fbpixel

Search icon
Search
Οι Ταλιμπάν έστησαν «ενέδρα» στη δημοσιογράφο Christiane Amanpour ενώ το Ιράν «βυθίζεται» στο σκοτάδι
PEOPLE & MOMENTS

Οι Ταλιμπάν έστησαν «ενέδρα» στη δημοσιογράφο Christiane Amanpour ενώ το Ιράν «βυθίζεται» στο σκοτάδι

Η απίστευτη ψυχραιμία της ίδιας και τα λόγια θαυμασμού της Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη


Το Ιράν φλέγεται τις τελευταίες ημέρες, μετά τη δολοφονία της Mahsa Amini, μίας νεαρής κοπέλας που συνελήφθη από την «αστυνομία ηθών» της χώρας, επειδή το hijab της δεν κάλυπτε επαρκώς τα μαλλιά της. Το κορίτσι αυτό έχασε τη ζωή της από τα χέρια αδίστακτων ανδρών κι εκατοντάδες γυναίκες κι όχι μόνο βγήκαν στους δρόμους, ζητώντας να μπει πια ένα τέλος. Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ, οι Ταλιμπάν στήνουν «ενέδρα» στην Christiane Amanpour με μάρτυρα τη Μαρέβα Μητσοτάκη! Η γνωστή δημοσιογράφος αρνήθηκε να πάρει συνέντευξη από τον Πρόεδρο του Ιράν, Ebrahim Raisi επειδή απαίτησε να φορέσει ισλαμική μαντίλα. Μερικοί άνθρωποι δημιουργούν τη δική τους πραγματικότητα και θέλουν να γυρίσουν τον κόσμο πολλούς αιώνοες πίσω και να τον βυθίσουν στο σκοτάδι...

Νέο απίστευτο περιστατικό στις ΗΠΑ!

Η «παγίδα» στην Christiane Amanpour

2-TyufY.jpg

Πριν από μερικές ημέρες και μετά από όσα έγιναν στο Ιράν, με αφορμή το θάνατο της Mahsa Amini, η Christiane Amanpour κλήθηκε να πάρει μία συνέντευξη από τον Πρόεδρο του Ιράν, Ebrahim Raisi, για λογαριασμό του CNN. Πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές και δημοφιλείς δημοσιογράφους του κορυφαίου δημοσιογραφικού δικτύου και μία γυναίκα με πολύ ισχυρή προσωπικότητα. Η συνέντευξη δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Η Ιρανοβρετανή δημοσιογράφος αρνήθηκε να φορέσει μαντήλα, κάτι που απαίτησε ο Raisi και κάπως έτσι, τα πράγματα άλλαξαν πολύ γρήγορα. Η Amanpour δέχθηκε δεκάδες μηνύματα από ανθρώπους που τη στήριζαν για την κίνησή της αυτή, ωστόσο, όπως φαίνεται υπήρξαν κι αυτοί που ενοχλήθηκαν. Άνθρωποι που έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι κι επιμένουν να βλέπουν τις γυναίκες ως κάτι διαφορετικό.

