fbpixel

Search icon
Search
Ο εμβληματικός Ιάπωνας σχεδιαστής Issey Miyake έφυγε από τη ζωή
FASHION NEWS

Ο εμβληματικός Ιάπωνας σχεδιαστής Issey Miyake έφυγε από τη ζωή

Γνωστός για τα ιδιαίτερα σχέδια αλλά και τα αρώματά του


Μετά το θάνατο της θρυλικής ηθοποιού και μουσικού, Olivia Newton-John ακόμια μια δυσάρεστη είδηση ήρθε να σκορπίσει θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο -κι όχι μόνο. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, ένας από τους πιο εμβληματικούς σχεδιαστές μόδας, ο Ιάπωνας Issey Miyake, άφησε την τελευταία του πνοή στς 5 Αυγούστου σε ηλικία 84 ετών, έπειτα από "μάχη" με τον καρκίνο του ήπατος. 

Το όνομα του έγινε συνώνυμο της μόδας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, ενώ ήταν πολύ γνωστός για το εξαιρετικά ιδιαίτερο στιλ του, τα αρώματα που δημιουργούσε αλλά και τα ζιβάγκο που φορούσε ο αείμνηστος Steve Jobs. 

issey-miyake-reality-lab.jpeg

Who is who

Γεννήθηκε το 1938 στην επαρχία της Χιροσίμα και υπήρξε μάρτυρας του ατομικού βομβαρδισμού του 1945 ως παιδί, ενώ βρισκόταν σε μια τάξη. Μάλιστα, δεν ήθελε να μιλάει για το γεγονός που συγκλόνσε την ανθρωπότητα. Ο Miyake έγινε παγκόσμια γνωστός για τα σχέδιά του λόγω των έντονων πλισέ υφασμάτων του, έχοντας δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «η φωτεινότητα των έργων μου μπορεί να γεννήθηκε από την τραγωδία του αμερικανικού βομβαρδισμού της πόλης το 1945».

Ακόμα ένα εγχείρημα που τον έκανε να αγαπηθεί από όλον τον κόσμο της μόδας ήταν τα αρώματα που δημιούργησε, ανάμεσά τους και το διάσημο "L'eau d'Issey". Σήμα-κατατεθέν του ήταν και το μαύρο ζιβάγκο, το οποίο έγινε μετέπειτα βασικό στοιχείο της εμφάνισης του Steve Jobs, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει δηλώσει, «ζήτησα από τον Issey να μου φτιάξει μερικά από τα μαύρα ζιβάγκο του που μου άρεσαν και μου έκανε εκατό από αυτά!».

Από μικρός ήθελε να γίνει χορευτής αλλά τα πράγματα άλλαξαν άρδην όταν ξεκίνησε να διαβάζει τα περιοδικά μόδας της αδερφής του. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, η πορεία του στη μόδα ήταν προδιαγεγραμμένη. Πριν "προσγειωθεί" στο Παρίσι για να ασχοληθεί με το fashion design, σπούδασε γραφιστική στην Ιαπωνική πρωτεύουσα, στο Τόκυο.

isseymiyake-prev.jpeg

Στη δεκαετία του 1960 μετακόμισε στην Πόλη του Φωτός, όπου συνεργάστηκε με τους εμβληματικούς fashion designers Guy Laroche και Hubert de Givenchy. Έζησε για μερικά χρόνια στη Νέα Υόρκη, πριν επιστρέψει στο Τόκιο το 1970 για να ιδρύσει το Miyake Design Studio.

Μέχρι τη δεκαετία του 1980 είχε τη φημή ενός από τους πιο πρωτοπόρους σχεδιαστές στον κόσμο, καθώς εργαζόταν και χρησιμοποιούσε υλικά από πλαστικό έως μέταλλο, αλλά και παραδοσιακές ιαπωνικές πρώτες ύλες και χαρτί. Ανέπτυξε έναν νέο, δικό του τρόπο για τη δημιουργία των πλισέ ρούχων, τυλίγοντας τα υφάσματα ανάμεσα σε στρώματα χαρτιού και τοποθετώντας τα σε πρέσα θερμότητας, έτσι ώστε τα σχέδια να μην χάνουν ποτέ το σχήμα τους. Αποσύρθηκε από τον χώρο το 1997. 

Πριν από μερικά χρόνια και πιο συγκεκριμένα το 2016, του απονεμήθηκε η Λεγεώνα της Τιμής από τη γαλλική κυβέρνηση, σε τελετή στο Εθνικό Κέντρο Τέχνης του Τόκιο. Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Τζακ Λανγκ και για πολλά χρόνια στενός φίλος του σχεδιαστή που επισκεπτόταν την Ιαπωνία για την έκθεσή του, χάρισε προσωπικά στον Miyake το μετάλλιό του