fbpixel

Search icon
Search
Oι νέες βιτρίνες του οίκου Hermès με τίτλο Life on Mars είναι πέρα από κάθε φαντασία
FASHION NEWS

Oι νέες βιτρίνες του οίκου Hermès με τίτλο Life on Mars είναι πέρα από κάθε φαντασία

Με την υπογραφή του Job Smeets από το Studio Job


Ο Job Smeets, ο καλλιτέχνης πίσω από το Studio Job, γνωστός για τα εκπληκτικά νεο-γοτθικά, σουρεαλιστικά μνημειακά γλυπτά του, δημιουργεί ένα οπτικό αριστούργημα από 11 δυστοπικές καλοκαιρινές σκηνές για τον πολυτελές γαλλικό οίκο Hermès. Το «Life on Mars» είναι ένα νέο σόλο έργο που δημιουργήθηκε exclusive για λογαριασμό του high-fashion brand, παρουσιάζοντας μια σειρά έργων τέχνης μεταξύ του Smeets και του ατελιέ Hermès, με τον Job να εργάζεται απευθείας με το γαλλικό στούντιο - και τα σκίτσα και οι ιδέες του να αποτυπώνονται στις 80 βιτρίνες της Hermès στη Γαλλία για την καλοκαιρινή περίοδο.

lobn7hfg-g9jTz.jpeg

Ο Job ήθελε να δημιουργήσει ένα όραμα για το απόλυτο ζεστό καλοκαίρι: οι άνθρωποι να αποικίζουν τον Άρη. Το «Life on Mars» που πήρε το όνομά του από το κλασικό Bowie τραγούδι αποτυπώνει το πώς θα φαινόταν μια τέτοια σκέψη - από ένα παιχνίδι στην κόκκινη άμμο, μέχρι ένα μαγαζί με πατάτες σε ένα ηφαίστειο. Οι πυροσβεστικοί κρουνοί διαχέουν φωτιά, ο ηφαιστειακός καπνός πέφτει πάνω, το Mars Rover γίνεται στήριγμα, ακόμη και το Hermès horse βουτά κάτω από το τραπέζι.

Οι σκηνές των εντυπωσιακών βιτρινών επικεντρώνονται γύρω από έναν ισχυρό σχεδόν υπερήρωα με ανδρόγυνο βλέμμα, το διαστημικό κράνος του είναι σχεδιασμένο όπως θα ήταν για τον Hermès, όχι μόνο με σκοπό τη λειτουργικότητα, αλλά κομψό και πρωτοποριακό. Μετά από μια επίσκεψη στο οικογενειακό μουσείο Hermès στο Παρίσι, ο Job εμπνεύστηκε από πολλά από τα στοιχεία της ιστορίας του οίκου, συνδυάζοντάς τα έξυπνα με τον φουτουριστικό κόσμο που δημιούργησε. 

o8o13dgt-rvoim.jpeg

Πολλά στοιχεία του καλλιτέχνη είναι ορατά μέσα από το συγκεκριμένο έργο, καθιστώντας το άμεσα αναγνωρίσιμο ότι προέρχεται από αυτόν. Το llsh*t Circus), η φωτιά της pop art, η μπανάνα (Λαμπτήρας μπανάνας), ακόμα και η ιπτάμενη τούρτα προέρχονται απευθείας από το γλυπτικό έργο του Job.

