fbpixel

Search icon
Search
Οι travel editors της Guardian τοποθετούν τη Θεσσαλονίκη στους must-go προορισμούς για το 2022
TRAVEL

Οι travel editors της Guardian τοποθετούν τη Θεσσαλονίκη στους must-go προορισμούς για το 2022

Η Ελλάδα διεκδικεί επάξια μια θέση στους πιο κορυφαίους destinations της νέα χρονιάς


Το 2022 έχει ενταχθεί στη σφαίρα του χρόνου και ήδη έχουμε αρχίσει να σχεδιάζουμε τα επόμενα ταξίδια μας, με την ελπίδα πως όλα θα εξελιχθούν διαφορετικά και θα ζήσουμε και πάλι στους ρυθμούς του παρελθόντος. Με αυτήν τη σκέψη, οι travel editors της Guardian συγκέντρωσαν τους πιο top προορισμούς για να ταξιδέψουμε αυτό το έτος, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, αλλά και η Θεσσαλονίκη μας.

Σε ένα εκτενές δημοσίευμα, με τίτλο «22 ιδέες για βιώσιμες διακοπές το 2022 που ονειρευόμαστε», ο Alex King και ο John Malathronas γράφουν για τη Θεσσαλονίκη και την Ήπειρο, εξηγώντας όλους τους λόγους για τους οποίους ο καθένας οφείλει να βρεθεί στη χώρα μας, αλλά και για εμάς τους ίδιους, ώστε να νιώσουμε τουρίστες στον ίδιο μας τον τόπο.

Άλλη μια φορά που η Ελλάδα βρίσκεται on top και φιγουράρει στη λίστα με τους πιο λατρεμένους προορισμούς παγκοσμίως!

Η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο

shutterstock-1488815270.jpg

Δίνοντας μια πιο inside ματιά στην ιστορία και τη γοητεία της πόλης μας, γίνεται ολοκάθαρη η αγάπη που τρέφει ο κόσμο γι' αυτήν. Το πολιτιστικά δρώμενά της, η θάλασσα και ο ήλιος, η «ζεστασιά» των ντόπιων και τα ιστορικά κτίρια της, είναι -μεταξύ άλλων- αυτά που έχουν τον τρόπο να κεντρίζουν το ενδιαφέρον και να μαγεύουν τους επισκέπτες πριν καν καταφθάσουν εδώ.

Δίνοντας ένα πλήρες travel guide και μια ολοκληρωμένη ατζέντα για κάθε πιθανό επισκέπτη, το θέμα του Alex King αναφέρει like a local:

«Το συγκινητικό βιβλίο του Βρετανού ιστορικού Mark Mazower, Salonica: City of Ghosts, με μετέφερε από τη βυζαντινή στην οθωμανική εποχή, την ενσωμάτωση της πόλης στο νέο ελληνικό κράτος στις αρχές του 20ου αιώνα και τις συνέπειες από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Καθώς μεγάλο μέρος της περιοχής συνεχίζει να βαδίζει σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι βαθύτερης εθνικιστικής εχθρότητας, η ιστορία της διαφορετικότητας και της συνύπαρξης της Θεσσαλονίκης είναι μια υπενθύμιση ότι τα πράγματα δεν πρέπει να είναι έτσι: Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι έζησαν δίπλα-δίπλα ειρηνικά για εκατοντάδες χρόνια.

Η Θεσσαλονίκη ήταν η μόνη πόλη στην Ευρώπη με πλειοψηφικό εβραϊκό πληθυσμό –η «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων», αν και λίγοι επέζησαν από τη ναζιστική κατοχή και το Ολοκαύτωμα. Ωστόσο, η κοσμοπολίτικη και ανοιχτόμυαλη ενέργεια της Θεσσαλονίκης επιβιώνει σήμερα, με μια ζωντανή γαστρονομική και πολιτιστική σκηνή. Πρόσφατα ονομάστηκε η πρώτη πόλη γαστρονομίας της Unesco στην Ελλάδα.

Θα πάω για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο με ένα από τα τρένα υψηλής ταχύτητας από την Αθήνα που ξεκινούν αυτόν τον μήνα. Από το Ηνωμένο Βασίλειο, πάρτε ένα τρένο για Μπάρι ή Ανκόνα στην Ιταλία, μετά με πλοίο για Πάτρα και συνεχίστε με τους ελληνικούς σιδηρόδρομους (ΟΣΕ) μέσω Αθήνας προς Θεσσαλονίκη (με ένα λεωφορείο στο πρώτο, τμήμα Πάτρα-Κιάτο)»

Τα Σύβοτα και η Πρέβεζα

shutterstock-1101645176.jpg
Πρέβεζα

Την ίδια στιγμή, ο John Malathronas φαντάζεται ένα αξέχαστο trip στη μαγευτική και γεμάτη εκπλήξεις Ήπειρο και συγκεκριμένα τα Σύβοτα και την Πρέβεζα. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει, όταν ήταν μικρός είχε ταξιδέψει στην Πρέβεζα και τώρα εύχεται να επιστρέψει.

Αναλυτικότερα, αναφέρει: «Τα Σύβοτα, βορειότερα, παρουσιάζουν ένα αταίριαστο θέαμα στους λάτρεις της Ελλάδας: ένα ορεινό χωριό που κυριαρχεί πάνω από μια υπέροχη ακτή, του οποίου η χαμηλή γραμμή δέντρων μοιάζει με νορβηγικό φιόρδ. Από καιρό λαχταρούσα να εξερευνήσω το αρχιπέλαγος των μικροσκοπικών υπεράκτιων νησιών και τις παρθένες αμμώδεις παραλίες τους».

shutterstock-1179510601.jpg
Σύβοτα


Τόποι που συνδυάζουν τόσο φανταστικά το μπλε της θάλασσας και το πράσινο της πλούσιας βλάστησης. Είναι πραγματικά σημαντικό το γεγονός πως η Ελλάδα ξεχωρίζει σε παγκόσμιο επίπεδο και διεκδικεί επάξια μια θέση στη λίστα των προορισμών που πρέπει να βρίσκονται στην travel list όλων μας. Πέρα από την Ελλάδα, οι editors ξεχωρίζουν και όλους συγκλονιστικούς τόπους, μεταξύ των οποίων η Σκωτία, η Γαλλία και η Ιταλία.

Δείτε και τους 22 προορισμούς για το 2022 εδώ.