fbpixel

Search icon
Search
Οι δημιουργοί της High Q Renders, Κατερίνα Μπουζιανά & Μαργαρίτα Νικήτα, μας ξεναγούν στον κόσμο τους μέσα από 24+1 ερωτήσεις
#GREEKSDOITBETTER

Οι δημιουργοί της High Q Renders, Κατερίνα Μπουζιανά & Μαργαρίτα Νικήτα, μας ξεναγούν στον κόσμο τους μέσα από 24+1 ερωτήσεις

Οι επιτυχημένες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό γυναίκες μας μιλάνε για το όραμά τους και το μυστικό της επιτυχίας


Η Κατερίνα Μπουζιανά και η Μαργαρίτα Νικήτα είναι δύο νέες, όμορφες και πολύ επιτυχημένες γυναίκες από τη Θεσσαλονίκη. Η γνωριμία και η φιλία τους μετρά ήδη… 29 χρόνια(!) από το δημοτικό σχολείο και συνεχίσθηκε στα χρόνια του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης. Η φιλία εξελίχθηκε από το 2015 σε επαγγελματική συνεργασία. Το 2017 ίδρυσαν μαζί την εταιρία High Q Renders, η οποία ειδικεύεται στην τρισδιάστατη (3D) σχεδίαση, με έδρα το San Francisco και γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η Κατερίνα Μπουζιανά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακό με τίτλo Computer Aided Architectural Design στο ETH στη Ζυρίχη. Από το 2009 δραστηριοποιείται ως Αρχιτέκτων Μηχανικός έχοντας σχεδιάσει διάφορα κτίρια στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια μένει στην Αθήνα, είναι παντρεμένη κι έχει 2 κόρες. Η Μαργαρίτα Νικήτα από την άλλη είναι αρχιτέκτονας μηχανικός, απόφοιτος του Α.Π.Θ. Συνεργάζεται με τον εκδοτικό οίκο Κλειδάριθμο για τον οποίο έχει συγγράψει βιβλία πάνω στην τρισδιάστατη σχεδίαση και στον φωτορεαλισμό (ArchiCAD & 3ds Max), τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικά εγχειρίδια σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας.

Η High Q Renders έχει βραβευτεί στην Αμερική ως κορυφαία εταιρία παραγωγής τρισδιάστατης σχεδίασης κι έχει συνεργασίες με τις μεγαλύτερες αλυσίδες ξενοδοχείων, όπως τα Marriott Hotels & Resorts της Νέας Υόρκης, τα Hilton Hotels της Νέας Υόρκης, τα Ritz Carlton του Μαϊάμι, καθώς επίσης και συνεργασίες με τους celebrity interior designers Kari Whitman & Fox Nahem με πελατολόγιο που ενδεικτικά περιλαμβάνει τον πρόεδρο Barack Obama, τους ηθοποιούς Jessica Alba, Melanie Griffith & Robert Downey Jr.

1. Πως είναι η ζωή ανάμεσα σε 2 ηπείρους και 3 πόλεις; To San Francisco, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη;

Συναρπαστική! Στην πραγματικότητα η ομάδα που έχουμε συστήσει είναι διεθνής με αρχιτέκτονες και σχεδιαστές σε 6 χώρες. Μια τέτοια πολυπολιτισμική ομάδα, δίνει στην εταιρία μας έναν «παγκόσμιο παλμό», είναι πολύ πιο εύκολο να κατανοήσουμε τις σύνθετες ανάγκες των πελατών μας και να τις εντάξουμε στο κατάλληλο πλαίσιο. 

2. Η σχέση σας με την αρχιτεκτονική ξεκίνησε…

Κατερίνα: Από πολύ μικρή ηλικία. Η μητέρα μου είναι αρχιτέκτων μηχανικός και πάντα τη θυμάμαι να σχεδιάζει και να δημιουργεί. Νομίζω πως αυτές οι εικόνες είναι που με ώθησαν να ακολουθήσω τον δρόμο της αρχιτεκτονικής.

