fbpixel

Search icon
Search
Ο Νίκος Τσιαπάρας μας ξεναγεί στον κόσμο του μέσα από 23+1 ερωτήσεις
#GREEKSDOITBETTER

Ο Νίκος Τσιαπάρας μας ξεναγεί στον κόσμο του μέσα από 23+1 ερωτήσεις

Ο ταλαντούχος ζωγράφος μας παρουσιάζει τα Ρόδια-Γούρια του για το 2020 και μας απαντάει σε 24 διαφορετικές ερωτήσεις


Ο Νίκος Τσιαπάρας γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βέροια. Έχει περάσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στη Θεσσαλονίκη κι έχει ζήσει για 8 χρόνια στο Λονδίνο. Όταν ήταν μικρός και τον ρωτούσαν τι θα ήθελε να γίνει όταν μεγαλώσει, απαντούσε, αρχιτέκτονας. Τελικά, η αρχιτεκτονική έγινε ζωγραφική η οποία είναι συνυφασμένη με την καθημερινή ζωή του. Έχει πολύ μεγάλη αδυναμία στη μητέρα του. Άλλωστε ήταν κι ένας λόγος που επέστρεψε από το Λονδίνο. Αντλεί έμπνευση από παλιά φωτογραφικά άλμπουμ, το διαδίκτυο, από περιοδικά και κόμικ. Τα τελευταία πέντε χρόνια δημιουργεί ζωγραφικά ρόδια-γούρια. 

Τα φετινά ρόδια για το 2020, είναι εμπνευσμένα από τα νομίσματα της αρχαίας πόλης Σίδη της Μ. Ασίας, τα οποία βρίσκονται στη συλλογή του Νομισματικού Μουσείου στην Αθήνα. Τα συλλεκτικά ρόδια, μπορεί κανείς να τα βρει στην έκθεση που τρέχει αυτό το διάστημα, στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ, σε συνεργασία του Νομισματικού Μουσείου και της Cosmote. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τις 5/1/2020. 

tsiaparas-1.jpg

1. Η πρώτη μου επαφή με τη Θεσσαλονίκη...

Η πρώτη μου επαφή με την πόλη θυμάμαι ήταν μία οικογενειακή επίσκεψη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να ήμουν γύρω στα επτά. Προηγήθηκε της επίσκεψης στην Έκθεση ένα επαγγελματικό ραντεβού του πατέρα μου στην οδό Συγγρού (κατοπινή μου γειτονιά). Τώρα που ανακαλώ αυτή την ανάμνηση όλα έμοιαζαν στα μάτια μου μαγικά και μεγάλα.

2. Η αγαπημένη περιοχή στη Θεσσαλονίκη είναι...

Για πολλά χρόνια αγαπημένη μου περιοχή στη Θεσσαλονίκη ήταν η ευρύτερη γειτονιά του Λευκού Πύργου όπου έμεινα άλλοτε ως φοιτητής στην Αγγελάκη και στη Διαλέττη, για να καταλήξω σ’ έναν μικρό δρόμο απέναντι από τον Πύργο στη Ρωμανού όπου κι έζησα για 15 περίπου χρόνια.

3. Τι είναι αυτό που θυμάστε πιο έντονα από την πρώτη σας έκθεση;

Η πρώτη μου έκθεση ήταν μια συμμετοχική, ως φοιτητής ακόμα, στην γκαλερί Ειρμός, και θυμάμαι έντονα ότι μου στοίχισε ο «αποχωρισμός» του έργου μου, το οποίο πουλήθηκε.

4. Τα παιδικά μου χρόνια...

Τα παιδικά μου χρόνια είναι όπως όλων είναι η «ασφαλής» πατρίδα, γεμάτα όμορφες εικόνες, αναμνήσεις, οικογενειακή ευτυχία, πολλή αγάπη.

5. Σπίτι στο Σέλι ή στη Νέα παραλία Θεσσαλονίκης;

Το σπίτι στο Σέλι θα είναι πάντα μια διαφυγή, τόπος ευλογημένος στο βουνό, για τις καλοκαιρινές αλλά και χειμερινές μου διακοπές. Το σπίτι στη νέα παραλία είναι ο χώρος όπου είχα για πολλά χρόνια το εργαστήριο και το σπίτι μου, οπότε δύσκολο να τα ξεχωρίσω.

6. Από που αντλείτε την έμπνευση σας;

Από παλιά οικογενειακά άλμπουμ, φωτογραφίες διακοπών, διαδίκτυο, περιοδικά, βιβλία τέχνης, κόμικ, εκθέσεις.

7. Από τις 5 συλλογές σας με τα ρόδια-γούρια, ξεχωρίζετε κάποια;

Η κάθε μία συλλογή από τα Ρόδια ήτανε ξεχωριστή και μοναδική. Συμβολίζει την εποχή και τη δική μου διάθεση. Προσπαθώ κάθε φορά να είναι η καινούρια συλλογή εντελώς διαφορετική από την προηγούμενη με άλλες αναφορές κι άλλα αποτελέσματα. Θα μπορούσα να ξεχωρίσω τη φετινή η οποία δημιουργήθηκε έχοντας ως αναφορά νομίσματα της αρχαίας πόλης Σίδη, της περιοχής Παμφυλίας, της Μικράς Ασίας, τα οποία βρίσκονται στο Νομισματικό Μουσείο στην Αθήνα.

