fbpixel

Search icon
Search
Οι τροφές που προκαλούν λιπαρότητα στην επιδερμίδα & πρέπει να αποφεύγετε
WELLNESS

Οι τροφές που προκαλούν λιπαρότητα στην επιδερμίδα & πρέπει να αποφεύγετε

Αισθανθείτε καλύτερα και δείτε την όψη σας να λάμπει


Δεν είναι μυστικό ότι το υγιές δέρμα ξεκινά εκ των έσω. Αυτό που τρώτε έχει μαζική επίδραση όχι μόνο στο βάρος, την υγεία και τη συνολική σας διάθεση, αλλά και στην επιδερμίδα, τα μαλλιά και τα νύχια σας. Ενώ είναι απολύτως φυσιολογικό να έχετε ένα λιπαρό τύπο δέρματος, εάν παράγετε υπερβολικό έλαιο, που οδηγεί σε ξεσπάσματα και ακμή, ίσως αξίζει να κοιτάξετε λίγο περισσότερο μήπως αυτό οφείλετε στη διατροφή σας. Γιατί; Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα, που μπορούν να προκαλέσουν λιπαρότητα και να οδηγήσουν σε υπερβολικό σμήγμα και κατ' επέκταση τα ενοχλητικά σπυράκια.

Δείτε, λοιπόν, ποια είναι αυτά, διώξτε τα από το καθημερινό σας διατροφολόγιο και αποκτήστε flawless και πιο matte επιδερμίδα asap!

Αλάτι

shutterstock-1145124851.jpg

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και κατακράτηση υγρών στην περιοχή της κοιλιάς, όπως πολύ καλά γνωρίζετε. «Μπορεί, επίσης, να οδηγήσει και σε αύξηση της λιπαρότητας στην επιδερμίδα, αφού το δέρμα προσπαθεί να καταπολεμήσει την αφυδάτωση, που προκαλείται από το αλάτι, παράγοντας περισσότερα φυσικά έλαια» εξηγεί η διακεκριμένη διατροφολόγος Patricia Boland. Φροντίστε, λοιπόν, να περιορίσετε την ποσότητα των αλμυρών εδεσμάτων που καταναλώνετε και προσπαθήστε να το αντικαταστήσετε με λεμόνι, που προσφέρει λάμψη χωρίς περιττές και ενοχλητικές γυαλάδες. Plus, με τη μείωσή του αλατιού θα αποφύγετε και το ενοχλητικό φούσκωμα.

Κόκκινο κρέας

shutterstock-547416394.jpg

Το κόκκινο κρέας (όπως το μοσχαρίσιο και το μπέικον) μπορεί να είναι υψηλό σε κορεσμένα λίπη, που τελικά αυξάνουν την εμφάνιση φλεγμονών στο δέρμα. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει ενοχλητική λιπαρότητα. Προσπαθήστε, λοιπόν, να περιορίσετε την πρόσληψή του σε μια-δυο φορές τον μήνα και να καταναλώνετε περισσότερο λευκό κρέας, όπως πουλερικά ή ψάρι, με πλούσιες σαλάτες ή βραστά λαχανικά.

Ζάχαρη

shutterstock-296066060.jpg

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη αυξάνουν την παραγωγή του IGF-1, μιας πεπτιδικής ορμόνης που διεγείρει την ανάπτυξη, αλλά κάποιες φορές και υπερπαραγωγή σμήγματος στην επιδερμίδα. Όπως καταλαβαίνετε, τα γλυκά εκτός από περιττά κιλά, δημιουργούν ένα άκρως dewy skin. Δοκιμάστε, λοιπόν, να αλλάξετε τις σοκολάτες και τα γλυκά σνακ, που επιλέγετε να φάτε στο γραφείο ή μετά τον απογευματινό σας καφέ με ένα μήλο και λίγο φυστικοβούτυρο ή άλλα φρούτα εποχής με λίγο μέλι και κανέλα. Εντάξει, σίγουρα δεν είναι το ίδιο, αλλά αποτελούν μια descent εναλλακτική όταν θέλετε κάτι healhty & tasty.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

shutterstock-1679020261.jpg

«Πάντα λέω στους πελάτες μου να μην υπερβαίνουν την πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, γιατί μπορεί να προκαλέσει έντονο σμήγμα, οπότε φροντίζω να τους στρέφω περισσότερο προς τα φυτικά προϊόντα, όπως το γάλα βρώμης ή αμυγδάλου» προτείνει η Jenna Hope, γνωστή Αμερικανίδα δερματολόγος. «Προσέξτε περισσότερο το πλήρες γάλα, γιατί όπως δείχνουν επιστημονικές έρευνες μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση στο IGF-1. Και πάντοτε να προσπαθείτε να επιλέγετε βιολογικά προϊόντα». Εάν, λοιπόν, κάνετε αυτές τις αλλαγές στο καθημερινό σας τραπέζι, θα δείτε γρήγορα την επιδερμίδα σας να αλλάζει, να αποβάλει την περιττή λιπαρότητα και να είναι αψεγάδιαστη.

Υδατάνθρακες

shutterstock-600707687.jpg

«Όπως και η ζάχαρη, έτσι και τα τρόφιμα με εξαιρετικά μεγάλη ποσότητα σε υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ψωμί, λευκά ζυμαρικά και ρύζι μπορούν επίσης να αυξήσουν την παραγωγή της πεπτιδικής ορμόνης, στην οποία οφείλεται η υπερπαραγωγή σμήγματος» προσθέτει η Hope. Μια εύκολη αλλαγή που πρέπει να κάνετε, λοιπόν, στο διατροφολόγιό σας είναι να αντικαταστήσετε τα τρόφιμα αυτά με ολικής άλεσης, όπως καστανά ζυμαρικά και ρύζι, που είναι και πιο υγιεινά. Plus, εκτός από τη λιπαρότητα, έτσι θα απαλλαγείτε και από την αίσθηση φουσκώματος.

3 top tips για υγιή επιδερμίδα

  • Μείνετε ενυδατωμένοι. Αυτό βοηθά το δέρμα να απομακρύνει τα απορρίμματα και να διατηρεί τη φυσική υγρασία του.
  • Καλό είναι να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά, καθώς αποτελούν μεγάλη πηγή αντιοξειδωτικών, που βοηθούν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών και των φλεγμονών, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε ερυθρότητα και ακμή.
  • Καταναλώστε ψάρια με ω-3 λιπαρά οξέα. Στόχος σας θα πρέπει να είναι δύο μερίδες την εβδομάδα, που θα αυξήσουν τα επίπεδα του κολλαγόνου στην επιδερμίδα και θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αντιγήρανση.