fbpixel

Search icon
Search
Ουκρανία: Η ηχηρή... απουσία των ισχυρών του πλανήτη κι οι Ρώσοι ολιγάρχες
PEOPLE & MOMENTS

Ουκρανία: Η ηχηρή... απουσία των ισχυρών του πλανήτη κι οι Ρώσοι ολιγάρχες

Που είναι τώρα όλοι αυτοί οι άνθρωποι με την τεράστια δύναμη;


Την ώρα που ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία και οι επιθέσεις, διαδέχονται η μία την άλλη από την πλευρά της Ρωσίας, υπάρχει ένα ερώτημα που απασχολεί αρκετό κόσμο. Που είναι αυτό το διάστημα, όλοι αυτοί οι ισχυροί άνθρωποι του πλανήτη; Οι δισεκατομμυριούχοι, που υπό άλλες συνθήκες παίρνουν θέση για όλα κι εκφέρουν με χαρακτηριστική ευκολία, άποψη; Και φυσικά, που είναι οι Ρώσοι ολιγάρχες, που τώρα, περισσότερο από ποτέ, καλούνται να τοποθετηθούν, προκειμένου να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο, που ήδη, έχει προκαλέσει αμέτρητους θανάτους και τεράστιο πόνο; 

Όταν πάνω από όλους κι από όλα, μπαίνουν τα συμφέροντα!

Λίγες φωνές, μικρή αντίσταση

Ένας πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να έχει νικητή και χαμένο. Χάνονται ζωές, χάνονται περιουσίες και πολλά, πολλά άλλα, που τίποτα δεν μπορεί να τα αναπληρώσει. Έτσι και τώρα, ο πόλεμος στην Ουκρανία, δεν βοηθάει κανέναν και τίποτα. Ο Vladimir Putin, μέσα από εκείνο το διάγγελμά του την 24η του Φλεβάρη, έδωσε ουσιαστικά το τελικό σύνθημα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι επιθέσεις κι έκτοτε, ο πλανήτης παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα. Την ίδια στάση, τηρούν όμως κι οι Ρώσοι ολιγάρχες, αν και στη δική τους περίπτωση, η εξέλιξη αυτή είναι άκρως ζημιογόνα. Είναι χαρακτηριστικό, πως πολλοί από αυτούς προσπαθούν με κάθε τρόπο, να αξιοποιήσουν πράγματα που έχουν στην κατοχή τους, προκειμένου να αποκτήσουν ξανά ρευστό, ακόμη και σπάνια έργα τέχνης, δημιουργώντας ένα μεγάλο πρόβλημα στο συγκεκριμένο χώρο.

rubric-issue-event-989682.jpg
Mikhail Maratovich Fridman

Αυτοί που έχουν κάνει τη διαφορά -μέχρι στιγμής- είναι ελάχιστοι. Σε μία τεράστια χώρα, με εκατομμύρια πολίτες, αντέδρασαν ελάχιστοι! Ο Mikhail Maratovich Fridman, ιδρυτής της Alfa-Bank -της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Ρωσίας- ήταν ο πρώτος ολιγάρχης που πήρε θέση κατά της εισβολής του Ρώσου προέδρου στην Ουκρανία. «Δεν κάνω δηλώσεις πολιτικού περιεχομένου, είμαι επιχειρηματίας με ευθύνες απέναντι στους χιλιάδες υπαλλήλους μου σε Ρωσία και Ουκρανία. Είμαι όμως πεπεισμένος ότι ο πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να είναι η απάντηση. Αυτή η κρίση θα κοστίσει ζωές και θα βλάψει δύο έθνη που είναι αδέλφια εδώ και εκατοντάδες χρόνια». Αυτά έγραψε σε ένα e-mail, που απέστειλε στους υπαλλήλους της εταιρίας ιδιωτικών μετοχών του LetterOne. Οι δύο γονείς του είναι Ουκρανοί πολίτες, οι οποίοι ζουν στο Λβιβ, μία πόλη που συγκαταλέγεται σε αυτές που έχουν τεθεί στο στόχαστρο του ρωσικών δυνάμεων, ενώ από την πρώτη στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση του επέβαλε κυρώσεις, δεσμεύοντας περιουσιακά του στοιχεία κι απαγόρευση ταξιδιών. 

