fbpixel

Search icon
Search
Patriko: Δείτε πώς ένα υπέροχο διατηρητέο μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο διαμέρισμα
DESIGN

Patriko: Δείτε πώς ένα υπέροχο διατηρητέο μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο διαμέρισμα

Στο Κουκάκι, με την υπογραφή των Cadu Architects


H συγκεκριμένη κατοικία αφορά στην αποκατάσταση του ισογείου διαμερίσματος σε διώροφο διατηρητέο μοναδικό κτίριο στο Κουκάκι και στη μετατροπή του σε ένα σύγχρονο διαμέρισμα για βραχυπρόθεσμη μίσθωση. Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1925 ως ισόγειο με ημιυπόγειο και τρία χρόνια αργότερα προστέθηκε ο πρώτος όροφος. Ενώ, πρόσφατα είχαν γίνει επεμβάσεις και επισκευές, με πιο βασικές το διαχωρισμό του ισογείου σε δύο διαμερίσματα και την αποκατάσταση των όψεων.

1-WYde7.jpg

Το διαμέρισμα των 105 τ.μ. αποτελείται από δύο κεντρικούς χώρους - το χολ εισόδου και την τραπεζαρία (γύρω από τους οποίους ήταν οργανωμένη η αρχική κάτοψη), δύο υπνοδωμάτια, την κουζίνα, το λουτρό και το μπάνιο. Η χωροθέτηση των παραπάνω λειτουργιών στο διαμέρισμα καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την απώλεια της συμμετρίας και της περιμετρικής πρόσβασης σε φυσικό φωτισμό μετά το διαχωρισμό του ισογείου.

Η ανακαίνιση του είχε σκοπό να διηγηθεί την ιστορία του κτιρίου και να αναδείξει την πληθώρα των υφιστάμενων αρχιτεκτονικών στοιχείων. Τα τσιμεντοπλακάκια, τα πατώματα και τα ξύλινα κουφώματα συντηρήθηκαν κι επισκευάστηκαν και ένα μεταλλικό δοκάρι που αποξηλώθηκε από το δάπεδο χρησιμοποιήθηκε για να φτιαχτεί ένα νέο έπιπλο. Η κουζίνα, το λουτρό και του μπάνιου ωστόσο σχεδιάστηκαν εκ νέου.

2-heElY.jpg

Στη διακόσμησή του κυριαρχεί το λευκό χρώμα, το οποίο επικρατεί συνολικά και πλαισιώνει τις υπόλοιπες διαφορετικές αποχρώσεις, που επιλέχθηκαν για τον κάθε χώρο. Στο χολ και την τραπεζαρία, η ώχρα του δαπέδου καθρεπτίζεται στην οροφή, στα υπνοδωμάτια το πράσινο λεβάντας καλύπτει τη βάση των τοίχων και οι τοίχοι του διαδρόμου χρωματίστηκαν σε πορφυρή απόχρωση αναδεικνύοντας τα υφιστάμενα τσιμεντοπλακάκια.

Με μια μινιμαλιστική προσέγγιση και προσεγμένη αισθητική, η κατοικία καταφέρνει και συνδυάζει το σύγχρονο design με τις vintage λεπτομέρειες, ενώ κάθε δωμάτιο του διαθέτει τον δικό του υπέροχο διάκοσμο. Τα παραδοσιακά πλακάκια και οι λευκές πινελιές συνδυάζονται μοναδικά καθώς και οι ιδιαίτερα ανοιχτοί χώροι παρέχουν άνεση και κομψότητα που θυμίζει μια άλλη εποχή.

Ανακαλύψτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες της εντυπωσιακής κατοικίας!

Αbout

iomada.jpg

H oμάδα των Cadu Architects αποτελείται από τους αρχιτέκτονες Γιώργο Παπαδάκη, Ειρήνη Φιλιπποπούλου, Γιάννη Παπαγιαννάκη και Σωτήρη Κουβόπουλο. Όλοι τους είναι αρχιτέκτονες και ο Σωτήρης Κουβόπουλος το 2005 ίδρυσε με τον αρχιτέκτονα Χρήστο Λέρα τους cadu ενώ το 2008 δημιουργεί το γραφείο τους στην Κυψέλη. Οι υπόλοιποι είναι νεότερα μέλη και όλοι μαζί αναλαμβάνουν έργα σε όλα τα στάδια της μελέτης και της
κατασκευής τους.

Φωτογραφίες: Βασίλης Θανόπουλος