fbpixel

Search icon
Search
Οι πιο updated προτάσεις που θα απολαύσουμε αυτές τις ημέρες στην Αθήνα
ARTS & CULTURE

Οι πιο updated προτάσεις που θα απολαύσουμε αυτές τις ημέρες στην Αθήνα

Ό,τι νέο δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής σας


Η Αθήνα αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για μια μίνι απόδραση, καθώς οι καυτές ημέρες του καλοκαιριού εκεί γεμίζουν με τις πιο updated προτάσεις για κάθε στιγμή και για όλα τα γούστα. Από νέα ανοίγματα μέχρι συναυλίες και πολιτιστικά δρώμενα, η αθηναϊκή σκηνή εμπλουτίζεται με γεγονότα κι εμπειρίες που δεν πρέπει να διαφύγουν της προσοχής σας, είτε είστε κάτοικοι είτε απλώς επισκέπτες στην πρωτεύουσα.

Κρατήστε σημειώσεις...

For Theater Lovers


Comédie-Française - Tiago Rodrigues ''Not Hecuba'' στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

comdie-franaise-tiago-rodrigues-not-hecuba-photo-30745.jpg

Μετά τη θριαμβευτική υποδοχή της παράστασης Ηλέκτρα / Ορέστης σε σκηνοθεσία Ίβο βαν Χόβε το 2019, ο κορυφαίος θίασος της Κομεντί Φρανσέζ έρχεται ξανά στην Επίδαυρο συμπράττοντας αυτή τη φορά με τον πολυσυζητημένο Πορτογάλο σκηνοθέτη Τιάγκο Ροντρίγκες, νέο διευθυντή του Φεστιβάλ της Αβινιόν. Στην πρώτη του συνεργασία με τον θίασο της Κομεντί Φρανσέζ, ο Τιάγκο Ροντρίγκες καταπιάνεται με την ιστορία της Εκάβης. Και όπως γίνεται πάντα στο χαρακτηριστικό μετωπικό του ιδίωμα, συμπλέκει το δράμα ενός αρχαίου μ’ ενός σύγχρονου ήρωα στον ίδιο διαχρονικό καμβά: εδώ μια Τρωαδίτισσα με μια γυναίκα σημερινή, ηθοποιό και μητέρα. Ο Τιάγκο Ροντρίγκες συνηθίζει να λέει ότι δεν γράφει για το θέατρο, αλλά για τους / τις ηθοποιούς που κάνουν το έργο στο θέατρο. Στο έργο, μια ηθοποιός κάνει πρόβα στην Εκάβη του Ευριπίδη. Υποδύεται τον ρόλο της χήρας του Πριάμου. Που με την ήττα της Τροίας έχασε τα πάντα: τον άντρα της, τον θρόνο της, την ελευθερία της και, το πλέον οδυνηρό, σχεδόν όλα τα παιδιά της. Είναι μια γυναίκα που αξιώνει δικαιοσύνη. Κείμενο – Σκηνοθεσία: Tiago Rodrigues. Παίζουν: Eric Génovèse, Denis Podalydès, Elsa Lepoivre, Loïc Corbery, Gaël Kamilindi, Elissa Alloula, Séphora Pondi.

Info: Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (Ναυπλίου - Επιδαύρου), 26 & 27 Ιουλίου στις 21:00.

«Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς» του Λέοντος Τολστόι στο Δημοτικό θέατρο Ηλιούπολης

dsc09112-1024x692.webp

Ο ευκατάστατος δικαστής Ιβάν Ιλίτς, αρρωσταίνει βαριά. Η αρρώστια κι ο επικείμενος Θάνατός του, εκμηδενίζουν όλη την προηγούμενη ζωή του. Επιτυχίες, ανούσιες συναναστροφές, εξουσία, κύρος και χρήμα στέκουν αδύναμα μπροστά στο τέλος. Ολόκληρη η ύπαρξη του Ιβάν Ιλίτς σείεται συθέμελα γιατί, όσο κι αν προσπαθεί να αποδεχτεί το συμπέρασμα ότι «ο Γάιος είναι άνθρωπος, οι άνθρωποι είναι θνητοί, άρα ο Γάιος είναι θνητός» που διδάχτηκε κατά την περίοδο των φοιτητικών του χρόνων, το Εγώ του τον κρατάει γερά δέσμιο του. Ο Γάιος ναι... αυτός όμως όχι! Αυτός μπορεί να ξεγελάσει τον Θάνατο! Διασκευή/Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη. Παίζουν: Γιώργος Γαλίτης, Θανάσης Κουρλαμπάς.

