Αγαπημένη τροφή του καλοκαιριού, έχει συντροφεύσει ημέρες και απογευματόβραδα, μεσημεριανά, βραδινά, που μπορεί να κατέληξαν σε πρωινά... Οι ντομάτες έχουν τη μαγική ικανότητα να βγαίνουν σαν να τις έχει αγγίξει ένα θεϊκό χέρι από τα χώματά μας. Εάν λοιπόν, επιθυμείτε να συνοδεύσετε όμορφα γεύματα με οικογένεια ή φίλους κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, μην ξεχάσετε να προσθέσετε στο μενού σας μια δροσερή και νόστιμη ντοματοσαλάτα. Από την αυθεντική χωριάτικη μέχρι και τις πιο twisted - αλλά εξίσου λαχταριστές - εκδοχές της, παρακάτω συγκεντρώσαμε τις καλύτερες συνταγές για να δοκιμάσετε.
Η αυθεντική χωριάτικη
Υλικά
- 2 ώριμες και σφιχτές ντομάτες
- 1 αγγούρι λεπτό (με τη φλούδα του)
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 μέτριο κόκκινο ξερό κρεμμύδι
- Λίγα φύλλα άνυδρη αντράκλα - γλιστρίδα
- 2 κ.σ. κάπαρη ψιλή
- Λίγα καπαρόφυλλα - καπαροκορφές
- 6-8 ελιές
- 1/3 φλ. αγουρέλαιο
- 1 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
- 1 μικρή ζουμερή ντομάτα
- 1 κ.γ. ρίγανη ή θρούμπι
- Ανθός αλατιού
- 1 κομμάτι/ια τυρί φέτα 120-150 γραµ.
- Φρέσκο ζυμωτό ψωμί για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Για την χωριάτικη σαλάτα διαλέγουμε πάντα υλικά εποχής. Ντομάτες ώριμες και σφιχτές, αγγούρια λεπτά χωρίς σπόρους με την πράσινη φλούδα τους. Πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά και τα στραγγίζουμε. Κόβουμε τη ντομάτα σε φέτες. Κρατάμε όλα τα ζουμιά της ντομάτας σε ένα μπολ. Κόβουμε το αγγούρι με την φλούδα του σε λεπτές φέτες. Καθαρίζουμε την πιπεριά από σπόρους και μεμβράνες στο εσωτερικό της και κόβουμε σε λεπτές φέτες. Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και προσθέτουμε όλα τα λαχανικά στη σαλατιέρα με τη χωριάτικη σαλάτα. Προσθέτουμε την άνυδρη αντράκλα-γλυστρίδα και τις ελιές. Προσθέτουμε κάπαρη ψιλή και τις ξυδάτες καπαροκορφές. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, αλατίζουμε ελαφρά κι ανακατεύουμε τα λαχανικά να αρχίσουν να μαρινάρονται. Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τα ζουμιά από τις ντομάτες που κόψαμε, κόβουμε στη μέση την ζουμερή μικρή ντομάτα και την ζουλάμε να πάρουνε όλους τους χυμούς της μέσα στο μπολ. Προσθέτουμε ανθό αλατιού λίγη ρίγανη και το ξύδι. Με ένα πιρούνι ή με μικρό σύρμα ανάδευσης, ανακατεύουμε τα υλικά. Προσθέτουμε το αγουρέλαιο και συνεχίζουμε το χτύπημα να ενωθούν τα υλικά. Βάζουμε τη φέτα σε κομμάτια ακανόνιστα πάνω στη σαλάτα, περιχύνουμε με το λαδόξυδο ντομάτας και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε την κορυφαία χωριάτικη σαλάτα με φρέσκο ζυμωτό ψωμί.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Η «ελληνική» thai quinoa
Υλικά για την σαλάτα
- 1 κούπα quinoa
- ρόκα
- 1 κομμένη ντομάτα
- μισό κόκκινο κρεμμύδι σε κύβους
Υλικά για το dressing
- 1 κουταλιά της σούπας σουσάμι
- μισό κομμένο κρεμμύδι
- 3 κουταλιές του γλυκού μηλόξυδο
- ¼ της κούπας ταχίνι
- μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- μισό κουταλάκι του γλυκού σουσαμέλαιο
Εκτέλεση
Βάλτε σε ένα μπλέντερ ¼ της κούπας νερό, προσθέστε όλα τα υλικά για το dressing και ανακατέψτε τα. Φτιάξτε την quinoa στον ατμό και στη συνέχεια ανακατέψτε την με τη ρόκα, τη ντομάτα και το κρεμμύδι. Βάλτε τα σε ένα πιάτο και προσθέστε από πάνω το dressing.
Η αγαπημένη Panzanella
Υλικά
- 250 γρ. ψωμί
- 80 γρ. ελαιόλαδοπιπέρι
- 3-4 ντομάτες, μέτριες
- 1 αγγούρι, μικρό
- 70 γρ. ελιές, σε ροδέλες
- 8 αντζούγιες, σε φιλέτα
- 1 κ.σ. ξίδι
- 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
- αλάτι
- φύλλα δυόσμου
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.Κόβουμε το ψωμί σε φέτες πάχους 1 εκ. και έπειτα κόβουμε τις φέτες στη μέση. Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί. Πασπαλίζουμε τις φέτες με 30 γρ. ελαιόλαδο, πιπέρι και τις ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να είναι τραγανές. Κόβουμε τις ντομάτες σε μικρά κομμάτια, το αγγούρι σε ροδέλες και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε και τις ελιές. Ξεπλένουμε καλά τις αντζούγιες και τις προσθέτουμε στο μπολ. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα 50 γρ. ελαιόλαδο, το ξίδι, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο. Περιχύνουμε τα λαχανικά με τη σάλτσα, ρίχνουμε μέσα τις φέτες ψωμιού και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα. Πασπαλίζουμε με φύλλα δυόσμου και σερβίρουμε.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
The twisted one
Υλικά
Για τη σαλάτα
- 5 ώριμα, σφιχτόσαρκα ροδάκινα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε φέτες
- 3 ώριμες ντομάτες, σε λεπτές ροδέλες
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
- 2 πράσινες καυτερές πιπερίτσες (ή όσες θέλουμε), σε λεπτές ροδέλες
- 20 μέτρια φύλλα βασιλικού, λεπτοκομμένα
- 1/2 κουτ. γλυκού (ή λιγότερο) πιπέρι καγιέν
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το dressing
- 30-40 γρ. μέλι θυμαρίσιο
- 30 ml χυμός λεμονιού
- 50 ml ελαιόλαδο
- 50 ml (ή λίγο περισσότερο) νερό
Εκτέλεση
Για τη ντοματοσαλάτα πικάντικη με ροδάκινα και βασιλικό, ανακατεύουμε τα υλικά της σάλτσας σε ένα μπολάκι χωρίς να τα ομογενοποιήσουμε. Ανακατεύουμε και τα υλικά της σαλάτας, περιχύνουμε με το dressing και σερβίρουμε την ντοματοσαλάτα πικάντικη με ροδάκινα και βασιλικό.
Συνταγή: Χριστόφορος Πέσκιας