fbpixel

Search icon
Search
Ο Γιώργος Λάνθιμος κυκλοφορεί για πρώτη φορά ένα φωτογραφικό βιβλίο με τίτλο "Dear God, the Parthenon is still broken"
ARTS & CULTURE

Ο Γιώργος Λάνθιμος κυκλοφορεί για πρώτη φορά ένα φωτογραφικό βιβλίο με τίτλο "Dear God, the Parthenon is still broken"

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος σκηνοθέτης συνεργάζεται με τον εκδοτικό οίκο Void για την κυκλοφορία του νέου το project


Ο Γιώργος Λάνθιμος δραστηριοποιείται στον τομέα των εκδόσεων και ξεφεύγει από τη γνωστή σκηνοθετική του ρουτίνα. Με τίτλο "Dear God, the Parthenon is still broken" η νέα δημιουργία του Έλληνα σκηνοθέτη δεν αποτελεί μία ακόμη οσκαρική ταινία, αλλά ένα βιβλίο γεμάτο με φωτογραφικό υλικό που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας "Poor Things" στη Βουδαπέστη. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται μέσα στις σελίδες του βιβλίου δημιουργούν ένα ξεχωριστό κόσμο, που δεν φαίνεται να διατηρεί καμία επαφή με τον τόπο και τον χρόνο του σήμερα.

Στις εικόνες κυριαρχεί μία έντονη αλληλεπίδραση του ασπρόμαυρου και του έγχρωμου, που δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός πλαστού κόσμου, σχεδόν ονειρικού, που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Εστιάζοντας στις φωτογραφίες γίνονται αντιληπτά τα διάφορα στρώματα που κρύβουν τόσο την πραγματική απεικόνιση των γεγονότων, όσο και τη μυθοπλαστική.

Η ταινία "Poor Things" διαδραματίζεται σε αρκετά ιδιαίτερες τοποθεσίες κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα. Τα σουρεαλιστικά σκηνικά του Λονδίνου, της Λισαβόνας, της Μασσαλίας και τα πλάνα στο κρουαζιερόπλοιο, αποτελούν όλα δημιουργήματα που πραγματοποιήθηκαν στην Βουδαπέστη. Αυτές οι κατασκευές και τα μέρη είναι που απαθανατίζονται και ως σκηνικά για το φωτογραφικό υλικό του βιβλίου. Οι χαρακτήρες της ταινίας ποζάρουν αυθόρμητα σαν κατοικούν πραγματικά σε αυτές τις φανταστικές πόλεις, ενώ το μέγεθος των εικόνων μας αποκαλύπτουν επισφαλείς οθόνες, σκαλωσιές, εξέδρες, εργαλεία φωτισμού και το συνεργείο της ταινίας.

Ο Γιώργος Λάνθιμος έχει χρησιμοποιήσει εσκεμμένα έναν πιο διευρυμένο φωτογραφικό φακό που δείχνει τις κατασκευαστικές εργασίες, με σκοπό να δημιουργήσει μία νέα ιστορία μέσα στην ήδη υπάρχουσα ιστορία. Λειτουργικά προς αυτό έχει σχεδιαστεί και ολόκληρο το βιβλίο με αναδιπλούμενα φύλλα, που αποκαλύπτει αυτές τις κατασκευές ανάμεσα στο cast με τους χαρακτήρες. Πρόκειται για ένα βιβλίο που υπάρχει μέσα σε ένα άλλο βιβλίο, γεγονός που όσο μας μπερδεύει, τόσο μας συναρπάζει. 

Παρά τους γρήγορους ρυθμούς που επικράτησαν στα γυρίσματα της ταινίας, ο καταξιωμένος σκηνοθέτης δημιούργησε μία ακόμη ευκαιρία. Χρησιμοποίησε μία κάμερα μεγαλύτερου από ότι συνήθως μεγέθους για να αποτυπώσει εικόνες που προωθούν την αίσθησης της ακινησίας, της τονικότητας και του φωτός. Η σύνθεση και η έκθεση της κάθε εικόνας παρέμειναν σταθερές σε κάθε λήψη, με αποτέλεσμα η κάθε φωτογραφία να παρέχει έναν μοναδικό χρόνο εστίασης.

Σημαντικό κομμάτι της δημιουργικής αυτής διαδικασίας αποτέλεσε η σχέση και η φιλία του Γιώργου Λάνθιμου με την Emma Stone, η οποία ερμήνευσε τον ρόλο της Bella Baxter στην ταινία και τιμήθηκε με Όσκαρ. Οι δύο τους ανέπτυξαν μία εντυπωσιακή δημιουργική συνεργασία που απέδωσε καρπούς, μετά την μακροχρόνια γνωριμία τους και τα πολλά διαφορετικά project στα οποία εργάστηκαν από κοινού. 

Το κινηματογραφικό πλέον δίδυμο, μετά από τα πολύωρα γυρίσματα του "Poor Things", συνέχιζαν τη δουλεία με την εμφάνιση των φωτογραφιών σε έγχρωμα αρνητικά 6x7 και τα ασπρόμαυρα φιλμ 4x5 φύλλα σε ένα σκοτεινό θάλαμο που κατασκεύασαν μόνοι τους σε ένα από τα μπάνια που υπήρχαν το στούντιο της ταινίας. Η ασχολία αυτή λειτουργούσε και για τους δύο καλλιτέχνες ως μία δημιουργική διέξοδο από το φόρτο των κινηματογραφικών γυρισμάτων, ένα χόμπι που μοιράστηκαν.

void-yorgoslanthimos-deargod-1.jpg
Image source: ‘Dear God, the Parthenon is still broken, εκδοτικός οίκος Void


Ο τίτλος του φωτογραφικού βιβλίου "Dear God, the Parthenon is still broken" προέρχεται από μία σκηνή του film που στη συνέχεια κόπηκε από τη τελική του εκδοχή. Η σκηνή που κανένας θεατής δεν παρακολούθησε παρουσίαζε την Bella Baxter να στέλνει στον πατέρα της, τον Θεό, μία καρτ ποστάλ από Αθήνα, στην οποία αναγραφόταν η φράση "Dear God, the Parthenon is still broken".

Info: Το βιβλίο είναι διαθέσιμο για προ-παραγγελία από την ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου Void.