«Οι ιδέες μου μπορούν να ερμηνευτούν με τον δικό τους απίστευτο τρόπο. Αν αυτό το έργο διέθετε μονάχα την υπογραφή του δικού μου ατελιέ, το αποτέλεσμα θα ήταν τελείως διαφορετικό καθώς τα υλικά μας είναι σχεδόν το αντίθετο, επομένως ως καλλιτέχνης είναι μια καταπληκτική στιγμή να δεις πώς ένα άλλο ατελιέ ερμηνεύει τη δουλειά μου στη φόρμα του».

xiqzvpck-zvteD.jpeg

Oι βιτρίνες θα είναι ορατές σε όλα τις boutiques Hermès στη Γαλλία (εξαιρουμένης της τοποθεσίας Rue de Faubourgstore που έχει ανεξάρτητο συμβόλαιο design βιτρίνας) μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023. Κάθε κατάστημα έχει διαφορετική διάταξη και σχεδιασμό, επειδή κάθε κτίριο έχει το δικό του μοναδικό σχήμα και μέγεθος, επομένως θα έχει διαφορετικό συνδυασμό των ενδεκάδων σκηνών. Παρά το γεγονός ότι έχει συνεργαστεί με μερικές από τις πιο διάσημες μάρκες του κόσμου τα τελευταία 25 χρόνια, αυτή είναι η πρώτη συνεργασία της Job Smeets με την Hermès και έχουν ήδη την επόμενη συνεργασία σε εξέλιξη - η οποία θα αποκαλυφθεί τους επόμενους μήνες!  

zixbl6n4-bJJFZ.jpeg


About Studio Job

Το Studio Job είναι ένα πρωτοποριακό art & design studio με έδρα την Ολλανδία και το Βέλγιο και διεθνής ηγέτης στη σύγχρονη τέχνη και τη γλυπτική. Με επικεφαλής τον καλλιτέχνη Job Smeets (γενν. 1969), πρωτοπόρο της σύγχρονης εννοιολογικής και γλυπτικής τέχνης και σχεδίου, ίδρυσε το Studio Job το 1998 με το αναγεννησιακό πνεύμα συνδυάζοντας παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές για την παραγωγή αντικειμένων που θα γίνουν μια φορά στη ζωή. Ο Smeets οδηγεί την ομάδα του από εξαιρετικά ταλαντούχους τεχνίτες στην παραγωγή έργων τέχνης, έργων και έργων στο ατελιέ στην Ολλανδία. Το στούντιο λειτουργεί σε όλη την τέχνη, τους εσωτερικούς χώρους και το ντιζάιν με ένα ευρύ φάσμα πελατών υψηλού προφίλ, γκαλερί και συνεργατών. Στο ατελιέ τους στην Ολλανδία, ασκείται μια μεγάλη γκάμα χειροτεχνιών. Παραδοσιακοί τεχνίτες, όπως γλύπτες και ειδικοί στη χύτευση μπρούτζου, στην κατασκευή βιτρό και ζωγραφικής στο χέρι, εργάζονται μαζί με ειδικούς που είναι έμπειροι στη χρήση λέιζερ και τρισδιάστατης εκτύπωσης. 

Στο έργο του Smeet, η τεχνική, η επιστήμη, το σχέδιο και η τέχνη συνδυάζονται ως παραδείγματα αυτού που μπορεί να περιγραφεί ως Gesamtkunstwerk -ένα συνολικό έργο τέχνης ή μια μορφή τέχνης που αγκαλιάζει τα πάντα. Μια σύγχρονη εκδοχή των εφαρμοσμένων τεχνών της Αναγέννησης, ο Job χρησιμοποιεί το χιούμορ ως μέσο για την αντιμετώπιση σοβαρών θεμάτων όπως ο καπιταλισμός, το γούστο και οι κληρονομιές της τέχνης και του design. Ο Job έχει περιγραφεί ως πρωτοπόρος του σύγχρονου εννοιολογικού και γλυπτικού σχεδιασμού. Το έργο του, στην αρχή, απορρίφθηκε από τους κυρίαρχους μοντερνιστές στη βιομηχανία, αλλά απτόητος, ο Job δημιούργησε μια αγορά και ένα είδος, το οποίο αποκαλεί «μη μοντερνισμό». Τα ιδιότυπα, εξαιρετικά φιλοτεχνημένα έργα του χαρακτηρίζονται από μια μοναδική βιβλιοθήκη εικονογραφίας, ποπ πολιτιστικές νύξεις, καρτουνίστικο χιούμορ και υπερβολική διακόσμηση. Συχνά περιγράφονται ως «νεογκοθικά», τα κομμάτια του Studio Job είναι φανταστικά, ενώ παραμένουν σταθερά στη δεξιά πλευρά του κιτς. Συνήθως έργα τέχνης εφάπαξ ή περιορισμένης έκδοσης, ο Job βλέπει το έργο του να συνεχίζει μια ευρωπαϊκή παράδοση που διακόπηκε για λίγο από το βιομηχανικό σχέδιο και τη μαζική παραγωγή. Τα αποτελέσματα κυμαίνονται από έργα τέχνης στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης μέχρι την εθνική σφραγίδα της Ολλανδίας με τον Ολλανδό βασιλιά (παρήχθησαν σαράντα εκατομμύρια κομμάτια) και δημόσια μνημεία μεγάλης κλίμακας σε όλο τον κόσμο, πιο πρόσφατα την Ολλανδία, το Μαϊάμι Μπιτς και την Αυστρία.

