fbpixel

Search icon
Search
Ποιο είδος meditation να ακολουθήσετε για να βρείτε την ηρεμία σας
WELLNESS

Ποιο είδος meditation να ακολουθήσετε για να βρείτε την ηρεμία σας

Ανακαλύψτε το είδος διαλογισμού που σας ταιριάζει περισσότερο


Αν δυσκολεύεστε να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε το μυαλό σας, ο διαλογισμός είναι μια απλή πρακτική που μπορεί να σας βοηθήσει πραγματικά. Δεν έχει σημασία πώς είναι το πρόγραμμα σας - αν αφιερώνετε λίγο χρόνο σε αυτόν κάθε μέρα, θα παρατηρήσετε πολλά και διαφορετικά benefits.

Ο διαλογισμός δεν είναι μια πολύπλοκη έννοια. Στον πυρήνα του, δίνει έμφαση στη σημασία της προσοχής και της επίγνωσης. Όταν διαλογίζεστε, είστε σε θέση να επικεντρωθείτε στο μυαλό σας και να αφήσετε τους περισπασμούς. Σας επιτρέπει να κάνετε ένα πολυπόθητο διάλειμμα από τον θόρυβο του κόσμου και τις δικές σας πολυάσχολες σκέψεις. 

Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες, να βελτιώσει το πόσο καλά συγκεντρώνεστε και να σας κάνει να έχετε μεγαλύτερη επίγνωση των σκέψεων και των συναισθημάτων σας. Μπορεί επίσης να είναι καλός για τη συνολική διανοητική και συναισθηματική σας υγεία.

Mindfulness meditation

Το να είστε πλήρως παρόντες στη στιγμή σας βοηθά να αναπτύξετε μια εκτίμηση για όλα όσα προσφέρει η ζωή, και ο διαλογισμός του mindfulness μπορεί να σας βοηθήσει να το επιτύχετε αυτό. Περιλαμβάνει την προσοχή στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αισθήσεις σας. Σας ενθαρρύνει να παρατηρείτε απλώς τα μοτίβα σε αυτές τις πτυχές της ζωής σας χωρίς να προσπαθείτε να τα αλλάξετε.

Τεχνικές και πρακτικές

-Σταματήστε αυτό που κάνετε
-Πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές
-Παρατηρήστε την εμπειρία σας (σκέψεις, συναισθήματα, σωματικές αισθήσεις)
-Συνεχίστε με κάτι που θα σας υποστηρίξει αυτή τη στιγμή

Spiritual meditation

Αν η πνευματικότητα είναι σημαντική για εσάς, ο πνευματικός διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσει να εμβαθύνετε τη σύνδεσή σας με μια ανώτερη δύναμη στην οποία πιστεύετε. Ακόμη και αν δεν έχετε θρησκευτικές ή πνευματικές πεποιθήσεις, αλλά αναζητάτε μια βαθύτερη αίσθηση νοήματος και σκοπού στη ζωή, μπορείτε να ασκήσετε πνευματικό διαλογισμό.

Τεχνικές και πρακτικές

Στον πνευματικό διαλογισμό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σιωπηλή προσευχή, ψαλμωδίες ή μάντρας. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν ένα ήσυχο μέρος που αισθάνονται ιδιαίτερο ή ιερό, όπως μια εκκλησία, ένας ναός ή ένα ήσυχο σημείο στην ύπαιθρο.

Focused meditation

Έχετε βρεθεί ποτέ χαμένοι στη σκέψη για αρκετά λεπτά, κοιτάζοντας ένα σημείο για πολλή ώρα; Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε τον εστιασμένο διαλογισμό. Αυτός ο τύπος απαιτεί να συγκεντρωθείτε σε ένα μόνο αντικείμενο, ήχο ή σκέψη. Θα μπορούσατε ακόμη και να εστιάσετε στην αναπνοή σας, όπως συμβαίνει με πολλά άλλα είδη διαλογισμού

Τεχνικές και πρακτικές

Για να εξασκηθείτε στον εστιασμένο διαλογισμό, επιλέξτε κάτι στο οποίο θα συγκεντρωθείτε. Θα μπορούσε να είναι ο ήχος ενός ρολογιού που χτυπάει, ένα σημείο στον τοίχο σας ή μια απλή λέξη ή φράση που θα επαναλαμβάνετε στο μυαλό σας. Καθίστε σε ένα άνετο μέρος και στρέψτε όλη σας την προσοχή σε αυτό που επιλέξατε να εστιάσετε.

shutterstock-1028530414.jpg

Movement meditation

Ενώ πολλά είδη διαλογισμού απαιτούν να είστε ακίνητοι, αυτή η μορφή σας ενθαρρύνει να βρείτε την ηρεμία και τη συγκέντρωση μέσα από απαλές, προσεκτικές κινήσεις.

Τεχνικές και πρακτικές

-Με τη γιόγκα, κινείστε μέσα από διάφορες στάσεις, εστιάζοντας στην αναπνοή σας και στο πώς αισθάνεται το σώμα σας.
-Το τάι τσι περιλαμβάνει αργές, χαριτωμένες κινήσεις σε συνδυασμό με βαθιές αναπνοές.
-Κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου, επικεντρωθείτε στο πώς αισθάνονται τα πόδια σας καθώς αγγίζουν το έδαφος και στον ρυθμό των βημάτων σας.

shutterstock-1886423599.jpg

Guided meditation

Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να ασκούν το διαλογισμό με την καθοδήγηση ενός guide. Ωστόσο, αυτό δεν χρειάζεται να γίνεται αυτοπροσώπως- ακούγοντας ένα podcast ή ένα βίντεο μπορείτε να έχετε τα ίδια αποτελέσματα.

Τεχνικές και πρακτικές

Ο καθοδηγούμενος διαλογισμός γίνεται συνήθως μέσω μιας ηχογράφησης ή σε μια ομάδα υπό την καθοδήγηση ενός εκπαιδευτή. Ο οδηγός μπορεί να σας ζητήσει να φανταστείτε μια ειρηνική σκηνή, να εστιάσετε σε διάφορα μέρη του σώματός σας ή να σκεφτείτε συγκεκριμένες λέξεις ή φράσεις.