fbpixel

Search icon
Search
Ποιος είναι ο καλλιτέχνης Jeff Koons που έρχεται το καλοκαίρι στην Ύδρα;
ARTS & CULTURE

Ποιος είναι ο καλλιτέχνης Jeff Koons που έρχεται το καλοκαίρι στην Ύδρα;

Τα εκκεντρικά έργα του πρόκειται να παρουσιαστούν στη χώρα μας σε συνεργασία με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ


Ανατρεπτικός, εκκεντρικός, μοναδικός. Ο Jeff Koons ανήκει στην κατηγορία των καλλιτεχνών που για να δημιουργήσει ξεπερνά τη φαντασία κι εστιάζει σε κάτι δικό του, χωρίς μιμητισμούς και στεγανά. Σίγουρα θα έχετε βρεθεί μπροστά από κάποιο έργο του, και θα έχετε εντυπωσιαστεί από τη μοναδικότητά του, θέλοντας να μάθετε τα πάντα για το ποιος είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από αυτό.

Μια αεικίνητη προσωπικότητα, μια υπογραφή που εστιάζει πέρα από τα τετριμμένα αυτού εδώ του κόσμου!

Who is Who

arvogueme.jpg

Ο Jeff Koons μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Νέας Υόρκης και της γενέτειράς του, το York της Πενσυλβάνια. Σπούδασε ζωγραφική στο School of the Art Institute του Σικάγο και στο Maryland Institute College of Art της Βαλτιμόρης. Εκείνη την περίοδο, έβαψε τα μαλλιά του κόκκινα και συχνά σχημάτιζε ένα μουστάκι σαν αυτό του Salvador Dali, στο όνομα της αναζήτησης μιας καλλιτεχνικής ταυτότητας, αλλά και ως ένδειξη λατρείας για τον Ισπανό ζωγράφο. Μετά τις σπουδές του μετακόμισε στη Νέα Υόρκη. Το άλμπουμ Horses της Patti Smith, ήταν ο οιωνός που χρειαζόταν για να κυνηγήσει το αμερικανικό όνειρο.

Στην αρχή της διαμονής του στο Μεγάλο Μήλο, εργάστηκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMa) και συνήθιζε να πηγαίνει στη δουλειά φορώντας πουά μπλούζες και παπιγιόν. Ατίθασος και επαναστατικός, δεν άργησε να κάνει τη μεγάλη του είσοδο στον χώρο των τεχνών και να δίνει το παρόν σε γκαλερί και μουσεία αδιαλείπτως μέχρι και σήμερα.

ash-jeff.jpg
Balloon Dog

Ξεκίνησε το εικαστικό του ταξίδι τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '80, μιας εποχής που τα media είχαν αρχίσει την έφοδό τους στις επιχειρήσεις, τις τέχνες και την καθημερινότητα. Η πρώτη του δουλειά είχε τίτλο "Pre-New". Ακολούθησε το έργο "The New", μια σειρά από ηλεκτρικές σκούπες, που φιλοξενήθηκε στο New Museum της Νέας Υόρκης το 1980. Λίγο αργότερα ήρθαν οι "Equilibrium Series", οι μπάλες μπάσκετ που επέπλεαν σε απεσταγμένο νερό κι αλάτι. Αυτή η σειρά έργων έγινε σε συνεργασία με τον βραβευμένο με Νόμπελ Φυσικής, Richard Feynman και το πάντρεμα τέχνης κι επιστήμης, παραμένει μέχρι τώρα πρωτοπόρο και διαχρονικό.

Τα έργα του είναι ποικιλόμορφα και πολυδιάστατα. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν χαρακτήρες καρτούν, όπως τον Popeye, την Olive Oil και τον Hulk. Άλλα απαρτίζονται από μπαλαρίνες, γυαλιστερά σκυλιά από μπαλόνι και πίνακες με φαγητό και λεπτεπίλεπτα bikinis να αιωρούνται μέσα σε γραφικά τοπία. Τα περίφημα έργα του «Μπαλόνι» και "Rabbit" αποτελούν τα πιο ακριβά έργα καλλιτέχνη που βρίσκεται εν ζωή!

Ο ίδιος καταφέρνει να επαναπροσδιορίζει την έννοια της μοντέρνας τέχνης, χτίζοντας γέφυρες μεταξύ της pop κουλτούρας και του φουτουρισμού!

Ο διάσημος καλλιτέχνης στην Ελλάδα

jeff-koons-1.jpg

Τα νέα για τους λάτρεις της τέχνης και συγκεκριμένα για τους πιστούς fans του Koons. Ο Αμερικανός καλλιτέχνης έρχεται αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα, στην πανέμορφη Ύδρα. Ένα μοναδικό project βρίσκεται on the way, και το οποίο θα λάβει χώρα στα Σφαγεία της Ύδρας που το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ έχει μετατρέψει εδώ και πολλά χρόνια σε πολιτιστικό τοπόσημο (DESTE Project Space). Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό, πως ο συγκεκριμένος εκθεσιακός χώρος φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι έργα σημαντικών διεθνών καλλιτεχνών, δίνοντας την ευκαιρία στον κόσμο να «βυθιστεί» στο σπουδαίο έργο του κάθε δημιουργού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιδρύματος, μετά από συνεχείς αναβολές λόγω της κατάστασης των δύο τελευταίων χρόνων, η έκθεση αυτή έρχεται τον επόμενο μήνα και θα ξεκινήσει στις 21 Ιουνίου, ενώ θα λάβει τέλος στις 31 Οκτωβρίου 2022.

Παρακάτω, το post με την ανακοίνωση του Ιδρύματος:

280317125-182166394150458-449114184481517160-n.jpg


Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, το Ίδρυμα πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση.

Stay tuned!