Info: Δημοτικό Θέατρο Άλσους (Δ. Κιντής, Γαρδίκη και Σμόλικα, Ηλιούπολη), 28 Ιουλίου στις 21:15.

«Η Θάλασσα και ο Γέρος» στο Θέατρο Βράχων

873077.jpg

Μια διασκευή βασισμένη στο κλασικό και βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο «Ο γέρος και η θάλασσα» του Έρνεστ Χέμινγουεϊ μετά το οποίο του απονεμήθηκε και το Νόμπελ λογοτεχνίας. Το έργο αυτό κατατάσσεται στα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και παρομοιάζεται με ομηρικό έπος. Περιγράφει την ιστορία ενός ψαρά, του Σαντιάγο -τον οποίο υποδύεται ο Τάσος Νούσιας- και το ταξίδι του στην ανεξερεύνητη και απέραντη θάλασσα. Την επική συνάντησή του με ένα υπέροχο μπλε μάρλιν, το οποίο ο ήρωας κατάφερε να ψαρέψει μετά από 84 ημέρες χωρίς ψαριά. Το ψάρι είναι πολύ δυνατό, ο Σαντιάγο δεν καταφέρνει να το σκοτώσει και εκείνο αγκιστρωμένο από την πετονιά του, τραβάει αυτόν και τη μικρή του βάρκα όλο και πιο βαθιά στη θάλασσα για τρεις μέρες και τρεις νύχτες. Ο Σαντιάγο τελικά καταφέρνει να σκοτώσει το ψάρι αλλά επειδή είναι πολύ μεγάλο για να χωρέσει στη βάρκα το δένει στο πλάι της. Στο δρόμο της επιστροφής καρχαρίες του επιτίθενται και τρώνε όλη τη σάρκα του πελώριου ψαριού. Κάτω από αυτή την απλή ιστορία, κρύβεται ένας κόσμος πλούσιος σε συμβολισμούς και μεταφορές για την αναζήτηση του σκοπού, την αντοχή του ανθρώπινου πνεύματος και τη συγκρουσιακή σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον. Σκηνοθεσία: Μαρλέν Καμίνκσι. Παίζουν: Τάσος Νούσιας, Βασίλης Μηλιώνης, Φαίδρα Σούτου.

Info: Θέατρο Βράχων (Οδός Ταταούλων, Βύρωνας - Υμηττός), 30 Ιουλίου στις 21:30.


Music Nights


Ελεωνόρα Ζουγανέλη «Σε άλλα μονοπάτια»

unnamed-3-LMIkd.jpg

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες της νέας γενιάς, επιστρέφει στο Φεστιβάλ, μετά την εξαιρετική της συναυλία - αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη που γέμισε ασφυκτικά το Ηρώδειο το 2014. Με ακουστική διάθεση και μια μπάντα που δημιουργήθηκε ειδικά για την παράσταση στην ατμοσφαιρική Μικρή Επίδαυρο, η ερμηνεύτρια θα περιπλανηθεί αυτή τη φορά στους δρόμους του λαϊκού μας τραγουδιού με αφετηρία το «Μονοπάτι» του Γιώργου Μουζάκη, δίνοντας νέα πνοή σε διαλεχτά λαϊκά, ελαφρά και αρχοντορεμπέτικα και θα φτάσει μέχρι το σήμερα του λαϊκού μας τραγουδιού, κάνοντας και κάποιες «στάσεις» σε λαϊκά τραγούδια της Μεσογείου. Όλα αυτά με μια εξαμελή ομάδα μουσικών υπό την καθοδήγηση του εξαιρετικού μουσικού Θωμά Κωνσταντίνου. Μια βραδιά γεμάτη συναίσθημα και μνήμες που γεφυρώνουν το χθες με το σήμερα.

Info: Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου (Παλαιά Επίδαυρος), 26 & 27 Ιουλίου στις 21:30.