Μαργαρίτα: Μεγαλώνοντας σε μία ιστορική πόλη όπως η Θεσσαλονίκη είναι αδύνατο να μην παρατηρήσει κανείς τη συγχώνευση του παραδοσιακού με το μοντέρνο στην αισθητική των κτιρίων της. Σε αρκετές περιπτώσεις αυτή είναι υποδειγματική, αλλά σε άλλες σε κάνει να οραματίζεσαι πόσο πιο αρμονική θα μπορούσε να γίνει. Νομίζω αυτός ήταν ο βασικός παράγοντας που με ώθησε στην αρχιτεκτονική γενικότερα αλλά και στην τρισδιάστατη (3D) σχεδίαση πιο συγκεκριμένα... με αυτόν τον τρόπο μπορώ να ανακατασκευάσω από το μηδέν τα κτίρια και τον περιβάλλοντα χώρο όπως επιθυμώ.

3. Όταν αποφασίσατε να ιδρύσετε την εταιρία σας, τι ήταν αυτό που σκεφτόσασταν;

Καθώς ανήκουμε σε αρχιτεκτονικούς κύκλους, μας έγινε φανερό εξ αρχής ότι οι μηχανικοί δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν τις ιδέες τους με τους πελάτες τους. Αυτό ήταν το έναυσμα στο να δημιουργήσουμε την High Q Renders. Στόχος μας είναι να μετατρέπουμε το αισθητικό όραμα του σχεδιασμού και ειδικότερα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού των συναδέλφων μηχανικών αλλά και όσων ασχολούνται με τη διαμόρφωση και παραγωγή του κτισμένου περιβάλλοντος σε ψηφιακές ιστορίες, ώστε να βελτιστοποιείται ο διάλογος με τους πελάτες τους.

high-q-renders-1.jpg

4. Ο μεγαλύτερος σας φόβος… ένα black out την ώρα που τελειώνει ένα 3d!

5. Ποια είναι η άποψή σας για την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα;

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να έρχονται όλες οι τάσεις και οι τεχνολογίες στη χώρα μας. Έχουμε πολλούς αξιόλογους αρχιτέκτονες και υλοποιούνται πολλά κι ενδιαφέροντα έργα.

6. Ποια ήταν τα συναισθήματά σας όταν προσκληθήκατε σαν ομιλητές στα δύο μεγαλύτερα events για interior designers;

Ήταν πολύ μεγάλη η τιμή να συμμετέχουμε ως High Q Renders σε αυτά τα events και να εξηγήσουμε πως με την digital αρχιτεκτονική ο σχεδιαστής δεν παρουσιάζει απλά έναν χώρο, αλλά γίνεται αφηγητής της καθημερινότητάς του. Μπορεί πλέον κανείς να προσομοιώσει τον χώρο σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, είτε σε στατική εικόνα είτε να περιηγηθεί μέσα σε αυτόν, βλέποντας λεπτομέρειες μέχρι και από τα προσωπικά του αντικείμενα.

7. Θεωρείτε ότι οι νέες τεχνολογίες έχουν απήχηση στον χώρο σας;

Στην αρχιτεκτονική έχουν ευρεία εφαρμογή. Μπορεί κάποιος να παρουσιάσει τη σχεδιαστική του πρόταση με τη χρήση φωτορεαλιστικών απεικονίσεων (renderings) αλλά & με πιο πρωτότυπες digital μεθόδους όπως είναι τα virtual tours, το augmented reality, το virtual staging ή τα real time renders. Όμως αξίζει να αναφέρουμε, ότι τη σημερινή εποχή οι νέες τεχνολογίες έχουν πλέον απήχηση κι εφαρμογή σε κάθε τομέα που μπορεί κάποιος να σκεφτεί. Συγκεκριμένα, μας έχουν προσεγγίσει δικηγορικά γραφεία για να κάνουμε 3D αναπαράσταση ατυχημάτων ή γιατροί για να αναπαραστήσουμε εικονικά πώς γίνεται η φθορά των οργάνων του οργανισμού από τις διάφορες ασθένειες, καθώς επίσης κι εταιρίες που θέλουν πρώτα να τεστάρουν ένα προϊόν αν έχει απήχηση στους καταναλωτές πριν προχωρήσουν στην παραγωγή του.

8. Τι διαφορές συναντάτε ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αμερική όσον αφορά στο επάγγελμά σας;

Η μεγαλύτερη διαφορά είναι σίγουρα η κλίμακα των έργων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα του XL. Έχουμε δουλέψει σε ουρανοξύστες του Miami, όπως το 1000 Museum της Zaha Hadid, το Jade Signature των Herzog & deMeuron, ή το Ritz Carlton Luxury Residences. Έργα παρόμοιας κλίμακας δε συναντάς στην Ελλάδα.

high-q-renders-2.jpg

9. Όταν ήμασταν μικρές… 

Φτιάχναμε σπίτια για τις κούκλες μας! Υπήρχε το «μικρόβιο» από νωρίς!

