fbpixel

Search icon
Search
Open House Thessaloniki 2022: Για πρώτη φορά ανοίγει το αμαξοστάσιο του μετρό Θεσσαλονίκης
CITY VIBES

Open House Thessaloniki 2022: Για πρώτη φορά ανοίγει το αμαξοστάσιο του μετρό Θεσσαλονίκης

Τα highlights που ανυπομονούμε να απολαύσουμε το σαββατοκύριακο που πλησιάζει


Ο πιο σπουδαίος αρχιτεκτονικός θεσμός της πόλης έχει επιστρέψει και μας προσκαλεί σε ένα διήμερο, γεμάτο με ενδιαφέρουσες εξερευνήσεις σε κάθε γωνιάς της Θεσσαλονίκης. Το Σάββατο και την Κυριακή, 26 και 27 Νοεμβρίου, ανυπομονούμε να γνωρίσουμε ακόμη πιο βαθιά τη διαχρονική αξία του δομημένου περιβάλλοντός της και να αντλήσουμε έμπνευση από το κατασκευαστικό της παρελθόν. Το Open House Thessaloniki κλείνει φέτος δέκα χρόνια και το γιορτάζει μέσα από εκλεπτυσμένες δράσεις και εκδηλώσεις στις 26 και 27 Νοεμβρίου. 

Η μεγάλη επιστροφή

2017-open-box-D4Jjl.jpg
Photo credits: Πέτρος Αντωνιάδης

Εμείς είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με τη Ρενάτα Δούμα, υπεύθυνη επικοινωνίας του Open House Thessaloniki και να μάθουμε ακόμη περισσότερα για το σαββατοκύριακο που πλησιάζει. Η ίδια ανέφερε, χαρακτηριστικά: «Το Open House είναι μια γιορτή αρχιτεκτονικής για την πόλη. Όλη η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό μουσείο με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια. Είναι μια πολύ εξωστρεφής εκδήλωση, στην οποία είναι σημαντικό ο κόσμος να φοράει άνετα παπούτσια και να είναι έτοιμος να περιηγηθεί και να μάθει για την ιστορία και την αρχιτεκτονική της Θεσσαλονίκης. Στη φετινή διοργάνωση θα δούμε 67 κτίρια από το Πανόραμα μέχρι το κέντρο και την Καλαμαριά και δυτικά, στο σιδηροδρομικό μουσείο. Θα δούμε τρεις διαδρομές, τρία walking tours, στα δυτικά τείχη, την Άνω Πόλη και τα Βαλεριανό Συγκρότημα, θα γιορτάσουμε στο πάρτι λήξης μετά τις 21:30 στην Έπαυλη Μαρόκου και ο κόσμος μπορεί να συμμετέχει σε διαγωνισμούς, open photo, open your map, open vote, ψηφίζοντας το αγαπημένο του κτίριο ή ξενάγηση, που παρακολούθησε. Το ξεχωριστό φέτος είναι ότι μετά την πανδημία επιστρέφουμε κανονικά, όπως μας γνωρίζετε τόσα χρόνια και έχουμε εντάξει περισσότερες διαδρομές μέσα στο σαββατοκύριακο, που παλαιότερα δεν περιλαμβάναμε.»

Η πρώτη γνωριμία με το αμαξοστάσιο του μετρό Θεσσαλονίκης 

max-1142-preview-1.jpg
Φωτογραφία: Πυγμαλίων Καρατζάς

Ένα σημαντικό ορόσημο, που θα ανοίξει μια νέα εποχή στην πόλη και θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε για πρώτη φορά είναι το αμαξοστάσιο του μετρό Θεσσαλονίκης, που αποτελεί το κέντρο ελέγχου της λειτουργίας του. Το μετρό έχει ταυτιστεί με ένα από τα πιο σημαντικά συγκοινωνι­ακά, αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά έργα υποδομής. Aποτελεί μια επένδυση που για τα δύο υπό κατασκευή έργα, ξεπερνάει το 1,5 δισ. ευρώ. Η ολοκλήρωσή του θα αναβαθμίσει τη Θεσσαλονίκη σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, εξυπηρετώντας, στην πρώτη φάση λειτουργίας του 310.000 επιβάτες ημερησίως, αλλάζοντας και βελτιώνοντας ριζικά την καθη­μερινότητα των πολιτών.

