fbpixel

Search icon
Search
Ποια δημιουργός βρίσκεται πίσω από το statement necklace piece που πρωταγωνίστησε στην εμφάνιση της Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο
THE LOOK

Ποια δημιουργός βρίσκεται πίσω από το statement necklace piece που πρωταγωνίστησε στην εμφάνιση της Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο

Το όνομα της σπουδαίας καλλιτέχνιδος, Λίζας Σωτίλη


Μια κομψή και άριστα επιμελημένη για την περίσταση, εμφάνιση πραγματοποίησε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη κατά την επίσκεψη της ίδιας και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο. Οι δυο τους συνάντησαν τον Πρόεδρο των Η.Π.Α, Joe Biden, καθώς και τη σύζυγό του, JillΟι δύο ηγέτες συνομίλησαν για αρκετά λεπτά κι έστειλαν τα δικά τους μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, με την ατζέντα τους να περιλαμβάνει σημαντικά θέματα.

281595234-1177307076402696-4067089703336427495-n-jqlRA.jpg

Πέρα από το ευδιάθετο κλίμα μεταξύ τους, ένα στοιχείο που ξεχώρισε ήταν η προσοχή που δόθηκε στις ενδυματολογικές επιλογές των παρευρισκομένων και ιδιαίτερα της Πρώτης Κυρίας της χώρας μας, Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Η ίδια, υπέρκομψη όπως πάντα, επέλεξε να τιμήσει τα χρώματα της πατρίδας μας, φορώντας ένα μεταξωτό βαθύ μπλε top κι ένα elegant white tailored trouser. Δίνοντας μια προσεγμένη, ελαφριά «κίνηση» στα μαλλιά της, κινήθηκε σε φυσικούς τόνους στο μακιγιάζ, ενώ αυτό που εντυπωσίασε ήταν τα αξεσουάρ της. 

2.jpg

Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στο εμβληματικό κόσμημα με το οποίο ολοκλήρωσε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη το λιτό, αλλά φίνο look της. Η ίδια έκανε τη δική της «δήλωση», επιλέγοντας ένα maximal κομμάτι της σπουδαίας Ελληνίδας καλλιτέχνιδος Λίζας Σωτίλη. Πρόκειται για ένα δυναμικό jewelry piece, που θυμίζει πραγματικό έργο τέχνης. Άλλωστε, η Σωτίλη ήταν γνωστή κοσμοπολίτισσα, μούσα του De Chirico και έμπιστη φίλη και συνεργάτιδα του αειμνήστου Αλέξανδρου Ιόλαου. 

Μια πολυμήχανη δημιουργός, που συνδύαζε την τέχνη της γλυπτικής και της ζωγραφικής, καθώς και της σχεδίασης κοσμημάτων που αντλούσαν έμπνευση από παραδοσιακά περίτεχνα κοσμήματα της Ελλάδας αλλά και από τις ιδιαίτερες και άκρως ταλαντούχες προσωπικότητες που μεσουρανούσαν στην καλλιτεχνική σκηνή της εποχής, όπως ο Salvador Dali.

Η Ελληνοιταλίδα με την ατόφια ψυχή

1-OrHrp.jpg
Λίζα Σωτίλη

Η Λίζα Σωτήλη - ή Lisa Sotilis όπως την αποκαλούν στο εξωτερικό - έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Brera στο Μιλάνο. Η καλλιτεχνική της φλέβα χτυπούσε από πολύ μικρή ηλικία, καθώς η ίδια παρουσίασε την πρώτη ατομική της έκθεση σε ηλικία 16 ετών, στη gallery, The Gian Ferrari, ενώ ο καταξιωμένος καθηγητής Jannasch τη σύστησε στο φιλότεχνο κοινό ως παιδί-θαύμα.

Εκείνη την εποχή, γνωρίστηκε με τον Αλέξανδρο Ιόλα - κορυφαίο έμπορο τέχνης - ο οποίος της προσέφερε αποκλειστικό συμβόλαιο ενώ φιλοξένησε έργα της στις gallery του σε Νέα Υόρκη, L.A., Παρίσι, Μαδρίτη, Γενεύη, Αθήνα και Ρώμη. Η καριέρα της εκτοξεύθηκε και η δημιουργός εργάστηκε ως βοηθός του σπουδαίου ζωγράφου και γλύπτη, Giorgio de Chirico, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε η μοναδική βοηθός του στα μεγάλα έργα γλυπτικής του. 

Στους καλλιτεχνικούς κύκλους εκείνης της εποχής που άκμαζαν από πνευματώδη μυαλά και δημιουργούς με ισχυρό πνεύμα, πολλοί την αποκαλούσαν με το γνωστό πλέον προσωνύμιό της,"The Golden Greek". H ίδια μάλιστα όπως αναφέρει η Φωτεινή Σιδερά, θεωρεί τα κοσμήματα τα πιο αντιπροσωπευτικά της έργα, γιατί σ’ αυτά συνδυάζει τις κατάλληλες επιλογές σχημάτων, όγκων και υφής των ημιπολύτιμων και πολύτιμων ορυκτών λίθων, με τα μέταλλα που τους «αγκαλιάζουν».

Αναδεικνύοντας τα κοσμήματα σε μικρούς «θησαυρούς»

1-PNnUy.jpg
O Nureyev με τη Λίζα.

«Μεγαθήρια» της παγκόσμιας ελίτ και επιτυχημένες γυναίκες εκτίμησαν σε βάθος ανά τα χρόνια τα υπέροχα κοσμήματα της Λίζας. Στον σχεδιασμό της, οι δημιουργίες της μοναδικές, ξεχώριζαν για τη μαξιμαλιστική τους διάθεση, ενώ ακόμη και σήμερα εντυπωσιάζουν ως statement κομμάτια: Eπιστήθια κολιέ, σκουλαρίκια που καλύπτουν όλο το αυτί και μεγάλα δαχτυλίδια από χρυσά ελάσματα. Ανάμεσα στους A-listers, που έχουν φορέσει κομμάτια της είναι η βασίλισσα Μαρία Χoσέ της Σαβοϊας, η πριγκίπισσα Μπεατρίς της Σαβοϊας, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ, η Κλαούντια Καρντινάλε, η Ανί Ζιραρντό, ο Ρολάντ Πετί.