10. Αν είχατε να επιλέξετε ανάμεσα στις τρεις πόλεις, στις οποίες μοιράζετε τη ζωή σας, ποια θα κέρδιζε;

Οι οικογένειές μας, μάς έχουν «κερδίσει», οπότε πλέον προτιμούμε την Ελλάδα.

11. Το αγαπημένο μου ελληνικό φαγητό...

Υποθέτω πως αρκετοί αναγνώστες αναμένουν κάποια απάντηση του τύπου «Μου αρέσει ο μουσακάς γιατί είναι ένα δομημένο φαγητό όπου κάθε στρώση υλικών αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία οικοδομείται η επομένη». Η αλήθεια είναι ότι απλά μου αρέσει ο μουσακάς γιατί έχει τέλεια γεύση και μας θυμίζει τις γιαγιάδες μας.

12. Από που αντλείτε έμπνευση;

Κατερίνα: Από τα πάντα που συμβαίνουν γύρω μου. Από τα κύματα στη θάλασσα μέχρι και την κίνηση στο κέντρο της Αθήνας. Δεν ξέρεις τι μπορεί να προκαλέσει το έναυσμα για μια δημιουργία.

Μαργαρίτα: Από τα διάφορα ψηφιακά μέσα και γενικότερα την ψηφιακή πληροφόρηση, και πιο συγκεκριμένα το Pinterest & το Instagram, καθώς με βοηθάνε πολύ στο να πάρω ερεθίσματα από άλλους καταξιωμένους σχεδιαστές του χώρου. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρω τι κυκλοφορεί, ποιος είναι ο ανταγωνισμός και ο συναγωνισμός.

13. Πείτε μας δύο λόγια για τις digital και 3D τεχνολογίες. Πόσο διευκολύνουν το επάγγελμά σας αλλά και τους ανθρώπους που σας εμπιστεύονται;

Για αρχή ας εξηγήσουμε με απλά λόγια στους αναγνώστες τι είναι ένα 3D μοντέλο. Πρόκειται για μια στατική εικόνα που δείχνει πως θα είναι το τελικό αποτέλεσμα πριν αυτό κατασκευαστεί. Βοηθάει τον αρχιτέκτονα να επικοινωνήσει την πρότασή του στον πελάτη και προσφέρει σιγουριά σε αυτόν ότι έχει κατανοήσει πλήρως τη λύση και συμφωνεί με αυτή.

Εκτός από τα 3D μοντέλα όμως, μπορείς να προσφέρεις και virtual tours, εικονικές δηλαδή περιηγήσεις, δίνοντας στον πελάτη την αίσθηση ότι βρίσκεται μέσα στο μελλοντικό του σπίτι, μπορεί να περιηγηθεί και να δει πως θα είναι εκεί η νέα του ζωή. Οι 3D τεχνολογίες είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού σε κάθε κλίμακά του.

high-q-renders-3.jpg

14. Διαθέτετε κι ένα YouTube channel. Παρατηρείτε απήχηση κι ενδιαφέρον από τον κόσμο;

Ήμασταν πολύ διστακτικές να ξεκινήσουμε το συγκεκριμένο κανάλι, θεωρώντας ότι θα ήταν δύσκολο να το ανακαλύψει ο κόσμος. Ήταν μεγάλη μας έκπληξη και ιδιαίτερα τιμητικό για την εταιρία μας, από τον πρώτο μήνα της δημιουργίας του να μας ανακαλύψει και να έρθει σε επαφή μαζί μας η ChaosGroup, η οποία είναι η εταιρία που παγκοσμίως παράγει τις βασικές μηχανές φωτορεαλισμού (V-Ray & Corona) και μας ζήτησε να παράγουμε μια σειρά παραπλήσιων video και για το δικό τους κανάλι. Ο κόσμος του YouTube παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και μας συγκινούν καθημερινά τα μηνύματα που μας αφήνουν οι χρήστες του.