Όλα τα έργα στο Studio Job διακρίνονται από αγάπη για τη λεπτομέρεια και ελευθερία έκφρασης. Με περισσότερες από 400 εκθέσεις και ατομικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Μπιενάλε της Βενετίας και του Rijksmuseum, τα έργα του Smeets βρίσκονται στα πιο σημαντικά μουσεία του κόσμου, καθώς και στις ιδιωτικές συλλογές πολλών διάσημων μορφών. Τα εμβληματικά, εραλδικά νεο-μπαρόκ γλυπτά βραβεύονται από συλλέκτες σε όλο τον κόσμο. Ο Smeets, που ανακηρύχθηκε ως ένας από τους καλλιτέχνες με τη μεγαλύτερη επιρροή από τους Financial Times, είναι παθιασμένος με τη δημιουργία ενός έργου που γίνεται όλο και πιο υπερβολικό στις λεπτομέρειες του και ολοένα και πιο προσωπικό. συλλογές προϊόντων για πολλές μάρκες όπως η Hermès, η Swatch, η Alessi, η Moooi και η Pepsi για να αναφέρουμε μερικές. Το Studio Job ζήτησε από τον Βασιλιά Αλέξανδρο της Ολλανδίας το 2013 να επανασχεδιάσει την εθνική τους σφραγίδα, τιμή που απονέμεται σε λίγους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ιστορίας, η τρέχουσα εθνική σφραγίδα είναι το έργο τέχνης του Job Smeets και θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το πιο αναπαραγόμενο ολλανδικό έργο τέχνης στην ιστορία. 

Για να προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό τους με σχεδόν 500 προϊόντα, το 2017 η Studio Job συνεργάστηκε με τον Ιταλό κατασκευαστή Seletti για να σχηματίσουν την μάρκα prêt-à-porter BLOW δημιουργώντας προϊόντα με το χαρακτηριστικό ποπ πνεύμα τους με μια ριζοσπαστική ανατροπή, ως έναν τρόπο να κάνουν τη δουλειά τους διαθέσιμη σε όλους. Η Job Smeets κατατάσσεται σταθερά ως ένας από τους παίκτες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο στην τέχνη και το σχέδιο. Το εξαιρετικά συλλεκτικό έργο του δημιουργεί μια γέφυρα μεταξύ αντικειμένου και προϊόντος συγχωνεύοντας τη λειτουργική τέχνη με πρωτοποριακές έννοιες. «Αν το στολίδι είναι μια ανήθικη και εκφυλιστική πρακτική, όπως την περιέγραψε ο Adolf Loos, τότε ο Job [είναι] ο πιο ανήθικος και εκφυλισμένος σχεδιαστής της γενιάς μας», - Juan Garcia Mosqueda της New York Chamber Gallery.

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery!