fbpixel

Search icon
Search
Παρατηρείτε παραπάνω τριχόπτωση από παλιά; Ξέρουμε τον λόγο
HAIR & NAILS

Παρατηρείτε παραπάνω τριχόπτωση από παλιά; Ξέρουμε τον λόγο

Μην αμελείτε τα σημάδια του σώματος


Νιώθετε ότι ενώ χτενίζετε τα μαλλιά σας βλέπετε όλο και περισσότερες τρίχες να αφαιρούνται; Αν και είναι εύκολο να βγάλετε βιαστικά συμπεράσματα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κάθε άτομο χάνει 50 έως 100 τρίχες την ημέρα κατά μέσο όρο. Έτσι, ένα ποσοστό από αυτό που βλέπετε είναι απόλυτα αναμενόμενο - ακόμα κι αν φαίνεται τρομακτικό. Ωστόσο αν παρατηρείτε μια διαφορά συγκριτικά με το παρελθόν τότε θα πρέπει να επανεξετάσετε κάποια πράγματα. 

apoleia-mallion.jpg

Hair shedding vs. hair loss: Ποιες είναι οι διαφορές τους; 

Το hair shedding αναφέρεται σε μια κατάσταση γνωστή ως telogen fluvium, όταν δηλαδή τα μαλλιά πέφτουν περισσότερο από το συνηθισμένο. Από την άλλη πλευρά, η τριχόπτωση συχνά αναφέρεται σε μια κατάσταση όπου ένας παράγοντας σταματά την ανάπτυξη των μαλλιών. Έτσι, ενώ αυτοί οι όροι μπορεί να χρησιμοποιούνται σαν να αναφέρονται στην ίδια κατάσταση, στην πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετικοί.

Hair shedding

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι 50 έως 100 τρίχες την ημέρα είναι το φυσιολογικό εύρος αποβολής μαλλιών. Έτσι, αν βγάζετε μερικές τρίχες όταν ξεπλένετε το σαμπουάν σας ή όταν περνάτε τη βούρτσα μέσα από τα μαλλιά σας, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πανικοβληθείτε. Αν αρχίσετε να χάνετε σημαντικά περισσότερα μαλλιά κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε αυτό αλλάζει. Η υπερβολική τριχόπτωση μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα ορισμένων σωματικών, συναισθηματικών ή ψυχολογικών στρεσογόνων παραγόντων στο σώμα. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει γενικά έξι έως 12 εβδομάδες μετά από ένα οδυνηρό γεγονός ή μια stressful χρονική περίοδο.

281379253-2092986660862171-8376119445422219533-n.jpg

Γιατί μπορεί να χάνετε περισσότερες τρίχες

Λίγοι από τους κοινούς στρεσογόνους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική αποβολή περιλαμβάνουν την απώλεια βάρους, μια ασθένεια, αλλαγές στη διατροφή, μια νέα δουλειά, ένα διαζύγιο, μια εγκυμοσύνη ή ακόμη και την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Ακόμη τα αντισυλληπτικά, κάποιο  συναισθηματικό σοκ ή τραύμα, η έλλειψη σιδήρου αλλά και η αλλαγή της εποχής ευνοούν αυτή την κατάσταση. 

Είναι δεδομένο πως το αυξημένο hair shedding μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών, επομένως είναι σημαντικό να έχετε υπόψιν περίπου τι συμβαίνει. Κάθε φορά που παρατηρείτε τα μαλλιά σας να πέφτουν εξετάστε ποιες είναι οι συνήθειες σας. Για παράδειγμα μήπως τα βουρτσίζετε αρκετά ή μήπως αλλάξατε προϊόντα περιποίησης. Με την πάροδο του χρόνου αυτό θα σας δώσει μια εικόνα για το μοτίβο μέσα από το οποίο λειτουργεί ο οργανισμός σας. 

Ηair loss

Η τριχόπτωση είναι πολύ πιο σοβαρή από το hair shedding. Δυστυχώς, μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί τι προκαλεί την τριχόπτωση, δεδομένου ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι και πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν. Παρακάτω, συγκεντρώσαμε μερικές κοινές μορφές της: 

276010345-292830816320990-7646814795796070010-n.jpg

  • Ανδρογενετική αλωπεκία: Αναφέρεται σε μια μορφή προκαθορισμένης τριχόπτωσης λόγω υπερβολικής ανταπόκρισης στα ανδρογόνα. Αυτή η μορφή τριχόπτωσης μπορεί να σχετίζεται και με γενικές ορμονικές αλλαγές. Έως και το 50% των ανδρών και των γυναικών τη βιώνουν σε διάφορους βαθμούς.
  • Γυροειδής αλωπεκία: Αναφέρεται σε μια φαλακρή εμφάνιση με κάποια μπαλώματα, που συνήθως εντοπίζονται στην κορυφή του κεφαλιού. Αυτό μπορεί επίσης να συνδέεται με γενετικά μοτίβα, αν και αυτή η μορφή δεν μεταβιβάζεται απαραίτητα μέσω των γονιδίων.
  • Αλωπεκία έλξης: Αυτή η μορφή τριχόπτωσης προκαλείται από χτενίσματα (όπως σφιχτές αλογοουρές, πλεξούδες και κότσους) που τραβούν τα μαλλιά προκαλώντας στοχευμένη τριχόπτωση με την πάροδο του χρόνου. Στυλ όπως οι λείοι κότσοι και οι αλογοουρές μπορούν όχι μόνο να την προκαλέσουν εκεί που είναι κολλημένο το λάστιχο μαλλιών, αλλά και γύρω από το πρόσωπο, επειδή τα μαλλιά είναι τραβηγμένα προς τα πίσω τόσο σφιχτά.