fbpixel

Search icon
Search
Δεν διαθέτετε πολύ χρόνο; Αυτός είναι ο διαλογισμός για εσάς
WELLNESS

Δεν διαθέτετε πολύ χρόνο; Αυτός είναι ο διαλογισμός για εσάς

Μόνο 13 λεπτά


Oι επόμενοι μήνες θα δώσουν στον όρο #selfcare νέα διάσταση. Η yoga το ξημέρωμα, ο πράσινος χυμός, τα 10.000 βήματα και οι τρεις ώρες mindfulness πριν από τις 7 το πρωί θα αντικατασταθούν από μια πιο αργή και προσεκτική προσέγγιση της ευεξίας και είμαστε εδώ γι' αυτό!

tabitha-turner-8ianqwxhcze-unsplash.jpg

«Αυτό που προβλέπουμε είναι ότι υπάρχει μια στιγμή ευεξίας σε όλα», λένε οι ειδικοί. «Από τις νέες και μελετημένες συνήθειες που αναπτύσσουμε για το δέρμα και τα μαλλιά μας μέχρι το πώς χρησιμοποιούμε τον χρόνο που αποφασίζουμε να αφιερώσουμε στον εαυτό μας -όσος και αν είναι αυτός- για να κάνουμε πραγματικά τη διαφορά στο πώς αισθανόμαστε.»

Μια από τις σημαντικότερες wellness τάσεις λοιπόν, πρόκειται να είναι η διαχείριση του νου - μια συγκεκριμένη μορφή ενεργού διαλογισμού που έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι συμβάλλει στη βελτίωση της νευροπλαστικότητας και στην αύξηση της συγκέντρωσης μέσω της διέγερσης των κέντρων εστίασης του εγκεφάλου.

Θέλετε να το δοκιμάσετε; Μια καλή άσκηση που είναι και γρήγορη(!) και εύκολη είναι η 13λεπτη «πρόκληση του νου», η οποία θα μπορούσε να είναι ένας γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος για να ξεκινήσετε την ημέρα σας με τον πιο θετικό τρόπο.

zoltan-tasi-vhnvtlk8rcc-unsplash.jpg

Τι ακριβώς είναι λοιπόν;

Όπως εξηγεί η Anna Persaud, εμπειρογνώμονας του John Lewis και διευθύνουσα σύμβουλος του "This Works": «Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει την εστίαση σε ένα σημείο στο σώμα σας και την επαναφορά της εστίασης.» Είναι πραγματικά τόσο απλό: δώστε την προσοχή σας σε ένα σημείο του σώματός σας για 13 λεπτά χρησιμοποιώντας ένα χρονόμετρο στο τηλέφωνό σας. Κάθε φορά που το μυαλό σας αποσπάται, εστιάστε ξανά στο συγκεκριμένο σημείο!

Γιατί λοιπόν 13 λεπτά;

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης έδειξε ότι τα 13 λεπτά μείωσαν την αρνητική κατάσταση της διάθεσης και βελτίωσαν την προσοχή, τη μνήμη, καθώς και ελαχιστοποίησαν τα επίπεδα του άγχους στο τεστ κοινωνικού στρες Trier. «Όσο πιο συχνά επαναλαμβάνετε αυτήν την άσκηση, τόσο μεγαλύτερη θα είναι αυτή η περίοδος συγκέντρωσης», προσθέτει η Anna. «Η εκτέλεσή της καθημερινά για 8 εβδομάδες μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της νευρικής πλαστικότητας, της εστίασης, της μνήμης και της προσοχής. Καθώς πρόκειται για ενεργητικό διαλογισμό, δεν πρέπει να την κάνετε στις 4 ώρες πριν από τον ύπνο.»

Εσείς, θα το δοκιμάσετε;