fbpixel

Search icon
Search
Ο Βέλγος καλλιτέχνης Job Smeets σχεδιάζει έναν μαγικό λαχανόκηπο για τις βιτρίνες Hermès στο Hong Kong
DESIGN NEWS

Ο Βέλγος καλλιτέχνης Job Smeets σχεδιάζει έναν μαγικό λαχανόκηπο για τις βιτρίνες Hermès στο Hong Kong

Η δεύτερη συνεργασία του ιδρυτή του Studio Job έχει τίτλο Hortus Maximus


Ο Βέλγος καλλιτέχνης Job Smeets και ιδρυτής του Studio Job σχεδιάζει έναν μαγικό λαχανόκηπο για τα παράθυρα του Hermès Hong Kong, που θα βρίσκεται εκεί έως τον Νοέμβριο του 2023. Οι δύο δημιουργικές πλευρές δημιουργούν μια ονειρική «όαση» στην πολυσύχναστη μητρόπολη δίνοντας μια ουτοπική πνοή φρέσκου αέρα, με τη φύση να ξεχειλίζει μέσα από το αστικό περιβάλλον. 

Εμπνευσμένο από τον εκκεντρικό κόσμο των βραβευμένων καλλιεργητών λαχανικών και τον δικό του λαχανόκηπο στο Βέλγιο, ο Job Smeets υφαίνει τον ανθρωπομορφισμό σε μια παράξενη και φανταστική σκηνή στην πόλη, όπου τα ζώα αναλαμβάνουν τον ρόλο κομψών αγροτών και τα λαχανικά μεγαλώνουν σε διαστάσεις που προκαλούν δέος, σχεδόν σαν από παιδικό όνειρο αλλά σε αυτήν την πολυτελή τοποθεσία της πόλης. 

r2onlt3i.jpeg

Στην εν λόγω εγκατάσταση που θα μπορούσε να έχει αποδράσει από τις σελίδες ενός βιβλίου με παραμύθια, τα λαχανικά παίρνουν γιγάντιες διαστάσεις, εφευρίσκοντας ένα νέο είδος μαξιμαλισμού – αυτό που πηγάζει από την ίδια την καρδιά της φύσης. Λεπτομερή σχέδια και τρισδιάστατα μοντέλα δημιουργήθηκαν από το Studio Job, που είναι γνωστά για τα χάλκινα γλυπτά του, μερικά από τα οποία αναφέρονται στο έργο: Tree of Life (Faena, Miami) και το Γλυπτό Nilfisk (στη γκαλερί Chamber, NYC). Η ανάμειξη αυτού του σουρεαλιστικού σκηνικού υψηλής ποιότητας, όπως ποτιστήρια και καροτσάκια, καθορίζει μερικά από το ξεχωριστό στιλ του καλλιτέχνη. Κάθε βιτρίνα αποπνέει μια συγχώνευση εικόνων από κινέζικες κολοκύθες, λαχανίδες και πράσα «γεμάτες με μια αίσθηση παραμυθιού και πώς μας έλεγαν τη ζωή ως παιδιά», εξηγεί ο καλλιτέχνης. Το αποτέλεσμα είναι έντεχνο, παιχνιδιάρικο και μυστηριώδες.

Το έργο αυτό αποτελεί τη δεύτερη συνεργασία μεταξύ του Smeets και της Hermès, με τον Job να σχεδιάζει τις βιτρίνες και στα 70 σημεία Hermès στη Γαλλία για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν. Σε αυτήν τη δεύτερη συνεργασία, ο Job και το studio του δούλεψαν με διαφορετικό τρόπο, κάτι που φαίνεται στα διακριτικά αποτελέσματα των δύο έργων. 

fzmsitcv.jpeg

Η πρώτη συνεργασία (Life on Mars) δημιουργήθηκε από τους παραγωγούς Hermès απευθείας από τα σκίτσα του Job, ενώ η δεύτερη (Hortus Maximus) πήρε σάρκα και οστά, χρησιμοποιώντας λεπτομερή designs και τρισδιάστατα μοντέλα που δημιουργήθηκαν από το Studio Job και κατασκευάστηκαν από τους παραγωγούς Hermès. Και τα δύο έργα δημιουργήθηκαν σε παρόμοια εποχή από τον καλλιτέχνη αλλά έχουν διαφορετικό αποτέλεσμα.

tbkze7ki.jpeg

Το πρώτο έργο «Life on Mars» δημιούργησε ένα όραμα για το απόλυτο ζεστό καλοκαίρι: οι άνθρωποι αποικίζουν τον Άρη. Πήρε το όνομά του από το κλασικό τραγούδι του Bowie και φαντάζεται πώς θα έμοιαζε, από μια παράσταση παιχνιδιού στην κόκκινη άμμο, μέχρι ένα μαγαζί με πατάτες σε ένα ηφαίστειο. 

ormtzhrb.jpeg
ahr3yexg.jpeg

«Ένιωσα σαν σκακιστής που κάνει δύο έργα ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικά μέρη του κόσμου για αντιθετικό κοινό και επιλέγει να χρησιμοποιήσει δύο διαφορετικές δημιουργικές διαδικασίες. Είναι πραγματικά "μέθοδος" να σχεδιάζεις όταν βρίσκεσαι μέσα στο σύμπαν κάποιου άλλου. Για μένα είναι μια δημιουργική πρόκληση να κάνω ένα σύνθετο έργο με το ίδιο brief για το ίδιο fashion brand. Για τις βιτρίνες στο Hong Kong βασίστηκα στο στιλ μανιερισμού εκτινάσσοντας τις αναλογίες - με αυτόν τον τρόπο γίνεται ακόμα πιο αληθινό και σουρεαλιστικό, γίνεται υπερ-πραγματικό. Η ζωή στον Άρη για τη Γαλλία ήταν πολύ απτική, θεατρική και οικεία, το "Hortus Maximus" είναι τολμηρό και έντονο, μια φωτορεαλιστική σκηνή που εξερευνά τη μορφή των λαχανικών και την αρχιτεκτονική των φυτών που δημιουργεί η ίδια η φύση.»

Info: Οι βιτρίνες βρίσκονται στην εμβληματική boutique Hermès, Landmark Price, 10 Chater Road Central Hong Kong μέχρι τον Νοέμβριο του 2023.