fbpixel

Search icon
Search
5 ντοκιμαντέρ με θέμα την οικολογία που θα βρείτε στο Netflix
ARTS & CULTURE

5 ντοκιμαντέρ με θέμα την οικολογία που θα βρείτε στο Netflix

'Ενα θέμα που αφορά τη σύγχρονη κοινωνία


Ο κύκλος αφιερωμάτων για τα ντοκιμαντέρ που μπορείτε να απολαύσετε στο Netflix, κλείνει με ένα από τα πιο επίκαιρα θέματα, την οικολογία και την προστασία του πλανήτη που ζούμε, καθώς με τα χρόνια έχουμε καταχραστεί τα αγαθά που μας προσφέρει με αποτέλεσμα οι φυσικοί πόροι να στερεύουν. Τελικά τι ακριβώς συμβαίνει και πόσα πράγματα παίζουν καίριο ρόλο για να σώσουμε γη από την περιβαλλοντική καταστροφή; Όλες αυτές οι ερωτήσεις μπορούν να απαντηθούν με μία λίστα από εξαιρετικά ντοκιμαντέρ!

Πρόκειται για εξαιρετικά καλογυρισμένες παραγωγές, από κινηματογραφιστές διεθνούς φήμης, οι οποίες πραγματεύονται θέματα που απευθύνονται σε όσους θέλουν να μάθουν πόσο επικίνδυνος είναι ακριβώς ο τρόπος που ζούμε και συμπεριφερόμαστε στην καθημερινότητά μας για το περιβάλλον;

Σίγουρα, θα σας βάλουν σε σκέψεις.

A Plastic Ocean
netdoc1.jpg

Το πρώτο φιλμ της λίστας είναι το The Plastic Ocean. Ο σκηνοθέτης Craig Leeson το εμπνεύστηκε ενώ έψαχνε για τη συγκλονιστική μπλε φάλαινα. Στην αναζήτησή του λοιπόν, ανακάλυψε ότι αμέτρητα κομμάτια πλαστικού «συμβιώνουν» στον Ωκεανό μαζί με όλα τα ψάρια και τους υπόλοιπους θαλάσσιους οργανισμούς, με καταστροφικές συνέπειες. Ο Leeson συνεργάστηκε με την Tanya Streeter, η οποία που ειδικεύεται στην ελεύθερη κατάδυση, καθώς και με μία ομάδα ερευνητών από όλο τον κόσμο. Μέσα σε 4 χρόνια κατέγραψε το απίθανο κακό που μπορεί να προκαλέσει το πλαστικό στις θάλασσες του πλανήτη, αλλά και στα ζώα που ζουν μέσα της, με αποτέλεσμα να απειλείται η ισορροπία του οικοσυστήματος. Μια ταινία που -αν μη τι άλλο- αφυπνίζει. Τουλάχιστον όσους έχουν συναίσθηση.

Planet Earth
netdoc2.jpg

Στη συνέχεια, έρχεται μια σειρά-ντοκιμαντέρ, παραγωγής του BBC, η οποία αποτελείται από 11 επεισόδια διάρκειας 50 λεπτών το καθένα, που καθηλώνουν. Η παραγωγή έχει κερδίσει βραβείο Emmy και θεωρείται ίσως ό,τι πιο εύστοχο έχει γυριστεί ποτέ με θέμα τον πλανήτη και τη γη. Παρουσιάστηκε το 2006 ως την πρώτη High Definition τηλεοπτική σειρά ever. Κάθε επεισόδιο πραγματεύεται και διαφορετικό θέμα, όπως τα δάση, η άγρια φύση και οι ζωή στους δύο πόλους, ενώ για να ολοκληρωθούν και τα 11 επεισόδια χρειάστηκαν 5 χρόνια. Σίγουρα θα σας συναρπάσει η εκπληκτική φωτογραφία και οι συγκλονιστικές εικόνες. Ίσως μερικοί να συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι ο φυσικός πλούτος της γης είναι τρομερά πολύτιμος και ν' αρχίσουν να τον σέβονται περισσότερο!

Chasing Coral
netdoc3.jpg

Στην περίπτωση του Chasing Coral, επιστρατεύτηκε μία ομάδα από φωτογράφους, δύτες και επιστήμονες, οι οποίοι ξεκίνησαν ένα περιπετειώδες ταξίδι στα βάθη του Ωκεανού με στόχο να ανακαλύψουν και να αποκαλύψουν στο κοινό τι συμβαίνει στα άδυτα της θάλασσας. Για να ολοκληρωθεί το φιλμ, χρειάστηκαν πάνω από 3 χρόνια γυρισμάτων, με περισσότερες από 500 ώρες υποβρύχιων λήψεων. Ακόμη, πολύτιμη ήταν και η βοήθεια των εθελοντών σε 30 χώρες, οι οποίοι απαθανάτισαν τους ύφαλους στον τόπο που κατοικούν, με τον δικό τους, μοναδικό τρόπο. Ο στόχος της ταινίας είναι να ευαισθητοποιήσει τους θεατές σε σχέση με την εξαφάνιση των κοραλλιογενή υφάλων και να τους εκπαιδεύσεις για το πώς μπορούμε να συμβάλλουμε όλοι ώστε να αποφευχθεί. Μία εκπληκτική ιστορία γυρισμένη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στην οποία αξίζει να αφιέρωσε λίγη ώρα από τον χρόνο σας!

Cowspiracy: The Sustainability Secret

netdoc4.jpg

Στη συνέχεια ένα διαφορετικό και αρκετά ιδιαίτερο θέμα πραγματεύεται το Cowsparacy. Ένα ντοκιμαντέρ που φτιάχτηκε για να ενημερώσει τους κατοίκους του πλανήτη για την επικινδυνότητα που κρύβει η εκτροφή ζώων για το περιβάλλον. Μέσα σε περίπου 1 ώρα, θα έχετε τη δυνατότητα να μάθετε με εύκολο και κατανοητό τρόπο, χωρίς περιττές λεπτομέρειες και φλυαρίες, ακριβώς όσα πρέπει να ξέρετε. Οι δημιουργοί της ταινίας, πιστεύουν ότι στην καταστροφή του πλανήτη, η εκτροφή ζώων έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης. Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ, εξηγούν μέσα από εικόνες, τις σκέψεις και τις απόψεις τους, τεκμηριώνοντας με αδιάσειστα επιχειρήματα, γιατί πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο εκτρέφονται τα ζώα.

The True Cost

netdoc5.jpg

Tέλος, ένα θέμα που απασχολεί έντονα τους εκπροσώπους της μόδας είναι τα ρούχα της fast fashion, δηλαδή όλες εκείνες οι συλλογές των πολυεθνικών, που παρασκευάζονται... με το κιλό και πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές. Πάντα υπήρχαν ερωτήματα, όπως το τόπο προέλευσης, τις συνθήκες εργασίας των ανθρώπων που συμβάλλουν στην παραγωγή τους και άλλα πολλά. Το ντοκιμαντέρ The True Cost προσπαθεί να δείξει το αληθινό πρόσωπο της υπερκατανάλωσης της σημερινής κοινωνίας και το κακό που αυτή κάνει στον πλανήτη που ζούμε. Θα δείτε πλάνα από όλο τον κόσμο, με focus στο κάκιστο πολλές φορές εργασιακό περιβάλλον, τα μεγάλα catwalks που έχουν πραγματοποιηθεί για το λανσάρισμα αυτών των συλλογών, καθώς και τους designers που τάσσονται κατά αυτής της μόδας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό must-see.