fbpixel

Search icon
Search
 Παραολυμπιακοί Αγώνες: Ο θρίαμβος της ελληνικής αποστολής και οι αθλητές που γράφουν ιστορία
PEOPLE & MOMENTS

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Ο θρίαμβος της ελληνικής αποστολής και οι αθλητές που γράφουν ιστορία

Η Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Παρίσι!


Είναι η δική τους στιγμή. Είναι η στιγμή που όλα τα βλέμματα στρέφονται επάνω τους, που όλη η προσοχή είναι σε αυτούς, που όλος ο κόσμος τους απολαμβάνει. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες 2024 βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο Παρίσι και η ελληνική αποστολή έχει καταφέρει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη γαλλική πρωτεύουσα, έχοντας να επιδείξει ήδη πέντε μετάλλια, ενώ -φυσιολογικά- θα υπάρξει και συνέχεια. Δύο ασημένια και τρία χάλκινα, είναι η έως τώρα συγκομιδή της Ελλάδας, με τους αθλητές μας να γράφουν τη δική τους ιστορία...

Η πιο σημαντική επιτυχία!

The big moments

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού μπαίνουν στην 5η τους ημέρα και είναι γεγονός, πως η ελληνική αποστολή έχει καταφέρει από την πρώτη στιγμή να σκορπίσει πολλά χαμόγελα. Οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες έχουν κατορθώσει για ακόμη μία φορά να ξεχωρίσουν, έχοντας να επιδείξουν έως τώρα πέντε μετάλλια και πιο συγκεκριμένα, δύο ασημένια και τρία χάλκινα. Την αρχή, την έκανε η Χριστίνα Γκέντζου που στέφθηκε χάλκινη Παραολυμπιονίκης στην κατηγορία Κ44 του Taekwondo, με τη 19χρονη αθλήτρια να γράφει τη δική της ιστορία στο Παρίσι. Στον αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο της κατηγορίας των 65κ. (Κ44), η Γκέντζου βρήκε απέναντί της, την Κινέζα Yinan Yao και φτάνοντας στο 14-4, πανηγύρισε μία τεράστια επιτυχία, σε μία σπουδαία στιγμή για την ίδια. «Είμαι πολύ περήφανη, γιατί ξεπέρασα τον εαυτό μου», ήταν μερικά από τα λόγια της, με την ίδια να χαμογελά γεμάτη περηφάνια. 


Από το Taekwondo ήρθε και το δεύτερο μετάλλιο για την Ελλάδα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, με την Ελένη Παπασταματοπούλου -από τη δική της μεριά- να κάνει δικό της το χάλκινο μετάλλιο των +65 κιλών (Κ44), κερδίζοντας τη Μεξικανή, Fernando Vargas Fernandes με 36-9 για να ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου και να γράψει κι αυτή, τη δική της ιστορία. Τι ακολούθησε; Δύο ακόμη τεράστιες επιτυχίες, με τη Λήδα Μανθοπούλου να κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στον τελικό του αγωνίσματος των 100 μέτρων στην κατηγορία Τ38, τερματίζοντας με επίδοση 12.49, έχοντας φτάσει και σε ατομικό ρεκόρ, ενώ λίγη μόλις ώρα μετά, ο Θανάσης Κωνσταντινίδης πήρε κι αυτός μια θέση στο βάθρο των νικητών με την τελευταία του βολή. Κατακτώντας σε τρίτους συνεχόμενους Παραολυμπιακούς Αγώνες (Ρίο Ντε Τζανέιρο, Τόκιο, Παρίσι) ένα μετάλλιο, έγραψε ξανά ιστορία και με ατομικό ρεκόρ με επίδοση 38.65μ έκανε δικό του το ασημένιο, γνωρίζοντας την αποθέωση.

Το τελευταίο -χρονικά- μετάλλιο για την Ελλάδα, «κλείδωσε» την Κυριακή, από τον «θρύλο» του Boccia, Γρηγόρη Πολυχρονίδη, με τον Έλληνα πρωταθλητή να κατακτά το μετάλλιο στο ατομικό BC3, στο tie -break, για να φτάσει τα επτά συνολικά σε πέντε συνεχόμενους Παραολυμπιακούς Αγώνες από το 2008! Mε τον μικρό τελικό κόντρα στον Πολωνό, Damian Iskrzycki να εξελίσσεται σε... θρίλερ, o Έλληνας αθλητής έμεινε πιστός στην τακτική του και πήρε τη νίκη με δύο μόνο βολές, προσθέτοντας και το χάλκινο μετάλλιο στην iconic συλλογή του στα 43 του χρόνια. 

Τhe next day

shutterstock-2496187619.jpg

Τα χαμόγελα για την ελληνική αποστολή είναι πάρα πολλά και την ίδια στιγμή, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες συνεχίζονται στο Παρίσι, με τη σημερινή μέρα να παρουσιάζει εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον. Στις 11:05 -ώρα Ελλάδας- ο Κωνσταντίνος Τζούνης θα συμμετάσχει στον τελικό της δισκοβολίας F56 στο στάδιο του Stade de France, με φόντο την κατάκτηση ενός ακόμη μεταλλίου και περίπου μία ώρα αργότερα, στις 12:04, ο Αντώνης Τσαπατάκης θα κολυμπήσει στην εντυπωσιακή πισίνα της La Défense Arena. Ο σπουδαίος, αυτός, αθλητής από την Κρήτη που έχει ήδη να επιδείξει μία σειρά από επιτυχίες, είναι δηλωμένος στα προκριματικά των 100μ πρόσθιο SB4 και θα κληθεί πρώτα να μπει στον τελικό και από εκεί και πέρα, να υπερασπιστεί το χάλκινο μετάλλιο που είχε κατακτήσει στο Τόκιο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της σημερινής ημέρας:

Στίβος
11:05 – Κωνσταντίνος Τζούνης – δισκοβολία F56

Κολύμβηση
12:04 – Αντώνης Τσαπατάκης – 100μ πρόσθιο SB4

Σπουδαίοι αθλητές, σπουδαίοι μαχητές, που ο καθένας από αυτούς ξεχωριστά γράφει τη δική του ιστορία και καταφέρνει να συγκεντρώσει όλα τα βλέμματα επάνω του τοποθετώντας την Ελλάδα στην κορυφή...