-1ZxDv.jpg
Φωτογραφία: Πυγμαλίων Καρατζάς

Τα δομικά του χαρακτηριστικά είναι δείγμα μιας πρωτοποριακής λειτουργίας. Οι σήραγγες του είναι δίδυμες και μονής τροχιάς. Το Αμαξοστάσιο Πυλαίας 50 στρεμμάτων αποτελείται από δύο κύρια συγκροτήματα κτηρίων, στα οποία στεγάζονται οι εγκαταστάσεις στάθμευσης και συντήρησης των συρμών και το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του συστήματος.Όλοι οι σταθμοί έχουν κεντρική αποβάθρα, με θύρες που την απομονώνουν από το χώρο των γραμμών και ανοίγουν μόνο κατά την άφιξη του συρμού. Οι συρμοί είναι τελευταίας τεχνολογίας, υπεραυτόματοι, χωρίς οδηγό και χρη­σιμοποιούν σύγχρονο ασύρματο σύστημα σηματοδότησης για την επικοινωνία με το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας.Το υπό κατασκευή έργο της Βασικής Γραμμής καθώς και της Επέκτασης στην Καλαμαριά περιλαμβάνει τη μελέτη και την κατασκευή 14,4 χλμ. γραμμής με δύο ανεξάρτητες σήραγγες και 18 σταθμούς.

Τα σύγχρονα κτίρια που αξίζει να επισκεφθούμε 

nefeli-1-apartments-01.jpg
"Nefeli-1". Photo credits: Render Makridis Associates

Μοντέρνες κατασκευές και design μας προσκαλούν σε μια δημιουργική εμπειρία. Το κτίριο "Nefeli-1" αποτελεί χαρακτηριστική εγκατάσταση του ’60, που στέγαζε το πρώην Ξενοδοχείο Νεφέλη και ανακαινίστηκε πλήρως το 2022 για να φιλοξενήσει τις νέες πολυτελείς κατοικίες ως Nefeli 1. Το ένα εκ των δύο επισκέψιμων διαμερισμάτων σχεδιάστηκε από το γραφείο Deda & Architects, ενώ το δεύτερο από το γραφείο Makridis Associates.

the-slender-apartment-02.jpg
Slender apartment. Photo credits: Kimberley Powell

Το slender apartment είναι ένα ακόμη διαμέρισμα, που αξίζει να γνωρίσουμε. Σε τυπική πολυκατοικία του 1973, ανακαινίστηκε το 2020 από το αρχιτεκτονικό γραφείο Urban Soul Project με βασικό στόχο της αξιοποίηση του ανοίγματος θέασης προς το Θερμαϊκό κόλπο.

beetroot-2.jpg
Beetroot design group. Photo credits: Χριστίνα Δημητριάδου

Ένας ακόμη χώρος που αποτελεί διατηρητέο μνημείο και ιστορικό χάνι στην καρδιά της πόλης, σχεδιασμένο το 1926 από τον αρχιτέκτονα Leonardo Gennari. Από το 2018 και έπειτα από την πλήρη ανακαίνιση του, αποτελεί το νέο «σπίτι» της Beetroot Studio.

down-to-earth-apartment-02.jpg

Ακόμη μια moden κατοικία είναι το "Down to earth apartment". Ένα διαμέρισμα σε τυπική πολυκατοικία του 2000, κατασκευασμένη από τον A.O.O.A. (Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών). Το 2020 ανακαινίστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Kostoglou Architettura.

air-white-tower-apartment-01-tvDOo.jpg

Σε τυπική μεταπολεμική πολυκατοικία του 1957, βρίσκεται το air tower apartment, ένα σύγχρονο αστικό διαμέρισμα με αισθητική που φέρνει τα 90’s στο millenium. Ανακαινίστηκε το 2021 από το γραφείο Giannikis SHOP.

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα νέα μας μέσα στο σαββατοκύριακο!

Info: Μπορείτε να ενημερωθείτε για το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Κεντρική φωτογραφία: Πυγμαλίων Καρατζάς