Η γνωστή δημοσιογράφος πρωταγωνίστησε σε ένα επεισόδιο έξω από το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όταν εκπρόσωπος των Ταλιμπάν της έστησε... «παγίδα» παρουσία πολλών ανθρώπων, μεταξύ αυτών και της Μαρέβα Μητσοτάκη. Ο συγκεκριμένος άνδρας της επιτέθηκε λεκτικά, με την Amanpour να αντιδρά με απίστευτη ψυχραιμία και να του απαντά ακριβώς όπως έπρεπε, κερδίζοντας -για μία ακόμη φορά- τον σεβασμό και τον θαυμασμό όλων. Υπήρχαν πολλοί αυτόπτες μάρτυρες, θα μπορούσε κι η ίδια να ξεφύγει ή να αντιδράσει αλλιώς, αλλά δεν το έκανε. «Η Christiane είναι φίλη μου και τη θεωρώ κορυφαία δημοσιογράφο», ανέφερε από τη μεριά της, η Μαρέβα Μητσοτάκη, με τις δύο γυναίκες να έχουν δημιουργήσει μία ισχυρή φιλία. Δεν επρόκειτο απλά για μία τυχαία κίνηση των Ταλιμπάν κι αυτό υποστηρίζουν και πολλά ξένα μέσα. Οι άνδρες αυτοί προσπαθούν να στείλουν τα μηνύματά τους με κάθε τρόπο, χωρίς δισταγμό, χωρίς κανένα φόβο. Δε γνωρίζουν τα όρια. Η Christiane Amanpour από την άλλη, είναι μία γυναίκα που δε λυγίζει. Το 2021, ανακοίνωσε ότι πάσχει από καρκίνο των ωοθηκών κι υποβλήθηκε σε χημειοθεραπείες κι αυτή ήταν -ίσως- η πιο μεγάλη κι η πιο σημαντική της μάχη. Είναι μία μαχήτρια και στάθηκε επάξια απέναντι από το απόλυτο σκοτάδι, δίνοντας την καλύτερη απάντηση!

Το Ιράν «βυθίζεται»

titlo-VfgUK.jpg


Μία νεαρή κοπέλα έχασε τη ζωή της, επειδή... τόλμησε να αφήσει ακάλυπτο μέρος των μαλλιών της. Μία άλλη γυναίκα, δέχθηκε επίθεση επειδή δεν φόρεσε μαντήλα. Στο Ιράν η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και καθημερινά, δεκάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, με την ανοχή της ηγεσίας της χώρας. Μία ακόμη νεαρή κοπέλα, η Hadis Najafi δολοφονήθηκε με απίστευτη αγριότητα, στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών σε μία πολύ σκληρή κοινωνία. Το «κορίτσι με την αλογοουρά» που έγινε σύμβολο των διαδηλώσεων στο Ιράν, έχασε τη ζωή του με τον πιο τραγικό τρόπο. Δε φοβήθηκε και δε λύγισε ποτέ. Συμμετείχε στις διαδηλώσεις χωρίς να φοράει τη μαντήλα της και δε σταμάτησε λεπτό να φωνάζει, να διεκδικεί, να απαιτεί. Στα social media έχει γίνει viral το video που τη δείχνει να μαζεύει τα μαλλιά της και να ετοιμάζεται για μία από τις διαδηλώσεις. Ήταν η τελευταία της. Λίγο αργότερα, άφησε την τελευταία της πνοή στο έδαφος.

Η νεαρή Ιρανή, τουρκικής καταγωγής, δολοφονήθηκε την περασμένη Πέμπτη από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν κατά την διάρκεια διαδηλώσεων στην πόλη Καράτζ, 36 χλμ. δυτικά της Τεχεράνης. Στάθηκε με θάρρος απέναντι στους άνδρες της ιρανικής αστυνομίας, χωρίς να φορά την υποχρεωτική από την «αστυνομία ηθών» hijab και δέχθηκε έξι σφαίρες, στο λαιμό, το πρόσωπο και την καρδιά. Αρνήθηκε να μείνει σιωπηλή μετά το θάνατο της Mahsa Amini και πάλεψε με όλες τις δυνάμεις της. Ήταν ένα ακόμη νεαρό κορίτσι, που διεκδίκησε την ελευθερία τη δική της, αλλά και της χώρας της. Που ζητούσε ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για όλες τις γυναίκες του Ιράν -κι όχι μόνο- που βλέπουν τη ζωή τους να χάνεται μέσα από τα χέρια τους και να γίνονται αντικείμενο των ανδρών. Το Ιράν θρηνεί για την Mahsa Amini, την Hadis Najafi κι όλους όσους -άνδρες και γυναίκες- έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις αυτές κι ο κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις, ευελπιστώντας ότι θα μπει ένα τέλος, αν και το περιστατικό στις ΗΠΑ με πρωταγωνίστρια την Christiane Amanpour, μας δείχνει το αντίθετο...