fbpixel

Search icon
Search
Οι κινηματογραφιστές του Παρισιού τάσσονται υπέρ της ισορροπίας των φύλων και της καταπολέμησης του σεξισμού
ARTS & CULTURE

Οι κινηματογραφιστές του Παρισιού τάσσονται υπέρ της ισορροπίας των φύλων και της καταπολέμησης του σεξισμού

H Πόλη του Φωτός, ένα από τα πιο περιζήτητα σημεία στον κόσμο για γυρίσματα επί τόπου, χορηγεί άδειες γυρισμάτων αξίας περίπου 7.000 ημερών κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, διαφημίσεων και μουσικών βίντεο


Οι κινηματογραφιστές που θέλουν να πραγματοποιήσουν γυρίσματα στους εμβληματικούς δρόμους του Παρισιού θα πρέπει να υποσχεθούν ότι θα καταπολεμήσουν τον σεξισμό, τις διακρίσεις και τη σεξουαλική βία στα γυρίσματα, σύμφωνα με κανονισμό που εγκρίθηκε την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου από τους δημοτικούς συμβούλους.

Ο κανονισμός, που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2025, απαιτεί από τις εταιρείες παραγωγής που αναζητούν άδεια κινηματογράφησης στη γαλλική πρωτεύουσα να υπογράψουν έναν «χάρτη» που δεσμεύεται να προωθήσει την ισορροπία των φύλων στα γυρίσματα, να εκπαιδεύσει τα συνεργεία κατά του σεξισμού και να καταπολεμήσει τις διακρίσεις και τη βία λόγω φύλου.

paris.png


Οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να θέσουν σε εφαρμογή ειδικά μέτρα για την προστασία όσων εμπλέκονται στα γυρίσματα σεξουαλικών σκηνών - μια πλευρά της βιομηχανίας που έχει μεταμορφωθεί από τότε που εξερράγη το κίνημα "Me Too" το 2017. Δεν είναι σαφές πώς ακριβώς θα εφαρμοστούν αυτοί οι κανονισμοί για τις εταιρείες που υπογράφουν τον «χάρτη», ο οποίος ουσιαστικά επεκτείνει τους κανονισμούς που ισχύουν ήδη για όλες τις γαλλικές παραγωγές σε διεθνείς παραγωγές που πραγματοποιούνται στο Παρίσι.

Το μέτρο «επεκτείνει αυτό που υιοθετήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το οποίο ισχύει μόνο για την κινηματογραφική βιομηχανία», δήλωσε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Carine Rolland. Προς το παρόν, αυτό το νέο μέτρο αφορά μόνο κινηματογραφικές παραγωγές, αλλά μπορεί να επηρεάσει τηλεοπτικές παραγωγές, όπως το Emily in Paris στο μέλλον.

Το Παρίσι έχει γίνει μια όλο και πιο επιθυμητή τοποθεσία γυρισμάτων παραγωγής, έχοντας πάντα εμφανιστεί σε μεγάλο βαθμό στη γαλλική κινηματογραφική βιομηχανία. Κάθε χρόνο, η πόλη χορηγεί άδειες γυρισμάτων αξίας άνω των 7.000 ημερών για τα πάντα, από τηλεοπτικές σειρές έως διαφημίσεις. Η μαγνητοσκόπηση υπαίθριων σκηνών με τον Πύργο του Άιφελ ή την Αψίδα του Θριάμβου στο παρασκήνιο δεν είναι απαραίτητη για τις περισσότερες παραγωγές με επίκεντρο το Παρίσι, αλλά αν θέλουν να το πραγματοποιήσουν, πρέπει να λάβουν άδεια κινηματογράφησης από την αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού.

aucuns-tournages-de-films-daction-ou-depoque-a-paris-pendant-les-jo-833x469.jpg


Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση, εάν το συνεργείο κινηματογράφησης αποτελείται κάτω από 10 άτομα και είναι πριν από τις 11 μ.μ., επιτρέπεται να η κινηματογράφηση. Αυτό βοηθά στην ενθάρρυνση των ανεξάρτητων κινηματογραφιστών, όπως εκείνοι του γαλλικού Νέου Κύματος, που έχουν εμπνεύσει μεγάλο μέρος της τρέχουσας γενιάς κινηματογραφιστών.

Οι μεγαλύτερες παραγωγές θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο Mission Cinéma de la Ville de Paris, το οποίο μπορεί να βοηθήσει με το κλείσιμο των δρόμων και τα γυρίσματα σε εξωτερικούς χώρους σε μια μεγάλη πόλη.

Κάθε χρόνο, το Συμβούλιο του Παρισιού θα αξιολογεί την εφαρμογή του «χάρτη», ενισχύοντας τη δέσμευση της πόλης να παρέχει ένα ασφαλές και σεβαστό εργασιακό περιβάλλον για όλους όσους εμπλέκονται στις παραγωγές. Η Carine Rolland πρόσθεσε ότι το μέτρο αυτό έχει ως στόχο να καταστήσει το Παρίσι όχι μόνο μια ουσιαστική πρωτεύουσα για τα γυρίσματα, αλλά και ένα μοντέλο καλών πρακτικών για την καταπολέμηση της βίας και των διακρίσεων.