά χρώματα του πορνό. Μάλιστα, ένα από τα πιο απροσδόκητα και παράξενα κοστούμια της Bella είναι η “condom cape”.Όταν φτάνει για πρώτη φορά στο Παρίσι, φοράει αυτό το υποκίτρινο λάτεξ σε σχήμα προφυλακτικού, καθώς πρόκειται να έχει την πρώτη της σεξουαλική επαφή στον οίκο ανοχής. Ακόμη και προς το τέλος της ταινίας, κατά το οποίο νομίζουμε για μια στιγμή ότι ίσως η πρωταγωνίστρια θέλει να προσαρμοστεί στα δεδομένα της εποχής της, ο Γιώργος Λάνθιμος σε συνεργασία με την Holly Waddington μας αποκαλύπτουν την πραγματική και απελευθερωμένη Bella.

Ποιο είναι όμως το fashion trend που φαίνεται ότι θα καθιερώσει η ταινία;

38f5d9f8bea341eaa25efe4eb5e7879a.webp

Τα φουσκωτά μανίκια που χαρίζουν μια εσάνς άλλης εποχής! Τα leg-of-mutton μανίκια είναι φουσκωτά στο πάνω μέρος, ενώ στενεύουν κατά μήκος του χεριού. Η Bella δεν εμφανίζεται ποτέ χωρίς αυτά, εκτός από κάποιες σκηνές, όπου τα ρούχα της δεν έχουν μανίκια. Μάλιστα, η ιδέα για αυτό το ενδυματολογικό statement ήρθε από τον ίδιο τον δημιουργό της ταινίας, Γιώργο Λάνθιμο. Η ίδια η Waddington σε συνέντευξή της αναφέρει:

«Τα μεγάλα μανίκια ήρθαν από τον Γιώργο. Του παρουσίασα πολλές ιδέες και επιλογές από τα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά ήταν πολύ ξεκάθαρος ότι ήθελε αυτά τα συγκεκριμένα μανίκια. Αυτός και η Emma (Stone) πίεζαν για αυτό στις συναντήσεις μας».

Τα μεγάλα μανίκια είναι σίγουρα ένα fashion trend που αξίζει να υιοθετήσετε. Άλλωστε όπως υποστηρίζει η γνωστή στον κινηματογραφικό χώρο σχεδιάστρια:

«Όποτε τα μανίκια των γυναικών ήταν μεγάλα - την ελισαβετιανή περίοδο, τη δεκαετία του 1940, τη δεκαετία του 1980 - οι γυναίκες ήταν γενικά σε καλή θέση».