fbpixel

Search icon
Search
Νυμφαίο: Όσα μας κάνουν να ερωτευόμαστε τα διαχρονικά του μυστικά ξανά και ξανά
TRAVEL

Νυμφαίο: Όσα μας κάνουν να ερωτευόμαστε τα διαχρονικά του μυστικά ξανά και ξανά

Ο παραδοσιακός προορισμός με τις πιο γοητευτικές διαδρομές του χειμώνα


«Νύφη χιονισμένη και αθέατη». Αρχόντισσα του βουνού με παραμυθένια όψη. Αυτή η γη σε συστήνει στον αγνό και τρυφερό της χαρακτήρα. Από την πρώτη στιγμή, ξέρεις ότι μπορείς να της εμπιστευτείς τα πιο βαθιά κρυμμένα μυστικά σου. Η ησυχία της σε φροντίζει, κοιμίζοντάς σε γλυκά τις χειμωνιάτικες νύχτες. Η «Πανσέληνος του χιονιού» σε σκεπάζει, ψιθυρίζοντάς σου τους αγαπημένους της τοπικούς μύθους. Αυτήν την αίσθηση μου χαρίζει κάθε φορά το γοητευτικό Νυμφαίο. Στις ανατολικές κλιτύες του όρους Βέρνου, σε απόσταση 57 χλμ. από την πόλη της Φλώρινας, πλούσια δάση οξιάς, λιθόστρωτα μονοπάτια και πετρόκτιστες κατοικίες φωλιάζουν σε κάθε άκρη του. Ο παραδοσιακός διατηρητέος αυτός οικισμός σε φιλεύει και σε παίρνει στη ζεστή αγκαλιά του.

Το πλούσιο παρελθόν του σου ανοίγει τις πόρτες του και σε καλωσορίζει στον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του. Το Νυμφαίο ή αλλιώς Νεβέσκα είναι ένα μακεδονικό χωριό Βλάχων, με διαχρονική παράδοση την τέχνη της χρυσοχοΐα. Οι χρυσικοί της Νέβεσκας πλούτισαν πολύ και στην συνέχεια οι πιο τολμηροί, ασχολήθηκαν με το εμπόριο του καπνού και του βαμβακιού, ιδρύοντας στο χωριό σχολές, εκκλησίες και άρτια υποδομή που θα ζήλευαν πολλές μεγάλες πόλεις εκείνη την εποχή.

Η βουνίσια του γοητεία μας καλεί και εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο να αρνηθούμε...

Στην καρδιά του Νυμφαίου

Για μια φιλόξενη διαμονή 

La Moara

8-cuNZr.jpg

Στο κέντρο του χωριού, ένας παραδοσιακός πετρόκτιστος ξενώνας ξέρει πολύ καλά τι σημαίνουν οι κανόνες της σύγχρονης πολυτέλειας. Ο εμβληματικός ξενώνας "La Moara" μας υπόσχεται ανεξαρτησία, αυτονομία και οικογενειακή ατμόσφαιρα. Ένας υπέροχος καταπράσινος κόσμος μάς περιμένει στο μεγάλο αλπικό λειμώνα, στους κήπους και στα πλούσια έλατα. Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι δύο παραδοσιακές κατοικίες ενός και δύο υπνοδωματίων, οι οποίες βρίσκονται 200 μέτρα από τον ξενώνα, σε ένα παραδοσιακό συγκρότημα κατοικιών στο ψηλότερο σημείο του Νυμφαίου και έχουν καταπληκτική θέα. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το ξακουστό Κελάρι του προσφέρει τα πιο ονομαστά κρασιά των μακεδονικών αμπελώνων σε όλη την κλίμακα επιλογής.

Info: Νυμφαίο. Facebok: @La Moara

Nives Παραδοσιακός Ξενώνας

1-nLlVi.jpg

Περίπου 150 μέτρα από την πλατεία του Νυμφαίου, σε μια γειτονιά με πολλά αρχοντικά επωνύμων, μας υποδέχεται ένα γνήσιο Νυμφαιώτικο αρχοντικό, βγαλμένο από τα Βαλκάνια μιας άλλης εποχής. Ο παραδοσιακός ξενώνας "Nives" θέτει σε πρώτο πλάνο την άνετη φιλοξενία. Κάθε δωμάτιό του είναι ξεχωριστό, διαθέτοντας τις σύγχρονες ανέσεις, με σταθερό σεβασμό πάντα στο θρυλικό αρχιτεκτονικό του παρελθόν. Η απόλαυση του πρωινού μας ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και του πιο απαιτητικού ουρανίσκου, προσφέροντάς μας τοπικά προϊόντα, όπως είναι οι βλάχικες πίτες, οι σπιτικές μαρμελάδες, τα γλυκά από τον βιολογικό οπωρώνα και φρεσκοστυμμένο χυμό. Αρκεί μια επίσκεψη για να μας κάνει να ανυπομονούμε για την επόμενη φορά.

Info: Νυμφαίο. Facebook: @Παραδοσιακός Ξενώνας - Guesthouse Nives

Αρχοντικό Αθηνά

p5305666-605x465.jpg

Στην καρδιά του Νυμφαίου, ένα υπέροχο αρχοντικό μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, κάνοντάς μας την πιο γλυκιά παρέα. Η «Αθηνά» διαθέτει δύο παραδοσιακά τρίκλινα δωμάτια με τζάκι ρεαλιστικής απεικόνισης με ηλεκτρική φλόγα, τα οποία μας συστήνουν στο υπέροχο στιλ εποχής των αρχών του 20ου αιώνα, αφήνοντάς μας ένα νοσταλγικό συναίσθημα και μια όμορφη διαμονή. Στο κέντρο του χωριού, περίπου 200 μέτρα από το αρχοντικό εξερευνούμε το ομώνυμο παραδοσιακό παντοπωλείο τους. 

Ένα μοσχομυρωδάτο σύμπαν μας προσκαλεί να γνωρίσουμε, αλλά και να δοκιμάσουμε τα τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα της ευρύτερης περιοχής. Κάθε πρωί, μπορούμε να απολαύσουμε ένα πλούσιο πρωινό, γεμάτο παραδοσιακά, γευστικά θαύματα, με κυρίαρχες τις σπιτικές μαρμελάδες και πίτες, φρέσκο ζυμωμένο ψωμί, εξαιρετικά τοπικά τυριά και αλλαντικά. Όσο για τις προτιμήσεις των αυγών μας, μπορούμε να επιλέξουμε εμείς τον τρόπο μαγειρέματός τους. 

Info: Νυμφαίο. Facebook: @Athina Heritage Mansion, Nymfaio

Ηλέκτρα 

123370607-126011332367277-7047187730348440117-n.jpg

Στον Πάνω Μαχαλά του οικισμού, μια κομψή αστική κατοικία του 1849 μας περιμένει για να εξερευνήσουμε τους διαχρονικούς θησαυρούς της. Το αρχοντικό παραδοσιακό σπίτι «Ηλέκτρα» μάς φιλοξενεί σε ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό μιας περασμένης εποχής με σύγχρονες art deco πινελιές. Οι άνθρωποί του μάς υπόσχονται ότι θα ζήσουμε σε ένα αληθινό σπίτι του Νυμφαίου. Περιλαμβάνει τρία elegant δωμάτια, με πρωταγωνιστές τα ιστορικά έπιπλα και τους συντηρημένους πίνακες της ιδιωτική συλλογής του ιδιοκτήτη 4ης γενιάς, αυθεντικούς βενετσιάνικους καθρέφτες και λάμπες, καθώς και χειροποίητα σεντόνια, χαλιά και κιλίμια. 

Στους τοίχους τους κυριαρχούν απαλές αποχρώσεις του ροζ, του πράσινου και του γαλάζιου, χαλαρώνοντας τις αισθήσεις μας, παρέα με την ειδυλλιακή θέα του δάσους. Στα δύο κεντρικά σαλόνια απολαμβάνουμε διαφορετικές εμπειρίες ξεκούρασης. Το ένα μεγάλο συντηρημένο living room μάς προσκαλεί να χαζέψουμε τα υπέροχα διακοσμητικά κομψοτεχνήματα, ενώ το δεύτερο μας εισάγει στην παραδοσιακή διάθεσή του, χάρη στη θερμή συντροφιά του τζακιού, αλλά και της εκλεπτυσμένης παρουσίας των ντουσεκιών (traditional στρωμάτων). 

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα σπιτικά κεράσματα στην πλούσια τραπεζαρία. Χειροποίητο λικέρ με φρούτα του δάσους, λαχταριστές μαρμελάδες σε πολυτελείς γυάλινες γαβάθες, κουλουράκια με πορτοκάλι, πρασόπιτα και τσουκνιδόπιτα, όλα φτιαγμένα με πολλή αγάπη και μεράκι από τα χεράκια της Ηλέκτρας, της ιδιοκτήτριάς του. 

Info: Νυμφαίο. Instagram: @elektra.nimfaio

Ξενώνας Νύμφες

306097755-519028256889499-6006007203160518405-n.jpg

Αν αγαπάτε να χαζεύετε με τις ώρες τον μαγικό χειμωνιάτικο ουρανό της περιοχής, τότε ο ξενώνας «Νύμφες» είναι η κατάλληλη επιλογή. Αποτελεί χαρακτηριστικό πέτρινο κτίριο του Νυμφαίου, με απαράμιλλης ομορφιάς αμφιθεατρική θέση, έτοιμο να μας προσφέρει μια ξεκούραστη διαμονή. Τα έξι άνετα δωμάτιά του, που έχουν πάρει τα γοητευτικά ονόματα νυμφών της αρχαίας μυθολογίας, το τζάκι που ζεσταίνει ακόμη περισσότερο την φιλική ατμόσφαιρα, αλλά και ο ειδικός χώρος spa, εγγυώνται να μας χαρίσουν αξέχαστες στιγμές χαλάρωσης.

Info: Νυμφαίο. Facebook: @Νύμφες

Παραδοσιακός ξενώνας Αργυρώ

nimfaio.PNG

Διασχίζοντας τα γραφικά πέτρινα δρομάκια του χωριού, φτάνουμε σε ένα μεγάλο παραδοσιακό σπίτι. Ο παραδοσιακός ξενώνας «Αργυρώ» είναι πάντα ανοιχτό σε φίλους, έτοιμο να μας χαρίσει την αγαπημένη ατμόσφαιρα μιας σπιτική φιλοξενίας. Τα δωμάτιά του διακρίνονται για την εξεζητημένη διαμόρφωσή τους, καθώς θυμίζουν ένα πολυτελές νεοκλασικό-αστικό στιλ που χαρακτηρίζει τα αρχοντικά του Νυμφαίου. 

Οι άνθρωποί του μας κακομαθαίνουν ακόμη περισσότερο, ειδικά χάρη στο εκλεπτυσμένο πρωινό, το οποίο μας μένει αξέχαστο. Η Αργυρώ σερβίρει αποκλειστικά τοπικά προϊόντα, μαγειρεμένα και μεταποιημένα από την ίδια και φροντίζει επίσης κάθε μέρα να υπάρχει κάτι διαφορετικό στο τραπέζι μας. 

Info: Νυμφαίο. Facebook: @Παραδοσιακός Ξενώνας Αργυρώ

Για παραδοσιακές γευστικές απολαύσεις

Enterne Cafe Bistro

nimfaio-3.PNG

Στην πλατεία του χωριού, μας περιμένουν ευχάριστες γευστικές εκπλήξεις, άκρως εμπνευσμένες από την τοπική γαστρονομική κουλτούρα. Ξεκινάμε τη μαγική γαστριμαργική μας εμπειρία με μια γλυκιά στάση στο Enterne Cafe Bistro, το οποίο λειτουργεί σε ένα κτίριο στο οποίο στεγαζόταν από το 1898 το κεντρικό καφενείο του χωριού με την ονομασία ΝΕΒΕΣΚΑ. Αποτελεί ένα πλήρως φιλόξενο περιβάλλον, στον οποίο απολαμβάνουμε εξαιρετικό lemonpie, καυτό σουφλέ σοκολάτας, και λαχταριστή καρυδόπιτα με παγωτό, ακούγοντας τους ήρεμους ήχους από τα ξύλα που καίνε στο τζάκι.

Info: Νυμφαίο. Facebook: @Εντερνέ Νυμφαίο

Il faggio

1-7-orig.jpg

Επόμενος γευστικός σταθμός είναι το πέτρινο εστιατόριο "Il faggio". Τραγανές σπιτικές πίτες και παραδοσιακός ελληνικός καφές μας κάνουν την καλύτερη συντροφιά τον χειμώνα. Σε κάθε μας επίσκεψη, γίνεται το καθιερωμένο σημείο συνάντησης για να χαλαρώσουμε μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Info: Νυμφαίο. Facebook: @Il faggio

Δίπορτο

023-1-orig.jpg

Ακριβώς στην είσοδο του Νυμφαίου, βρίσκεται το εστιατόριο «Δίπορτο», ένας ιδιαίτερα ζεστός χώρος με αδυναμία στην παραδοσιακή διακόσμηση και στην τοπική κουζίνα. Όλες οι γεύσεις του εστιατορίου βασίζονται σε εξαιρετικής ποιότητας ντόπια κρέατα και φρέσκες, αγνές πρώτες ύλες. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε μετά το γεύμα μας, μπορούμε να απολαύσουμε τον καφέ ή το ποτό μας. 

