fbpixel

Search icon
Search
Art Basel Paris 2024: Ο οίκος Louis Vuitton αποτίνει φόρο τιμής στον Frank Gehry με μια εντυπωσιακή έκθεση στο Grand Palais
ARTS & CULTURE

Art Basel Paris 2024: Ο οίκος Louis Vuitton αποτίνει φόρο τιμής στον Frank Gehry με μια εντυπωσιακή έκθεση στο Grand Palais

Την οποία μπορεί κανείς να δει από σήμερα έως αυτήν την Κυριακή


To φετινό Art Basel ξεκινάει σήμερα, Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, και ολοκληρώνεται αυτήν την Κυριακή στις 20 Οκτωβρίου, με την Πόλη του Φωτός να κινείται σε ρυθμούς τέχνης. Οι εκθέσεις που λαμβάνουν συμμετοχή έχουν κεντρίσει τις τελευταίες μέρες το ενδιαφέρον μας. Για την Art Basel Paris 2024, η Louis Vuitton γιορτάζει τον Frank Gehry φέρνοντας τη μνημειώδη λάμπα του σε σχήμα λευκού ψαριού και άλλα αξεσουάρ στο Grand Palais. Ο φωτισμός κοσμεί το Balcon d'Honneur του παλατιού και φωτίζει τον χώρο τη νύχτα, ενώ μια ξύλινη αψίδα από πηχάκια σε γεωμετρικά μοτίβα περιβάλλει τη λάμπα με τη μορφή ψαριού, την οποία ο Frank Gehry είχε εκθέσει και στο Gagosian της Νέας Υόρκης. 

Η έκθεση είναι ο φόρος τιμής του οίκου σε πολλά από τα σχέδια και τα έργα του αρχιτέκτονα με αυτά, η οποία παρουσιάζεται στο Grand Palais από τις 18 έως τις 20 Οκτωβρίου για τη φετινή Art Basel Paris.
snapinstaapp-463493913-550068964337859-5167369031360437499-n-1080.jpg


O Frank Gehry και η Louis Vuitton μετρούν 20 χρόνια συνεργασίας. Ο αρχιτέκτονας, καλλιτέχνης και σχεδιαστής είναι ο ιθύνων νους του Maison Louis Vuitton Seoul, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του το 2019, με το γυάλινο εξωτερικό του και τις ρευστές γραμμές του. Δημιούργησε επίσης μια συλλογή από πώματα για τα μπουκάλια αρωμάτων Les Extraits του οίκου το 2021, καθώς και για τα μπουκάλια Les Editions d'Art του 2022, αυτήν τη φορά από γυαλί Murano. Το 2023, η Louis Vuitton παρουσίασε την πρώτη συλλογή τσαντών του Frank Gehry στην Art Basel Miami, όλες εμπνευσμένες από το αρχιτεκτονικό του χαρτοφυλάκιο.

snapinstaapp-463198775-560345006369329-4112014769975618028-n-1080.jpg


H λάμπα με το λευκό ψάρι του Frank Gehry στο Grand Palais συνοδεύεται από μια σειρά από τις πολλές συνεργασίες του με τη Louis Vuitton, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής τσαντών του στην Art Basel Miami το 2023. Στο Παρίσι, ο οίκος «εγκλωβίζει» αυτές τις τσάντες σε γυαλί για να τις θαυμάσουν οι επισκέπτες από κοντά. Είναι εμπνευσμένες από το στιλ του αρχιτέκτονα, το οποίο συχνά αποπνέει ρέουσες γραμμές και αναδιαμορφωμένα σχήματα. Καθώς οι επισκέπτες περιφέρονται, αντικρίζουν τις τσάντες Capucines Mini Blossom και Mini Puzzle και τις χρωματιστές επιφάνειές τους, που παραπέμπουν στη σχεδιαστική άποψη του αρχιτέκτονα για τη διαφάνεια και τα βοτανικά σχήματα.

fireshot-capture-407-louis-vuitton-pays-homage-to-frank-gehry-with-exhibition-in-grand-pal-wwwdesignboomcom.png


Oι άλλες τσάντες, δηλαδή οι Capucines MM Concrete Pockets, BB Shimmer Haze και BB Analog, αντλούν έμπνευση από τα κτίρια που σχεδίασε, όπως το Μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, το Walt Disney Concert Hall στο Λος Άντζελες, το Museum of Pop Culture στο Σιάτλ και το IAC Building στη Νέα Υόρκη. Υπάρχει ένα σύμβολο ζώου στη limited edition συλλογή, το οποίο εμφανίζεται στις τσάντες σε διαφορετικές μορφές. Μοιάζουν με λέπια ψαριού, όπως φαίνεται στην κρεμαστή λάμπα του, ή με αλιγάτορα, όπως φαίνεται στη λαβή της τσάντας BB Croc.

fireshot-capture-408-louis-vuitton-pays-homage-to-frank-gehry-with-exhibition-in-grand-pal-wwwdesignboomcom.png

Τα συγκεκριμένα έργα αποκαλύπτουν την εννοιολογική εξερεύνηση του αρχιτέκτονα και ζωντανεύουν μέσα από τη δεξιοτεχνία των εργαστηρίων της Louis Vuitton.

Info: Θα εκτίθενται στο Grand Palais από σήμερα έως αυτήν την Κυριακή, 20/10.

Με πληροφορίες από Design Boom