8. Ποια είναι τα συναισθήματά σας για τη φετινή συνεργασία με το Νομισματικό Μουσείο και την Cosmote;

Είμαι πραγματικά ευγνώμων για την δυνατότητα που μου δόθηκε από το διευθυντή του Νομισματικού Μουσείου Δρ. Γεώργιο Κακαβά να χρησιμοποιήσω μέρος της συλλογής των νομισμάτων για τη δημιουργία των φετινών Ροδιών, στην έκθεση που φιλοξενείται στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ με τίτλο «Καρποί και σύμβολα», σε επιμέλεια του Γιάννη Αργυριάδη.

tsiaparas-2.jpg

9. Τι είναι για εσάς η καταγωγή;

Από τη μία είμαι περήφανος που είμαι βλάχικης καταγωγής, Έλληνας. Από την άλλη θεωρώ τον εαυτό μου cosmic, δεν ανήκω πουθενά, ανήκω παντού, σε τόπους χωρίς σύνορα, είμαι ελεύθερος.

10. Τι θέση έχει η ζωγραφική στη ζωή σας;

Πρωταρχικό μ’ αυτήν γράφω τη ζωή μου. Είναι απόλυτα συνυφασμένη μ’ εμένα, σε μια αμφίδρομη σχέση.

11. Όταν ήμουν μικρός ήθελα...

Όταν ήμουν μικρός ήθελα να γίνω αρχιτέκτονας (χωρίς ακριβώς να ξέρω τι σημαίνει). Είχα από πάντα τη διάθεση της δημιουργίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κατάφερα, μεγάλος πλέον, πολύ περισσότερα απ’ όσα φαντάστηκα ως παιδί.

12. Ο αγαπημένος μου καλλιτέχνης...

Αν θα μπορούσα να ξεχωρίσω από τους πολλούς θα ήταν ο David Hockney και για τη σύγχρονη εικαστική σκέψη ο Andy Warhol.

13. Το moto μου είναι...

Το moto μου είναι επιμονή και υπομονή. Στο τέλος πάντα ανταμείβεσαι.

14. Το τραγούδι που με εκφράζει...

Είναι ένα τραγούδι από το μιούζικαλ ‘Follies’ του Stephen Sondheim με τίτλο "I’m still here" σε μια βερσιόν με την αγαπημένη μου Dame Shirley Bassey. Μιλάει για τα πάνω και τα κάτω της ζωής αλλά και της καριέρας, έχοντας ως επωδό το αισιόδοξο «είμαι ακόμη εδώ»!

15. Αν έπρεπε να ξεχωρίσετε έναν πίνακα σας ποιος θα ήταν αυτός και γιατί;

Είναι ένας μεγάλος πίνακας με έντονο κόκκινο φόντο που αναπαριστά ένα κορίτσι να φωνάζει στο πλάι χωρίς να κοιτάει τον θεατή, με μία άηχη κραυγή που ποτέ δε θα μάθουμε τί φωνάζει. Τον θεωρώ σημαντικό γιατί εμπεριέχει μια πληρότητα του συνόλου της ζωγραφικής μου.

16. Όταν δε ζωγραφίζω...

Όταν δε ζωγραφίζω ασχολούμαι με την κηπουρική.

a98faceb-3aa5-4d5b-8674-d28235fdcd1f-1.jpg

17. Δεν αλλάζω με τίποτα...

Δεν αλλάζω με τίποτα τη ζωή μου.

18. Χριστούγεννα σημαίνουν...

Χριστούγεννα σημαίνουν οικογένεια, φίλοι, χιονισμένο βουνό, παρέα γύρω από το τζάκι, τραπεζώματα, κόκκινο κρασί, γέλια, δηλαδή αγάπη.

19. Ποιος ήταν ο λόγος που επιστρέψατε από το Λονδίνο;

Επέστρεψα δύο φορές από το Λονδίνο, το 2000 και το 2011. Δε δηλώνω μονιμότητα τη διαμονή μου στην Ελλάδα. Ίσως υπάρξει κι άλλη φυγή. Ο λόγος που επέστρεψα ήταν το ανυπόφορο κλίμα, ο τρόπος ζωής, και σίγουρα μεγάλη αγάπη στη μητέρα μου.

20. Ελλάδα είναι...

Προσπαθώ να βλέπω την Ελλάδα ως «ξένος»ως την επιθυμητή πατρίδα και όχι ως τη δεδομένη. Ως τόπο αναφοράς στη ζωγραφική μου, ως φως, αρμονία, αισθητική.

21. Ευτυχία...

Ευτυχία είναι οι μικρές εκπλήξεις της ζωής, όταν δεν είναι δεδομένες και ειδικά συνδεδεμένες με την επιτυχία.

22. Το μεγαλύτερό μου όνειρο...

Όνειρο, πιθανόν το μεγαλύτερο, να μπορώ να είμαι πάντα δημιουργικός.

23. Η πιο γλυκιά ανάμνηση...

Η τελετή ορκωμοσίας όταν ολοκλήρωσα τη διατριβή μου στο Λονδίνο.

24. Για τη νέα χρονιά ελπίζω...

Ελπίζω κι εύχομαι να είμαι υγιής με τους αγαπημένους μου ανθρώπους τριγύρω ώστε ν’ αντλώ δύναμη για την ολοκλήρωση των projects μου.