15. Όταν ξεκινήσατε να ασχολείστε με την αρχιτεκτονική, είχατε σκεφτεί ότι θα συνεργαστείτε με όλα αυτά τα μεγάλα ονόματα;

Σίγουρα στο ξεκίνημα το ονειρευόμασταν αλλά δεν τολμούσαμε να το εκφράσουμε ούτε καν η μία στην άλλη. Στο μεταξύ ωστόσο ωριμάσαμε και δουλέψαμε πολύ σκληρά για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των σημερινών μας πελατών. Πλέον, παρότι πράγματι έχουμε συνεργαστεί ακόμη και με μέλη βασιλικών οικογενειών, όλοι οι πελάτες μας είναι μεγάλα ονόματα για εμάς.

16. Δε θα ξεχάσω ποτέ…

Την έκφραση ικανοποίησης του εργοδότη μας όταν βγήκαμε από το meeting με τον πελάτη του, στο οποίο του έδειξε ένα από τα πρώτα digital designs που ετοιμάσαμε...το meeting διήρκεσε το 1/4 του χρόνου συγκριτικά με προηγούμενες συναντήσεις μας.

17. Το πρώτο πράγμα που κάνετε μόλις ξυπνήσετε και το τελευταίο πριν κοιμηθείτε… 

Ευτυχώς ή δυστυχώς να τσεκάρουμε τα emails μας!

18. Οι συνεργασίες σας είναι πάρα πολλές. Μπορείτε να ξεχωρίσετε κάποια;

Δε θέλουμε να «αδικήσουμε» κάποιον πελάτη καθώς η κάθε συνεργασία έχει το δικό της ενδιαφέρον. Θα πρέπει όμως ίσως να αναφερθούμε στους πελάτες που μας εμπιστεύτηκαν από το ξεκίνημα, όπως οι Britto Charette, οι Capital Contractors & οι GKAP. Αυτά είναι τα collabs που μετράνε χρόνια και μας βοήθησαν πολύ να διαμορφώσουμε το προφίλ και το όραμα της εταιρίας.

19. Υπάρχει μυστικό επιτυχίας ή είναι καθαρά προσωπική υπόθεση;

Δεν υπάρχει κάποια συνταγή που μπορεί να σου εγγυηθεί την επιτυχία. Υπάρχουν όμως 3 βασικές αρχές με τις οποίες κινηθήκαμε. Πρώτον διαλέξαμε ένα αντικείμενο για το οποίο ήμασταν έτοιμες να αφιερώσουμε ατέλειωτες ώρες δουλειάς και δεύτερον επιλέξαμε τους σωστούς συνεργάτες, άτομα ταλαντούχα που μοιράζονται το ίδιο όραμα με εμάς. Ο τρίτος εξίσου πολύ βασικός παράγοντας είναι η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα. Όλα γύρω μας αλλάζουν με ραγδαίο ρυθμό: Οι απαιτήσεις των πελατών, η αγορά, τα σχεδιαστικά εργαλεία, το marketing.

high-q-renders-4-l5cIf.jpg

20. Αγαπημένο μας υλικό…

Το γυαλί! Η διαφάνεια έχει πολύ ενδιαφέρον αν την εντάξεις σωστά σε έναν χώρο.

21. Ποιο είναι το στιλ που κυριαρχεί στις δημιουργίες σας;

Πάντοτε προσαρμόζουμε το στιλ μας στις ανάγκες και τις προτιμήσεις του κάθε πελάτη. Σκοπός είναι να νιώθει οικειότητα στον χώρο του.

22. Το καλοκαίρι στην Ελλάδα… 

είναι παράδεισος.

23. Στον ελεύθερό μου χρόνο…

Κατερίνα: Παίζω με τις κόρες μου.

Μαργαρίτα: Απολαμβάνω την παρέα των δικών μου ανθρώπων.

24. Ποιο είναι το επόμενό σας project;

Έχουμε αρκετά projects με πολύ ενδιαφέρον αυτή την περίοδο. Αξίζει να σημειωθεί η ανακαίνιση ενός πολυτελούς ιδιωτικού σκάφους 90’ στην Αυστραλία, η ανακαίνιση ενός ξενοδοχείου Marriott στη Νέα Υόρκη, ενώ έχουμε κλείσει συνεργασία με την Sotheby’s Realty και σύντομα θα δημοσιεύσουμε μια σειρά από πολυτελείς μονοκατοικίες στη συνοικία Sagaponack της Νέας Υόρκης.

high-q-renders-5.jpg

25. Αγαπημένο μας συναίσθημα...

Η ευχαρίστηση της ολοκλήρωσης ενός project και η ικανοποίηση του πελάτη.