Η βιταμίνη C, ή αλλιώς το ασκορβικό οξύ, είναι απαραίτητο το καλοκαίρι. Γιατί; Προστατεύει το δέρμα από τις βλάβες του ήλιου και βοηθά στην επίτευξη βαθύτερου κι εντονότερου μαυρίσματος. Ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1930 από τον Ούγγρο επιστήμονα Albert Szent-Györgyi, προστατεύει το δέρμα από την πρόωρη γήρανση και προάγει την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο το στηρίζει και το κάνει πιο σφριγηλό και ελαστικό.
Πώς όμως, μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετή ποσότητα;
Μια λύση είναι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C: η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 75mg για τις γυναίκες και 90mg για τους άνδρες. Αλλά το καλύτερο, όπως συνιστούν οι διατροφολόγοι, είναι να την λαμβάνετε μέσω της διατροφής σας. Πώς; Είναι πολύ απλό. Πολλά νόστιμα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη C και περιέχουν φλαβονοειδή που διευκολύνουν την απορρόφησή της.
Τα οφέλη της βιταμίνης C
- Είναι αντιοξειδωτικό και προλαμβάνει την κυτταρική γήρανση.
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει από εποχικές ασθένειες.
- Προάγει την απορρόφηση του σιδήρου και συμβάλλει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
- Είναι ευεργετική για το καρδιαγγειακό σύστημα.
- Προστατεύει τα μαλλιά από τις περιβαλλοντικές επιθέσεις.
- Διατηρεί υγιείς συνδετικούς ιστούς, επιταχύνει την επούλωση πληγών και προλαμβάνει την αιμορραγία.
- Συμμετέχει στη σύνθεση ορισμένων νευροδιαβιβαστών και ορμονών, όπως η σεροτονίνη.
- Παίζει ρόλο στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και στις ψυχολογικές λειτουργίες.
Ανακαλύψτε παρακάτω 5 τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C που πρέπει να καταναλώνετε εκ περιτροπής σε καθημερινή βάση. Να θυμάστε ότι, σε αντίθεση με τα συμπληρώματα διατροφής (περισσότερα από 1000 mg μπορεί να προκαλέσουν γαστρικές και εντερικές διαταραχές), τα τρόφιμα δεν παρέχουν ποτέ «υπερβολική» ποσότητα βιταμίνης C. Μια συμβουλή: αποφύγετε το υπερβολικό μαγείρεμα αυτών των τροφίμων και καταναλώστε τα ωμά. Η βιταμίνη C είναι ευαίσθητη στη θερμότητα και εξαφανίζεται όταν μαγειρεύεται.
The Foods
1) Chili pepper
Οι πιπεριές είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε βιταμίνη C: 100 γραμμάρια παρέχουν περίπου 229 mg αυτής της βιταμίνης. Αυτά τα πικάντικα λαχανικά περιέχουν επίσης μια σημαντική δόση βιταμίνης Α ή ρετινόλης - μια ουσία που έχει αντιγηραντική δράση στο δέρμα. Προσθέστε πιπεριά στα ζυμαρικά σας, στα πιάτα με κρέας και ψάρι, στις σαλάτες και στα gazpachos.
2) Μούρα
Όλα τα μούρα, και ιδιαίτερα τα μαύρα φραγκοστάφυλα, είναι πλούσια σε βιταμίνη C (100 γραμμάρια παρέχουν 180mg βιταμίνης C). Προσπαθήστε να τα καταναλώνετε τακτικά, συμπεριλαμβάνοντάς τα στα πρωινά σας smoothies, προσθέτοντάς τα στο γιαούρτι σας ή απολαμβάνοντας τα ως σνακ με μερικά αμύγδαλα, κάσιους ή καρύδια.
3) Πορτοκάλι (και άλλα εσπεριδοειδή)
Δεν είναι τυχαίο ότι είναι το πρώτο φρούτο που σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε τη βιταμίνη C: τα πορτοκάλια, όπως και όλα τα εσπεριδοειδή, περιέχουν μεγάλες ποσότητες. Ένα μέτριο πορτοκάλι παρέχει περίπου 75 mg και μισό γκρέιπφρουτ περίπου 39 mg. Οι χυμοί είναι εξαιρετικοί, αλλά πρέπει να πίνεται φρέσκοι (και γρήγορα) για να μην οξειδώνεται η βιταμίνη C.
4) Μπρόκολο
Το μπρόκολο περιέχει περίπου 89 mg ανά 100 γρ. Το έχετε φάει ποτέ ωμό, σε λεπτές φέτες, σε σαλάτα, με σάλτσα από ταχίνι, λεμόνι, ελαιόλαδο και σάλτσα σόγιας; Αν δεν σας αρέσει ωμό, αχνίστε το γρήγορα και απολαύστε το όσο είναι ακόμα τραγανό, με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λεμόνι και θαλασσινό αλάτι.
5) Φράουλες
Ένα φλιτζάνι με 4 έως 5 μέτριες φράουλες περιέχει περίπου 49 mg βιταμίνης C. Φάτε τις με ελληνικό γιαούρτι, ως μέρος smoothies και αποθηκεύστε τις στην κατάψυξη για να τις απολαμβάνετε ακόμη και μετά το τέλος της καλοκαιρινής σεζόν.