fbpixel

Search icon
Search
Résonance: Μια νέα έκθεση αφιερωμένη στον εμβληματικό καλλιτέχνη Ronan Bouroullec έρχεται στο Centre Pompidou του Παρισιού
DESIGN NEWS

Résonance: Μια νέα έκθεση αφιερωμένη στον εμβληματικό καλλιτέχνη Ronan Bouroullec έρχεται στο Centre Pompidou του Παρισιού

Σε συνεργασία με τη Mutina Ceramics


Με αφορμή την έκθεση "Résonance" αφιερωμένη στον Ronan Bouroullec στο Centre Pompidou στο Παρίσι, αποκαλύπτεται μια σειρά από προεπισκοπήσεις για το επερχόμενο Design Week του Μιλάνου. Πιο συγκεκριμένα, στις 5 Μαρτίου 2024, το Centre Pompidou θα εγκαινιάσει την πρώτη ατομική έκθεση του Ronan Bouroullec, σε επιμέλεια της Marie-Ange Brayer, Senior Curator του Τμήματος Design και Industrial Prospective στο Mnam-Cci. 

H έκθεση παρουσιάζει το έργο του Bouroullec ως designer και καλλιτέχνη και κάποια ακυκλοφόρητα items που δημιουργήθηκαν για τη Mutina Ceramics, συμπεριλαμβανομένου του Adagio, μιας αρθρωτής εγκατάστασης τοίχου προσαρμόσιμη σε διαφορετικές κλίμακες και περιβάλλοντα. Η δομή του πλέγματος ανακαλεί το σχέδιο του υφάσματος, με τις τρεις του διαστάσεις που τονίζεται από την επικάλυψη στοιχείων. Το όνομά του αναφέρεται στον μουσικό χρόνο και στη βραδύτητα της χειρονομίας, καθώς το Adagio απαιτεί στην εφαρμογή ένα κομμάτι τη φορά, μετά από ένα περίπλοκο παιχνίδι αλληλοσύνδεσης.

pic-240129-mutina270673-kdrib.jpg


Εκτός από το Adagio, θα εμφανιστούν τρεις νέες συλλογές: Camino, Camini και Candeliere. Οι Camino και Camini συνδυάζουν κυλινδρικά βάζα από ανοδιωμένο αλουμίνιο με κεραμικά στοιχεία που σκιαγραφούν τη δομή στήριξης. Η Candeliere είναι ένα αρθρωτό στήριγμα φωτισμού ικανό να δημιουργήσει μια ποικιλία συνδυασμών. Η αρχική δομή αποτελείται από πολλαπλούς κυλίνδρους που ενώνονται με κεραμικά παραλληλεπίπεδα που χρησιμεύουν ως συνδετικά στοιχεία. «Κατά τη δημιουργία του Candeliere, σκέφτηκα μια ενότητα που μπορούσε να διασχίσει έναν πίνακα, να ορίσει μοτίβα και ισορροπίες, δημιουργώντας σχέσεις μέσα από το φως», αποκαλύπτει ο καλλιτέχνης.

Extra info: Όλες οι χρωματικές παραλλαγές αυτών των τριών συλλογών είναι χειροποίητες από έμπειρους τεχνίτες, υπογεγραμμένες και αριθμημένες σε περιορισμένες εκδόσεις των 100 τεμαχίων.

pic-240129-mutina268706.jpg


Κατά τη διάρκεια της έκθεσης "Résonance", το Centre Pompidou ανακοίνωσε, επίσης, πως θα παρουσιάσει ολόκληρη τη σειρά με βάζα Rombini, το τούβλο Bloc (στην έκδοση Natural), καθώς και το τρισδιάστατο στοιχείο Rombini Triangle (στην έκδοση Large Vert). Αυτά, μαζί με όλα τα προηγούμενα, θα γίνουν μέρος της μόνιμης συλλογής Design του εμβληματικού μουσείου του Παρισιού.

Το Adagio και οι υπόλοιπες νέες συλλογές θα παρουσιαστούν και κατά τη διάρκεια του Design Week του Μιλάνου και θα προστεθούν στον κατάλογο με το έργο της Mutina τον Απρίλιο του 2024. Αλλά οι εκπλήξεις για τους λάτρεις του σχεδιασμού δε σταματούν εδώ, καθώς κατά τη διάρκεια του Milan Design Week, και άλλα προϊόντα σχεδιασμένα από τον Ronan Bouroullec θα ζωντανέψουν στο Casa Mutina Milano, που βρίσκεται στη Via Ceraia 1A, και στο Spazio Ceraia, μια προσωρινή τοποθεσία που θα είναι ανοιχτή ειδικά για την περίσταση.

Αbout

ronan-bouroullec-bas-reliefs-galerie-kreo-design-art-tableaux-alexandra-de-cossette21.png

Ο Ronan Bouroullec, γεννημένος το 1971 στο Quimper (Βρετάνη), είναι Γάλλος designer γνωστός για συνεργασίες με ορισμένους από τις σημαντικότερες διεθνείς εταιρείες. Η καριέρα του ξεκίνησε σε ηλικία 18 ετών, εκθέτοντας στο Salon du Meuble στο Παρίσι, που οδήγησε σε μια συνεργασία με τον Giulio Cappellini και κέρδισε το Grand Prix Du Design. Το 1998, ενώθηκε με τον αδερφό του Erwan —φοιτητής ακόμη— και μαζί έλαβαν διεθνή αναγνώριση, συμπεριλαμβανομένης της Βραβείο Νέου Designer το 1999. Τα έργα τους κυμαίνονται από τη χειροτεχνία έως τη μαζική παραγωγή και εκτίθενται στις μόνιμες συλλογές ορισμένων από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου. Η συνεργασία τους τους χάρισε πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Compasso d’Oro το 2011 και το London Design Medal το 2014. Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες κοινής δουλειάς, δημιουργώντας design εικόνες που βρέθηκαν σε μέρη όπως το Centre Pompidou στο Παρίσι, το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο, το Μουσείο Σχεδίου στο Λονδίνο, και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, ο Ronan και ο Erwan Bouroullec αποφασίζουν να ακολουθήσουν ατομική καριέρα. Το 2023, για να σηματοδοτήσει αυτή την αλλαγή κατεύθυνσης, ο εκδοτικός οίκος Phaidon δημοσίευσε Day After Day, καλύπτοντας δέκα χρόνια από το Ronan Bouroullec γόνιμη καριέρα. Μόλις ένα χρόνο αργότερα, το Centre Pompidou αφιερώνει μια έκθεση που επιμελήθηκε η Marie-Ange Brayer τιμήσουν την «απήχηση» του Γάλλου σχεδιαστή στο διεθνές καλλιτεχνικό πανόραμα.