Εθνική Λυρική Σκηνή, Pier Giorgio Morandi, Κωνσταντίνος Ρήγος «Τραβιάτα του Τζουζέπε Βέρντι»

gno-traviata-photo-andreas-simopoulos-2-1.jpg

Το πρόγραμμα του Ηρωδείου ολοκληρώνεται με την Τραβιάτα του Βέρντι, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, που πρωτοπαρουσιάστηκε από τη ΕΛΣ στο ρωμαϊκό ωδείο το καλοκαίρι του 2019 με ξεχωριστή επιτυχία. Ο άτυχος έρωτας της «Κυρίας με τις καμέλιες» για τον Αλφρέντο Ζερμόν, όπως τον εμπνεύστηκε και τον μελοποίησε ο Βέρντι μέσα από μελωδίες μοναδικής δύναμης, οι οποίες γράφονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην καρδιά, θα ζωντανέψει για τέσσερις παραστάσεις. Στην πρώτη διανομή η Αμερικανίδα superstar της όπερας Ναντίν Σιέρα θα ερμηνεύσει τον ρόλο της Βιολέτας Βαλερί, με τον ανερχόμενο τενόρο Φρέντι Ντε Τομάζο στον ρόλο του Αλφρέντο Ζερμόν και τον διεθνώς αναγνωρισμένο βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά στον ρόλο του Τζόρτζιο Ζερμόν. Στο δεύτερο καστ, δύο διεθνώς αναγνωρισμένοι πρωταγωνιστές της ΕΛΣ, η Βασιλική Καραγιάννη και ο Τάσσης Χριστογιαννόπουλος στους ρόλους της Βιολέτας Βαλερί και του Τζόρτζιο Ζερμόν αντίστοιχα, και ο διάσημος Ιταλός τενόρος Φραντσέσκο Ντεμούρο στον ρόλο του Αλφρέντο.

Info: Ωδείο Ηρώδου Αττικού - Ηρώδειο (Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Πλάκα - Ακρόπολη), 27 - 31 Ιουλίου στις 21:00.

Release Athens 2024: Behemoth, Testament, Pestilence Live

ap22338108495541-scaled.jpg

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament, την Κυριακή 28 Ιουλίου, στην Πλατεία Νερού. Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, εκ των κορυφαίων ονομάτων του progressive death metal, σε μια μοναδική βραδιά για τους απανταχού metalheads. Οι Behemoth δημιουργήθηκαν το 1991 από τον αινιγματικό frontman και κιθαρίστα, Adam "Nergal" Darski, και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη -θρυλική πια- σκηνή ακραίου ήχου της Πολωνίας. Αν και οι ρίζες τους βρίσκονται αναμφίβολα στο black metal, χάρις το μοναδικό όραμα του Nergal εξελίχθηκαν σε ένα από τα πιο ξεχωριστά συγκροτήματα των τελευταίων δεκαετιών. Οι Testament δημιουργήθηκαν το 1983 στην Καλιφόρνια και γρήγορα έγιναν από τα κορυφαία ονόματα της περιβόητης Bay Area Thrash σκηνής των 80s, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκρηξη του σκληρού ήχου σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι Pestilence είναι μια από τις πρώτες σπουδαίες μπάντες που αναδείχτηκαν από την Ολλανδική extreme metal σκηνή των 80s.

Info: Πλατεία Νερού Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου (Λεωφόρος Ποσειδώνος, ανάμεσα στα γήπεδα Tae Kwon Do και Beach Volley), 28 Ιουλίου στις 17:00.


New in Town


Dogpound

2024-07-09.jpg

Με σύνθημα "Home or Not", το Dogpound είναι η νέα αθηναϊκή άφιξη που ήδη έχει καταφέρει να συζητηθεί. Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο στην καρδιά της πόλης που έχει το δικό του bar, για το οποίο ακούγεται πως προσφέρει super tasty πίτσα, cocktails κι ελληνικές μπύρες. Έχει μετατραπεί σε ανάσα δροσιάς, καθώς ο χώρος του κλιματίζεται και δεν έχει τραπεζοκαθίσματα εξωτερικά και γίνεται meeting point τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της πόλης. Plus, τα βινύλια και τα DJ sets δημιουργούν την τέλεια ατμόσφαιρα!

Info: Dogpound, Αγίας Ειρήνης 8, Μοναστηράκι.