Ο Oleg Deripaska, ζήτησε επίσης από τη μεριά του τον τερματισμό του πολέμου, απευθύνοντας έκκληση σε έντονο ύφος: «Ο κόσμος είναι πολύ σημαντικός! Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν! Είναι απαραίτητο να αλλάξει η οικονομική πολιτική, να τερματιστεί όλος αυτός ο κρατικός καπιταλισμός». Θέση πήρε κι ο Alexei Mordashov, που έκανε λόγο για «τραγωδία δύο αδελφών λαών» και τόνισε πως πρέπει να σταματήσουν όλες αυτές οι αιματηρές επιθέσεις. «Είναι τρομερό ότι Ουκρανοί και Ρώσοι σκοτώνονται, ο κόσμος υποφέρει από κακουχίες, η οικονομία καταρρέει. Πρέπει να κάνουμε ό,τι απαιτείται για να βρεθεί διέξοδος από αυτή τη σύγκρουση άμεσα και να σταματήσει η αιματοχυσία, να βοηθήσουμε τους πληγέντες να επανέλθουν στην κανονική τους ζωή».

Η στάση του Elon Musk

Αυτό που γνωρίζαμε όλοι μέχρι πρότινος, ήταν ότι ο Elon Musk, ένας από τους ισχυρότερους -οικονομικά- ανθρώπους στον κόσμο αυτήν τη στιγμή, τάχθηκε υπέρ της Ουκρανίας από την αρχή της ρωσικής εισβολής. Μάλιστα, είχε φτάσει στο σημείο να καλέσει και σε... μονομαχία τον Vladimir Putin, με τη Ρωσία να του απαντά σε έντονο ύφος. Πρόσφατα, ο όμιλος SpaceX ενεργοποίησε την υπηρεσία παροχής internet μέσω δορυφόρου Starlink στην Ουκρανία, μετά την έκκληση Ουκρανού αξιωματούχου, που ζήτησε τη βοήθειά του. «Η υπηρεσία Starlink είναι τώρα σε λειτουργία. Κι άλλοι τερματικοί σταθμοί είναι καθ΄ οδόν», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της Tesla και του αστροναυτικού ομίλου SpaceX. 

d58753f5d0ba48f498d6cfab034a476c.jpg
Alexei Mordashov

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX, διατηρεί σχέσεις και με τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, η Tesla έχει αποκτήσει μεγάλες ποσότητες αλουμινίου από το ρωσικό, κολοσσό Rusal, που ιδρύθηκε από τον Oleg Vladimirovich Deripaska. Πρόκειται για έναν από τους πιο γνωστούς, Ρώσους ολιγάρχες, που όπως πολλοί άλλοι, βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλές κυρώσεις. Οι αντιδράσεις ήταν έντονες από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό πως ακόμη και τώρα, ο Musk δεν έχει σταματήσει τις επαφές με συγκεκριμένες ρωσικές εταιρίες και συνεχώς αυξάνονται τα ερωτηματικά για τη στάση που διατηρεί όλο αυτό το διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, είναι ξεκάθαρο πως ένας άνθρωπος με τη δική του δύναμη κι επιρροή, θα μπορούσε και θα έπρεπε να κάνει πολλά περισσότερα, σε μία στιγμή σαν αυτή. 

Που είναι οι υπόλοιποι;

Οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται, ο κόσμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να βιώνει εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, ωστόσο, είναι γεγονός ότι δεν είναι πολλοί αυτοί που έχουν κάνει ένα step μπροστά, επιχειρώντας να βοηθήσουν με κάποιο τρόπο την κατάσταση ή έστω, καταδικάζοντας τις πολεμικές τακτικές του Putin. Σε έναν κόσμο, με πολλούς ισχυρούς ανθρώπους, όπως ο Jeff Bezos ή ο Bill Gates, είναι δεδομένο ότι όλοι περίμεναν πολλά περισσότερα και σίγουρα, τίποτα από αυτά δε συνέβη τελικά. Οι δισεκατομμυριούχοι παρακολουθούν τις εξελίξεις, παραμένοντας σιωπηλοί και τηρούν στάση αναμονής -για την ώρα- τη στιγμή που στην Ουκρανία, πόλεις αφανίζονται κι οικογένειες ξεριζώνονται, με τον Vladimir Putin να μην αλλάζει στάση...