fbpixel

Search icon
Search
Πώς ένα κάστρο στην Αγγλία μετατράπηκε σε μια ξεχωριστή οικογενειακή κατοικία
INTERIORS

Πώς ένα κάστρο στην Αγγλία μετατράπηκε σε μια ξεχωριστή οικογενειακή κατοικία

Που βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία του ζευγαριού πίσω από το studio House of Hackney


«Ένιωσα ότι το Trematon της Αγγλίας μας κάλεσε κι έπρεπε να δεχτούμε την πρόσκληση», λέει η Frieda Gormley, co-founder του βρετανικού design studio House of Hackney, και συνεχίζει: «Ποτέ δεν περιμέναμε να κάνουμε ένα τέτοιο μέρος το οικογενειακό μας σπίτι».

Κατά τύχη, η ίδια και ο σύζυγός της, Javvy M. Royle, βρέθηκαν στο κάστρο του Trematon, ενός ιστορικού χώρου που χτίστηκε από έναν ευγενή το 1068 και παραχωρήθηκε στο δουκάτο της Κορνουάλης το 1337. Το ζευγάρι, το οποίο ίδρυσε το House of Hackney το 2011 και γρήγορα έγινε γνωστό στον κόσμο του design, ήταν πολυάσχολοι Λονδρέζοι που δεν σχεδίαζαν να μετακομίσουν στην ύπαιθρο. Αλλά πριν από πέντε χρόνια, κατά τη διάρκεια ενός από τα καλοκαιρινά τους ταξίδια στην Κορνουάλη, επισκέφθηκαν τους κήπους του Trematon, οι οποίοι ήταν ανοιχτοί για το κοινό εκείνη την εποχή, και είδαν ένα τοπίο που τους άφησε με το στόμα ανοιχτό: λιβάδια γεμάτα αγριολούλουδα, οπωρώνες, δάση και πλούσιες βινιέτες που θύμιζαν πίνακες. 

su1133-hoh-exterior-20.jpg


Κάπως έτσι, μετακόμισαν στην ανεμοδαρμένη δυτική ακτή της Αγγλίας με τα δύο παιδιά τους, τον Javi και τη Lila. Η κατοικία τους, μια γεωργιανή έπαυλη 11.000 τετραγωνικών μέτρων με εννέα υπνοδωμάτια, χρειάζονταν μια ανανέωση. «Είχαμε ανακαινίσει και άλλα ακίνητα στο παρελθόν, αλλά σίγουρα όχι της ίδιας κλίμακας», λέει ο Gormley, αναφέροντας το πρώην βικτοριανό τους.

Ωστόσο, το ζευγάρι προσέγγισε αυτό το έργο με πνεύμα περιέργειας, αφήνοντας το ίδιο το κτίριο να υπαγορεύσει την κατεύθυνση που θα ακολουθούσαν. «Αφού περάσαμε έναν χρόνο σε αυτό (ακριβώς όπως ήταν), συνειδητοποιήσαμε ότι δεν χρειαζόταν πολλά, οι αναλογίες ήταν τόσο όμορφες», αναφέρει ο Royle. «Αλλά έπρεπε να γίνουν πολλές εργασίες αποκατάστασης και αφαιρέσαμε πράγματα, όπως το χρώμα, για να το κάνουμε έναν κενό καμβά και να του δώσουμε μια νέα πνοή», συμπληρώνει.

su1103-hoh-tremanton-drawingrm27-hero.jpg


Η νέα ζωή του σπιτιού είναι μια πληθωρική ζωή, γεμάτη από τις πολυτελής διακοσμημένες ταπετσαρίες και τα υφάσματα που χαρακτηρίζουν την προσέγγιση της παράδοσης από το House of Hackney. Το σαλόνι -ένα μεγάλο σαλόνι που εκτείνεται σε μια ολόκληρη πτέρυγα στο ισόγειο (υπάρχουν δύο κύριες πτέρυγες που χωρίζονται από ένα αίθριο με φεγγίτη)-, είναι «λουσμένο» σε πράσινα και ροζ χρώματα, που παρατηρούνται στις floral ταπετσαρίες και τα χαλιά, στα ροζ αμπαζούρ και στα λαδί κουρτινόξυλα των παραθύρων. «Για εμάς ήταν ένα "παιχνίδι" με μοναδικά στοιχεία», λέει η Gormley. «Και μας αρέσει να υπερασπιζόμαστε το χρώμα, με τον ίδιο τρόπο που η φύση το κάνει».

Το σπίτι είναι «πλημμυρισμένο» από ιδιαίτερες λεπτομέρειες που μας γυρίζουν στο χθες, που προσαρμόζονται ωστόσο στο σήμερα και συνδυάζονται φανταστικά με άλλα στοιχεία πιο σύγχρονα. Πέρα από τις εντυπωσιακές διακοσμητικές λεπτομέρειες και τα έντονα χρώματα που έχουν την τιμητική τους στις περισσότερες γωνίες, παρατηρούμε πως κυριαρχεί ένα mix από διάφορα μοτίβα -όχι μόνο τα floral που πρωταγωνιστούν-, αποδεικνύοντας πόσο όμορφα μπορούν να μπλέξουν διαφορετικά στιλ.

su1103-hoh-tremanton-drawingrm8-hero-daPRu.jpg
Δείτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες της κατοικίας!

Φωτογραφίες: Simon Upton, AD