fbpixel

Search icon
Search
Παγκόσμιο Πένθος: Ολόκληρος ο πλανήτης αποχαιρετά τη βασίλισσα Ελισάβετ
PEOPLE & MOMENTS

Παγκόσμιο Πένθος: Ολόκληρος ο πλανήτης αποχαιρετά τη βασίλισσα Ελισάβετ

Celebrities, πολιτικοί, σπουδαίες προσωπικότητες έστειλαν τα δικά τους μηνύματα


Υπήρξε μία σπουδαία γυναίκα, με ισχυρή προσωπικότητα. Στάθηκε «βράχος» σε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, ύψωσε το ανάστημά της, άφησε το στίγμα της στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας κι όχι μόνο. Η βασίλισσα Ελισάβετ, έζησε μία γεμάτη ζωή κι είδε ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη να τη λατρεύουν κι άλλους να στέκονται απέναντί της. Υπήρξε -και θα συνεχίσει να αποτελεί- πρότυπο για πολλές γυναίκες κι άνδρες, που αντλούσαν έμπνευση από την στάση ζωής της και το όνομά της έγινε γνωστό ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα μέρη. Η μονάρχης απεβίωσε στα 96 της χρόνια και πέρασε στην αιωνιότητα κι η Μεγάλη Βρετανία -κι όχι μόνο- πενθεί για το θάνατό της, μπαίνοντας -πλέον- σε μία νέα εποχή...

Μία εμβληματική προσωπικότητα!

Ο πρίγκιπας Κάρολος κι η πρώτη τοποθέτηση

«Ο θάνατος της πολυαγαπημένης μου μητέρας, της Αυτού Μεγαλειότητος, είναι μια στιγμή τεράστιας θλίψης για εμένα και όλα τα μέλη της οικογένειάς μου. Θρηνούμε βαθιά την απώλεια μιας λατρεμένης μονάρχη και πολυαγαπημένης μητέρας. Γνωρίζω πως η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε όλη τη χώρα, στα Βασίλεια και την Κοινοπολιτεία και τους αμέτρητους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια αυτή της περιόδου του θρήνου και της αλλαγής, η οικογένειά μου κι εγώ θα παρηγορηθούμε με τη γνώση του σεβασμού και της βαθιάς στοργής που η βασίλισσα είχε κερδίσει ευρέως», ανέφερε ο πρίγκιπας Κάρολος στην πρώτη του επίσημη ανακοίνωση ως αρχηγός του βρετανικού κράτους. 


Ο Κάρολος θα είναι αυτός που θα αναλάβει τα καθήκοντα της Ελισάβετ και το σχέδιο "London Bridge" τίθεται αμέσως σε εφαρμογή κι αφορά σε όλες τις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν μετά τον θάνατο της Ελισάβετ. Πρόκειται για διαδικασίες που έχουν καθοριστεί από το 1960 κι από τότε έχουν ανανεωθεί πολλές φορές. Την ίδια στιγμή, ισχυροί ηγέτες κι άνθρωποι που είχαν βρεθεί κοντά στην μονάρχη, στη διάρκεια της ζωής της έστειλαν τα δικά τους μηνύματα για το θάνατό της.

Μήνυματα βαθιάς οδύνης

«Είμαι βαθιά λυπημένος για τον θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητας Βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Το καθήκον, η υπηρεσία και η αφοσίωση που επέδειξε καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας της δεν ήταν απλώς υποδειγματικά αλλά εξαιρετικά», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του, ενώ τα εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένεια της και στον βρετανικό λαό, εξέφρασε κι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με ανάρτησή της στο Twitter. «Η βασιλεία της Βασίλισσας Ελισάβετ σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπήρξε πραγματικός πυλώνας της χώρας της κι έχει ανταμειφθεί με αγάπη και σεβασμό. Τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά της και στον βρετανικό λαό. Θα λείψει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

shutterstock-286883894-ZafYz.jpg

Η Liz Truss, εξελέγη νέα πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας πριν από μόλις μερικές ημέρες κι ήταν από τους τελευταίους ανθρώπους που συνάντησαν τη βασίλισσα Ελισάβετ, καθώς μετέπειτα η κατάσταση της υγείας της παρουσίασε σημαντική επιδείνωση. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Κάστρο Μπάλμοραλ κι η Truss ανέλαβε κι επίσημα τα καθήκοντά της, εκφράζοντας κι αυτή τη βαθιά θλίψη της για το θάνατο της Queen Elisabeth II, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ήταν ο βράχος πάνω στον οποίο οικοδομήθηκε η σύγχρονη Βρετανία. Η χώρα μας αναπτύχθηκε και γνώρισε την ευημερία κατά τη βασιλεία της. Η Βρετανία είναι η μεγάλη χώρα που είναι σήμερα χάρη σε εκείνη».

Το δικό του μήνυμα έστειλε κι ο Emmanuel Macron, που απέτισε φόρο τιμής στην Ελισάβετ, κάνοντας λόγο για μια «καλόκαρδη βασίλισσα» που άφησε «ανεξίτηλο το στίγμα της τόσο στη χώρα της όσο και στον αιώνα της». «Η Μεγαλειότητά της, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ενσάρκωσε τη συνέχεια και την ενότητα του βρετανικού έθνους για περισσότερα από 70 χρόνια. Τη θυμάμαι ως φίλη της Γαλλίας, μια καλόκαρδη βασίλισσα που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της τόσο στη χώρα της όσο και στον αιώνα της», ανέφερε ο Γάλλος ηγέτης, συνοδεύοντάς την ανάρτησή του με μία φωτογραφία της.


Φυσικά, δε θα μπορούσε να μην τοποθετηθεί και το ζεύγος Biden για τον θάνατό της, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τη σύζυγό του, Jill, να αναφέρουν στο μήνυμά τους: «Σε έναν κόσμο συνεχούς αλλαγής, ήταν μια σταθεροποιητική παρουσία και μια πηγή παρηγοριάς και υπερηφάνειας για γενιές Βρετανών, συμπεριλαμβανομένων πολλών που ποτέ δεν γνώρισαν τη χώρα τους χωρίς εκείνη. Η κληρονομιά της θα είναι μεγάλη στις σελίδες της βρετανικής Ιστορίας και στην Ιστορία του κόσμου μας». 

«Η είδηση του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ, μας προκαλεί βαθιά θλίψη. Εκ μέρους του λαού της Ουκρανίας, θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην βασιλική οικογένεια, σε ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία και στην Κοινοπολιτεία για την απώλειά της. Οι σκέψεις κι οι προσευχές μας, είναι μαζί σας», ανέφερε από τη δική του μεριά ο Volodymyr Zelenskyy, την ώρα που η Ουκρανία συνεχίζει να δίνει τη δική της μάχη στον σκληρό, πόλεμο με τη Ρωσία.