Info: Νυμφαίο. Facebook: @Δίπορτο - Νυμφαίο

Ταβέρνα Πλατεία

27099786-rohwf-o9rkb5u1n8wyiv4ijcxk28fuyho3sljudnz4k.jpg

Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας, φτάνοντας σε μια από τις παλαιότερες ταβέρνες του Νυμφαίου. Έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την παράδοση και την ιστορία του σε έναν από τους πιο ευχάριστους χώρους. Μυστικές απολαυστικές συνταγές είναι στην διάθεσή μας μέσα από τα πιο φρέσκα υλικά. Η ταβέρνα «Πλατεία» αποτελεί την ιδανική αγχολυτική λύση για να χορτάσουμε ακόμη περισσότερο τις χειμωνιάτικες νύχτες. 

Info: Νυμφαίο. Facebook: @Ταβέρνα Πλατεία

Για ξεχωριστές στιγμές ψυχαγωγίας

snapinstaapp-1080-275639186-1396820037417386-1646414996464210960-n.jpg
©️G. Mostakis/ARCTUROS

Στο κέντρο του Νυμφαίου, ξεκινάμε τις ημέρες μας με την εξερεύνηση της ιστορικής του διαδρομής, ξεκινώντας από το κτίριο της Νικείου Σχολής και το Μουσείο Χρυσικών. Η Νίκειος Σχολή αποτελεί το παλιό σχολείο του χωριού, δωρεά του Νυμφαιώτη Ιωάννη Ζαν Νίκου, η οποία δε λειτουργούσε για πολλά χρόνια λόγω έλλειψης μαθητών και αποτελεί πλέον Συνεδριακό κέντρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Δίπλα στην εκκλησία του οικισμού, λειτουργεί το Μουσείο Χρυσικών, ένα νεόκτιστο τριώροφο κτίριο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, στο οποίο εκτίθενται πορτρέτα και φωτογραφίες Ελλήνων βλαχικής καταγωγής, που συνέβαλαν σημαντικά στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας τον 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα, καθώς και φωτογραφικό υλικό από την παραδοσιακή κοινωνική ζωή των Νυμφαιωτών. Υπάρχουν προθήκες με συλλογή σπάνιων εργαλείων χειροτεχνικής χρυσοχοΐας, καθώς και προϊόντα χρυσικών. Σημαντικές είναι και οι αυθεντικές γυναικείες στολές, τις οποίες μπορούμε να απολαύσουμε. Σε ένα ιδιαίτερο τμήμα του μουσείου εκτίθενται κειμήλια, φωτογραφικό υλικό και έγραφα από τη δραστηριότητα της ελληνικής οργάνωσης Νέβασκας στη διάρκεια του μακεδονικού Αγώνα, καθώς και πρωτότυπες επιστολές των αρχηγών του Μακεδονικού Αγώνα. 

Δεν γίνεται από αυτήν τη γνωστική διαδρομή να λείψει η επίσκεψή μας στο στρατηγείο του Έλληνα στρατιωτικού, αξιωματικού πυροβολικού του Ελληνικού Στρατού και μακεδονομάχου, Παύλου Μελά. 

Στην επιθυμία μας να έρθουμε πιο κοντά με το αρχιτεκτονικό, οικονομικό και κοινωνικό παρελθόν της περιοχής, είναι να κάνουμε μια βόλτα σε μερικές από τις κατοικίες των σημαντικών ευεργετών του χωριού, όπως είναι τα αρχοντικά των Ιωάννη Σωσσίδη, Κ. Μπουτάρη, Δημ. Παπαδόπουλου, Ι. Δώδου, κ.ά. 

4-nikeios.jpg
Αρκτούρος, Νίκειος Σχολή

Ακόμη μια υπέροχη ψυχαγωγική δραστηριότητα, που μπορούμε να ακολουθήσουμε ειδικά αν είμαστε μαζί με φίλους και τα παιδιά μας είναι να κάνουμε μια στάση στο Κέντρο Ενημέρωσης Αρκούδας, που στεγάζεται στο  ιστορικό κτίριο της Νικείου Σχολής. Εκεί μπορούμε να ενημερωθούμε για την εξέλιξη της καφέ αρκούδας, τη γεωγραφική κατανομή της, τη βιολογία, την οικολογία, τους κινδύνους που αντιμετωπίζει σαν είδος αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. 

Info: Νυμφαίο. Facebook: @ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ - ARCTUROS, Instagram: @arcturosngo

Στον δρόμο για το Νυμφαίο

Για γευστικές στάσεις

Εστιατόριο Ναουμίδης

12004936-718985271539109-1824726445108816664-n.jpg

Σε απόσταση 28,1 χλμ από την καρδιά του Νυμφαίου, κάνουμε μια απολαυστική στάση στο αγαπημένο εστιατόριο Ναουμίδης στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα λίμνης Βεγοριτιδας. Ο ιδιαίτερος χώρος του κελαριού, όπως και το κτήμα που διαθέτει μας συστήνουν στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων αυτής της γης. 

Info: Άγιος Παντελεήμων λίμνης Βεγοριτιδας. Facebook: @Μεζεδοπωλειο Ναουμιδης

Ξενώνας - εστιατόριο «Κοντοσώρος»

80647040-109528763888502-6243995550522277888-n.jpg

Στην περιοχή του Ξινού Νερού, κάνουμε ένα διάλειμμα για εκλεπτυσμένη γαστρονομική δοκιμή στον ξενώνα και εστιατόριο "Κοντοσώρος". Η κουζίνα είναι η καρδιά του εστιατορίου, όπου έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τις παραδοσιακές γεύσεις της περιοχής, φτιαγμένες μέσα από έναν άκρως σύγχρονο και ανανεωμένο εξοπλισμό. 

Info: Ξινό Νερό Φλώρινας. Facebook: @Εστιατόριο Κοντοσώρος

Κτήμα Άλφα

254352223-4406804966063554-955775112210928763-n.jpg

Δεν γίνεται στη διαδρομή μας προς το Νυμφαίο, να παραλείψουμε μια eclectic εμπειρία οινογνωσίας. Στο 2ο χλμ. Αμυνταίου-Αγίου Παντελεήμωνος, ο δρόμος μας οδηγεί στο διαχρονικό «Κτήμα Άλφα». Μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση στα εκτενή και φροντισμένα αμπελοτόπια και στο οργανωμένο και πλήρως εξοπλισμένο οινοποιείο θα μας συστήσουν στις διακεκριμένες ετικέτες κρασιών.

Info: 2o Χλμ. Αμυνταίου - Αγ. Παντελεήμων. Facebook: @Alpha Estate

Ταβέρνα Θωμάς

478217-494720933901710-377595760-o.jpg

Στο χωριό Σκλήθρο, 10-15 λεπτά απόσταση από το Νυμφαίο, το βραβευμένο εστιατόριο «ταβέρνα Θωμάς» μας φέρνει κοντά σε αγνά συστατικά του άγριου χειμωνιάτικου τοπίου σε έναν χώρο που θυμίζει ένα πέτρινο αρχοντικό με εξαιρετικά vintage κομψοτεχνήματα. Ξεχωριστές συλλογές οίνων γίνονται η καλύτερη συνοδεία των κυρίως πιάτων μας και όχι μόνο. 

Info: Σκλήθρο, 18ο χλμ Αμύνταιου-Καστοριάς. Facebook: @Ταβέρνα ΘΩΜΑΣ

Για δραστηριότητες στην φύση

shutterstock-370988834.jpg

Για όλους όσοι δηλώνετε θερμοί λάτρεις των χειμερινών αθλητικών δραστηριοτήτων στην φύση, το Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας-Πισοδερίου, αποτελεί την κατάλληλη επιλογή. Βρίσκεται στη συμβολή των οροσειρών του Βαρνούντα και του Βέρνου, 19 χμ. δυτικά από την πόλη της Φλώρινας, όπου ένα παραμυθένιο τοπίο ξεπροβάλλει και περιμένει να το ανακαλύψουμε.

20221019-095320-1.jpg

Στο ταξίδι μας, απαραίτητη στάση είναι αυτή στο Κέντρο Προστασίας λύκου και λύγκα ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, μια ξενάγηση που μας διδάσκει πολλά για τη σημασία της αγάπης και της φροντίδας προς τη σωματική ακεραιότητα της άγριας πανίδας. Τα βλέμματά μας σαγηνεύουν οι λευκοί λύκοι, αλλά και οι λύγκες με την τρυφερή σχέση που έχουν μεταξύ τους.

shutterstock-1854809689.jpg

Η πιο διασκεδαστική συνέχεια είναι αυτή στη λίμνη Ζάζαρη, η οποία μας χαρίζει την φυσική της ομορφιά για να κάνουμε κανό, αλλά και mountain bike περιμετρικά της. Είστε έτοιμοι;

Αυτός ο προορισμός μας περιμένει για να γίνουμε κοινωνοί της σοφίας και ζεστασιάς των ανθρώπων του και της μαγικής φυσικής του ησυχίας. Αρκεί να πάρουμε την απόφαση και να ξεκινήσουμε για μια από τις πιο γοητευτικές περιπέτειες...